Home Blog Werken en leren zo doe je dat

Werken én leren: zo doe je dat

Veel mensen volgen een training of opleiding als ze aan de slag willen met hun persoonlijke ontwikkeling. Maar wist je dat de dagelijkse werksituatie zich ook bij uitstek leent voor het ontwikkelen van competenties? Een presentatie waar je tegenop ziet, een lastig gesprek met een klant of een complexe analyse. Zonder dat je je er misschien bewust van bent, kun je hier veel van leren. Onze Talentadviseurs geven je tips om van je werksituatie een leersituatie te maken!

Reflecteer

Leren op de werkplek gebeurt vaak toevallig. Een reflectiemoment helpt je dan om stil te staan bij wat je hebt geleerd en hoe je dat in de toekomst kunt toepassen. Reflectie kan voortdurend plaatsvinden en hoeft niet veel tijd te kosten. Simpele vragen als ‘Wat ging goed vandaag?’ en ‘Wat zou ik de volgende keer anders doen?’ aan het einde van je werkdag kunnen al een waardevolle les opleveren. Wil je er iets meer de tijd voor nemen? Vraag dan ook je collega’s om feedback. Doordat iedereen door zijn eigen bril naar de wereld kijkt, is de kans groot dat je daarmee een verfrissende kijk op jouw talenten en ontwikkelmogelijkheden krijgt.

Een andere manier om collega’s te betrekken bij je persoonlijke ontwikkeling is het organiseren van een intervisie: een inspirerende werkvorm waarin je met een groep professionals met elkaar meedenkt over vraagstukken en knelpunten uit je eigen werksituatie. Weten hoe je dat aanpakt? Google eens op ‘intervisie werkvormen’ en laat je inspireren.

Leestip: Hoe feedback jou verder kan helpen

Innoveer

Van innoveren kun je veel leren, zowel inhoudelijk als in het meenemen van je organisatie. Je slaat immers een nieuwe weg in waarin je geen gebruik kan maken van bestaande kennis en vaardigheden. Ook weet je nog niet zeker weet wat de uitkomst gaat zijn. Dit ‘niet-weten’ is mooi startpunt voor leren. 

Om in je eigen werksituatie te innoveren, kun je je bijvoorbeeld aansluiten bij een project over het verbeteren of vernieuwen van producten of dienstverlening. Maar ook kleine initiatieven kunnen een groot verschil maken. Steek bijvoorbeeld eens je hand op wanneer er proefpersonen worden gezocht voor een pilot. Welke kleine dingen kun jij deze week al op een vernieuwende wijze aanpakken?

Observeer

We kennen allemaal wel collega’s die precies dat goed kunnen wat jij zou willen leren. Een collega die een complex project tot een goed einde heeft gebracht of die een zaal vol mensen aandachtig laat luisteren. Om jaloers op te worden! Zoek hem of haar op en laat je inspireren door iemand die het ook ooit heeft moeten leren. Vraag of je een volgende keer als vlieg op de muur mag meekijken. Of observeer wat je ziet en ga er daarna met elkaar over in gesprek. Hoe pakte zij dit aan en welke tips kan zij jou meegegeven vanuit haar ervaring? Zij heeft dit leerproces immers al eens eerder doorlopen. Volg deze tips op en kijk wat het jou qua ontwikkeling brengt.

a.s.r. en ontwikkeling
Bij a.s.r. vinden we het belangrijk om samen te werken aan jouw ontwikkeling. We hebben daarom een ruim aanbod aan opleidingen, trainingen, programma’s en coaching. En omdat de veranderingen in onze omgeving elkaar steeds sneller opvolgen, investeren we in jouw duurzame inzetbaarheid via workshops, loopbaanadvies en loopbaantrajecten. Benieuwd hoe jij kunt groeien bij a.s.r.? Lees meer over persoonlijke ontwikkeling bij a.s.r.

De Talentadviseurs van a.s.r. Talentadviseur