Jasper Malgo
Data-Analist Leven en Pensioenen

Op ontdekkingstocht door het traineeship

Toen Jasper Malgo zijn master Information Management afrondde, wist hij nog niet precies wat hij zocht in een baan. Wel wist hij dat hij gestimuleerd wilde worden om verschillende uitdagingen aan te gaan en buiten zijn comfortzone te treden om erachter te komen welk pad hij wilde inslaan. Als Trainee bij a.s.r. ging hij op ontdekkingstocht door de mogelijkheden binnen zijn vakgebied, om uiteindelijk uit te stromen als Data-Analist bij Leven en Pensioenen.

Leren in de praktijk

Mijn traineeship bestond uit drie opdrachten. Het eerste half jaar hield ik me bezig met informatieveiligheid en de manier waarop collega’s hun data opslaan en daarna was ik betrokken bij de implementatie van een nieuw pensioenfonds. Tijdens mijn eerste twee opdrachten leerde ik veel collega’s kennen, was ik aanwezig bij overleggen op hoog niveau en kreeg ik mee hoe iedereen verschillende belangen verdedigde. Dat was heel interessant. In mijn laatste opdracht, in het team Datamanagement Leven en Pensioenen, kwam ik nog beter in mijn element. De werkzaamheden waren divers: van het schrijven van de juiste code of zoeken naar een oplossing voor een probleem tot het meedenken over welke ontwikkeling nuttig kan zijn voor de business. Dit beviel zo goed, dat ik hier inmiddels ben uitgestroomd als Data-Analist.

Doordat ik steeds een andere opdracht deed, was het traineeship heel dynamisch en kon ik ontdekken wat ik leuk vond. Oorspronkelijk dacht ik dat ik generalist wilde zijn, maar tijdens mijn traineeship merkte ik dat ik juist behoefte had om de diepte in te gaan en onderwerpen écht goed te snappen.

Gerelateerde vacatures
Samen aan de slag met ontwikkeling

De afgelopen anderhalf jaar ben ik actief met mijn ontwikkeling aan de slag gegaan en vaak met mezelf geconfronteerd. Van nature ben ik wat afwachtend, stel ik soms dingen uit en schakel ik niet zo snel hulp in als ik dat nodig heb. Aan de hand van trainingen en coaching binnen het traineeship ben ik beter gaan begrijpen waar dat vandaan komt. En om zo veel mogelijk uit mijn traineeship te halen, ging ik tijdens mijn praktijkopdrachten bewust met deze leerpunten aan de slag. Zo leerde ik proactief dingen op te pakken, meer vragen te stellen en door te pakken tot een deadline gehaald is. Mijn begeleider en opdrachtgever hielp me daar ook bij. Bijvoorbeeld door feedback te geven of door me taken te geven die buiten mijn comfortzone lagen.

Wat mij ook veel heeft geholpen, is de groep trainees. Ondanks dat we een groot deel van het traineeship thuiswerkten, hadden we veel contact met elkaar. Even (virtueel) koffiedrinken, lunchen of een borrel op de vrijdagmiddag. Dat was niet alleen heel gezellig, maar ook erg leerzaam, omdat we dilemma’s met elkaar konden bespreken. Aan het begin hebben we allemaal een persoonlijkheidstest gedaan, waaruit bleek dat we elkaar goed aanvullen. Dat is handig als je ergens tegenaan loopt, bijvoorbeeld in de samenwerking met collega’s of op het vlak van persoonlijke ontwikkeling. Dat kunnen we dan samen bespreekbaar maken.

Doordat ik steeds een andere opdracht deed, was het traineeship heel dynamisch en kon ik ontdekken wat ik leuk vond

Jasper Malgo, Data-Analist Leven en Pensioenen

Tip voor toekomstige trainees

Twijfel je nog over het traineeship? Ik zeg: ga het vooral doen! Als je breed geïnteresseerd bent en het leuk vindt om met je ontwikkeling aan de slag te gaan, kan het je heel veel brengen. Daarbij is het wel belangrijk dat je nieuwsgierig en sociaal bent. Je leert in een korte tijd veel mensen kennen en komt in verschillende teams terecht, waardoor je je snel moet aanpassen. Je moet ook mensen durven aanspreken die je niet kent en natuurlijk is het leuk als je plezier kunt maken met je traineegroep. Mijn beste tip: neem jezelf niet te serieus. Je komt er tijdens je traineeship achter dat je veel over het werkende leven en de werkinhoud nog niet weet. Ga er dus ook niet vanuit dat je het allemaal al kan en leer van de kennis en ervaringen van anderen. Er is nog heel veel te leren, maak daar gebruik van!

Wil jij net als Jasper een vliegende carrièrestart maken bij a.s.r.? Kijk dan snel of het a.s.r. traineeship iets voor jou is! 


Verhalen van andere collega's