Blog 5 tips voor minder werkstress

5 tips voor minder werkstress

Wist je dat een kwart van het langdurig ziekteverzuim op de werkvloer veroorzaakt wordt door stress? Dat is veel! Daarom besteden we bij a.s.r. veel aandacht aan werk-privébalans en mentale gezondheid. Bijvoorbeeld met workshops over mindfulness, piekeren en slaap. Zelf kun je ook al veel doen om werkstress de baas te worden. In het kader van de Week van de Werkstress geven we je vijf van onze beste tips. Geen stress? Yes!

Wat is werkstress?

Werkstress is stress die ontstaat op de werkvloer, door of in een werksituatie. Vaak is werkstress een combinatie van mentale belasting op werk en in het privéleven. Een beetje stress is gezond, maar te hoge mentale belasting kan leiden tot vervelende stressklachten, zoals concentratieproblemen, slaapproblemen en een lagere weerstand. En hoe langer de stress aanhoudt, hoe langer je lichaam nodig heeft om te herstellen. Komen deze stressklachten je bekend voor? Dan is het tijd voor actie!

Tip 1. Beweeg tussendoor

Regelmatig en intensief bewegen zorgt dat je minder snel stress ervaart en houdt niet alleen je lichaam, maar ook je hersenen gezond. Om de kwaliteit van je hersenen te stimuleren - en dus stress te verminderen - moet je na een halfuur zitten eigenlijk al 5 minuten bewegen. Dat stelt neuropsycholoog Erik Scherder. En heb je een uur achter elkaar gezeten? Dan compenseer je dat door ruim een halfuur in beweging te komen.

Hoe je dat aanpakt? Sta af en toe even op van je werkplek, loop een rondje tijdens de pauze of fiets achter je bureau. Of doe een snelle werkplekworkout! Want een klein beetje inspanning draagt al bij aan het verlagen van werkstress. Bij a.s.r. kunnen medewerkers sinds deze week laagdrempelige werkplekworkouts van High Five Health Promotion volgen. Gewoon vanuit hun werkplek en in gewone kleren. Dat kan zelfs gezellig met het hele team!

Tip 2. Zet je stressgevoelens op een rij

Weet jij wat de precieze oorzaak is van jouw werkstress? Misschien kreeg je een te zware taak toegewezen, of voel jij je niet zeker genoeg over je werk. Er zijn veel verschillende oorzaken aan te wijzen van werkstress. Zet op een rij waar jij energie van krijgt en vooral ook wat jou energie kost. Schrijf de gedachten, gevoelens en gebeurtenissen op papier.

Het kan ook helpen om er met iemand over te praten. Vrienden, familie, collega’s of je leidinggevende. Neem iemand in vertrouwen en kijk samen naar hoe jij je werkstress kunt verminderen. Het idee dat je er niet alleen voor staat, kan al helpen.

Tip 3. Luister naar muziek

Voor veel mensen is muziek de ideale manier om stressgevoelens onder controle te krijgen. Maar wist je ook dat luisteren naar de juiste muziek je productiviteit kan verhogen? Om erachter te komen wat voor jou werkt, kun je verschillende genres uitproberen. Rustgevende pianomuziek, koffiehuisplaatjes of misschien wel technomuziek. Net wat jij fijn vindt.

Tip 4. Vermijd multitasken

Je hebt wel honderd taken en gaat van taak naar taak, zonder er één volledig af te ronden. Herkenbaar? Dat is niet zo bevorderlijk voor je stressniveau. Liever minder taken kant-en-klaar afleveren, dan alle taken halfbakken. Het geeft je namelijk meer voldoening om een taak succesvol af te ronden.

Vermijd daarom multitasken. Richt je eerst op de ene taak, rond die volledig af, en ga dan over op de volgende. Zo verminder je chaos in je hoofd en dus werkstress.

Tip 5. Slaap voldoende en goed

Om je fit en gezond te voelen is voldoende slaap een must. Je hersenen komen tot rust en je lichaam herstelt zich. Na een nacht goed slapen heb je een beter geheugen, meer creativiteit, betere concentratie, beter herstel van je spieren na sportactiviteiten, minder neerslachtige gevoelens
en minder stress!

Kies jij er vaak voor om 's avonds nog even een taak af te ronden of je mail te checken? Beter van niet! Je slaapt beter als je 's avonds je telefoon en laptop uit hebt staan, en na een nacht goed slapen gaan die taken je waarschijnlijk sneller en gemakkelijker af.

a.s.r. en vitaliteit
Bij a.s.r. vinden we dat we een verantwoordelijkheid hebben als het gaat om jouw vitaliteit. Daarom investeren we in goede arbeidsomstandigheden en werken we er hard aan om gezondheidsklachten als gevolg van werk te voorkomen. Zeker nu thuiswerken de norm is. Zo geven we thuiswerktips en kunnen alle medewerkers gratis gebruik maken van online workouts, vitaliteitsworkshops en het gezondheidsprogramma a.s.r. Vitality. Ook besteden we veel aandacht aan werkplekinrichting en halen we via vitaliteitsscans regelmatig ‘de temperatuur op’ binnen de verschillende bedrijfsonderdelen. 

a.s.r. Vitality