Sarah Westphal
Lead Analytics Lab

Alle vrijheid om ambities waar te maken

Tijdens haar promotieonderzoek ontdekte Sarah Westphal (Lead Analytics Lab) haar liefde voor werken met data. Daarom maakte ze de overstap van de academische wereld naar a.s.r., waar ze alle mogelijkheden aangreep om data science op de kaart te zetten. ‘Sinds mijn start als data-analist is mijn werk helemaal veranderd. Maar één ding is hetzelfde gebleven: de grote vrijheid om goede ideeën waar te maken.’

Data tot leven brengen

Op de universiteit was data alles. Dus toen ik bij a.s.r. binnenkwam, verbaasde ik me erover dat a.s.r. nog niet zo datagedreven was als het zou kunnen zijn. Daar wilde ik verandering in brengen. Samen met een collega zette ik het Analytics Lab op, een expertisecentrum voor machine learning, data science en data engineering. Inmiddels is het team uitgegroeid tot 7 data engineers en data scientists. De data engineers houden zich bezig met het opzetten van pipelines in de cloud en de data scientists ontwikkelen modellen in de cloud om onze klantbediening efficiënter en klantvriendelijker in te richten. Als Lead ben ik verantwoordelijk voor de strategie van het Analytics Lab en samen geven we data science een plek binnen a.s.r. Want data moet niet alleen in het Analytics Lab leven, maar binnen de hele organisatie.

Gerelateerde vacatures
Bouwen aan het fundament

Juist doordat er binnen a.s.r. nog niet zo veel stond op het gebied van data science, hebben we veel vrijheid om hier zelf invulling aan te geven. Dat doen we op verschillende manieren. Het begint bij enthousiasme creëren voor het gebruik van data, door te laten zien dat het werkt en hoe het aansluit bij wat klanten van ons verwachten. Daarnaast werken we aan een gezamenlijk framework voor hoe we op een betrouwbare en waardevolle manier data science-projecten ontwikkelen. Daarvoor hebben we samen met HR de Data Science Fundamentals Track opgericht: een inhouse-opleiding waarmee we data-analisten trainen om te denken en werken als data scientists. Deze opleiding is helemaal toegespitst op het kennisniveau en de behoeften binnen a.s.r. Ook bouwen we aan een community waarin collega’s uit verschillende bedrijfsonderdelen kennis, ideeën en modellen met elkaar kunnen delen en helpen we managers om te begrijpen hoe en waar data kan worden ingezet. 

En dat werkt. Sinds het oprichten van het Analytics Lab krijgt data science steeds meer aandacht binnen de organisatie en houden steeds meer mensen binnen a.s.r. zich bezig met het onderwerp. Als analytics lab coachen wij collega’s en functioneren we als sparringspartner en klankbord. Ook bouwen we op dit moment aan een data science-platform waar de data scientists in alle businesslines hun modellen op kunnen ontwikkelen. Dat is gaaf, want de data engineers kunnen helemaal hun eigen draai geven aan hoe het platform werkt en wat er mogelijk is. Ze kunnen echt het fundament leggen. Dat is super leerzaam.

Als je ambitie hebt, kun je hier hele vette dingen doen.

Sarah Westphal, Lead Analytics Lab

Genoeg uitdaging

Als je ambitie hebt en proactief aan de slag gaat, is er bij a.s.r. heel veel mogelijk. Dat heb ik wel gemerkt bij het opstarten van het Analytics Lab, de Data Science Fundamentals Track en de Data Science Community. Je moet soms hard roepen dat iets nodig is en je nek durven uitsteken, maar als je goede ideeën hebt en anderen kan overtuigen, krijg je alle vrijheid om te innoveren en je ambities waar te maken. Ik hoop dat data science verder blijft groeien binnen a.s.r. en dat artificial intelligence een onderdeel wordt van al onze customer journeys. Daar ligt voor mij nog genoeg uitdaging!


Verhalen van andere collega's