Arzu Cakici
Adviseur Vitaliteit en Verzuim

‘Ik werk zo zelf ook aan mijn duurzame inzetbaarheid’

Arzu Cakici zet zich als Adviseur Vitaliteit en Verzuim elke dag in voor de duurzame inzetbaarheid van collega’s. Een afwisselende functie waar veel bij komt kijken en die ze ook nog combineert met een koksopleiding. ‘Ik werk op deze manier ook zelf aan mijn duurzame inzetbaarheid. Deze keuze is soms wel een uitdaging, maar ik word er vooral heel blij van.’

‘Als Adviseur Vitaliteit en Verzuim heb ik een vrij brede functie. Voornamelijk adviseer ik leidinggevenden over preventie, dus om te voorkomen dat iemand uitvalt. Maar ik ondersteun leidinggevende en medewerker ook tijdens verzuim en lever een stukje nazorg als iemand is hersteld. Ik hou vinger aan de pols, zorg dat de regels worden nageleefd en lever zoveel mogelijk maatwerk . Leidinggevenden vinden het soms lastig om hun rol te pakken op het gebied van vitaliteit en verzuim, omdat zij beperkte ervaring hebben. Mijn collega’s en ik ondersteunen ze daarom in hun rol als casemanager. Maar daarnaast heb ik ook een coördinerende rol in het hele proces, want er komt veel bij kijken, zoals wet- en regelgeving en er zijn veel disciplines betrokken. Denk aan een bedrijfsarts en het UWV. In mijn rol verbind ik al deze betrokkenen met elkaar.’

‘Inmiddels doe ik dit werk al bijna 20 jaar. Ik heb tussendoor ook wel andere dingen gedaan, maar ik blijf in dit vak terugkomen. Het sparren met leidinggevenden over mogelijke risico’s vind ik heel leuk. Maar het geeft me vooral voldoening als ik mensen heb geholpen en we het resultaat bereiken dat we voor ogen hadden. En zoals ik al zei, deze functie is erg breed, je hebt daardoor veel afwisseling in je werk.’

Gerelateerde vacatures
Passie voor koken

‘Naast mijn werk kook ik heel graag. Dat doe ik al van kleins af aan, toen ik mijn moeder in de keuken hielp met Turkse gerechten. Later ben ik ook Hollandse pot, Frans, Italiaans, en andere gerechten gaan maken. In koken kan ik mijn creativiteit kwijt, het is een soort ontspanning en ik vind het heerlijk als anderen genieten van wat ik maak. Op mijn verjaardag deed ik mezelf dan ook een introductieworkshop cadeau bij de koksopleiding van het ROC Horeca College. Ik zat letterlijk op het puntje van mijn stoel en was dolenthousiast. Ik wist: dit is het!’

Combineren

‘Na die workshop vond ik het spannend of ik de koksopleiding naast mijn werk kon gaan volgen. Maar mijn werkgever moedigde het juist aan, in het kader van duurzame inzetbaarheid. a.s.r. besloot zelfs om mijn hele opleiding te vergoeden. En hoewel ik vanuit mijn vak ervaring heb met hoe a.s.r. medewerkers stimuleert om aan hun duurzame inzetbaarheid te werken, was dit een aangename verrassing.’

‘Ik ben door de koksopleiding niet minder gaan werken, maar deel mijn tijd anders in. Dat lukt omdat ik veel eigen regie kan pakken in mijn functie en daarnaast werken we bij a.s.r. natuurlijk tijd- en plaatsonafhankelijk. Het is dus een kwestie van heel goed plannen. En soms, als het druk is, is dat wel eens hard werken. Maar dat vind ik niet erg, de opleiding geeft mij juist ook heel veel energie.’

Het geeft me voldoening als ik mensen heb geholpen en we het resultaat bereiken dat we voor ogen hadden.

Arzu Cakici, Adviseur Vitaliteit en Verzuim 

‘Ik merk dat er ook best veel overeenkomsten zijn tussen mijn werkzaamheden bij a.s.r. en het koken. Een gerecht moet je namelijk altijd voorbereiden, je kan niet zomaar beginnen met koken, je moet dat ook managen. Nadenken over wanneer je wat doet, want je hebt maar één kans. En dat ervaar ik in mijn werk ook. Je moet dingen goed uitzoeken en zeker van je zaak zijn. Het zijn soms best wel heftige onderwerpen die spelen en dan moet het wel in één keer goed.’

Toekomst

‘Na deze opleiding heb ik een mooie basis, waarmee ik kan beginnen met de Masterclasses Patisserie, als specialisatie. Het koken wil ik dan ook graag blijven combineren met mijn werk. Het lijkt me geweldig om bijvoorbeeld een teambuilding te organiseren rondom koken. Als je met elkaar kookt moet je samenwerken, creatief zijn en afstemmen. En als ik nog verder in de toekomst kijk, dan beland ik misschien ooit nog wel in de keuken van het restaurant van mijn kinderen. Ze zitten beide in de horeca en willen een eigen restaurant beginnen. Dus als dat er ooit komt dan zou dat natuurlijk fantastisch zijn!’


Verhalen van andere collega's