Dusko Trajkov
IT Trainee

‘Als IT Trainee kan ik al echt een steentje bijdragen’

In januari 2021 startte Dusko Trajkov met het IT Talent Traineeship bij a.s.r. Hij werd verrast door ruimte die hij kreeg om zijn traineeship zelf vorm te geven, maar ziet dat inmiddels als een enorme plus. ‘Ik leer proactief te zijn en uit mijn comfortzone te stappen.’

Waarde leveren vanaf dag één

Als IT Trainee ben ik niet gebonden aan één IT-domein, maar doe ik praktijkopdrachten binnen verschillende bedrijfsonderdelen om erachter te komen wat ik leuk vind en waar ik de meeste waarde kan leveren. Tijdens mijn eerste maanden was dat de backoffice van a.s.r. vermogensbeheer. Daar werd ik meteen actief betrokken bij de afdeling en kreeg ik vanaf dag één de kans om een steentje bij te dragen. Bijvoorbeeld door rapportages te automatiseren en een script te schrijven om problemen in de output van een applicatie op te lossen. Ik kreeg meteen de ruimte om mezelf te bewijzen, en dat was voor mij heel waardevol.

Tijdens mijn tweede rotatie binnen de afdeling IT & Change, werkte ik aan een proof of concept (PoC), om productontwikkeling met Python a.s.r.-breed te versnellen en professionaliseren. Daarvoor heb ik collega’s op verschillende afdelingen gesproken en presenteerde ik mijn werk aan het MT om te bepalen of de PoC geïmplementeerd kon worden. En momenteel doe ik mijn laatste rotatie bij a.s.r. vermogensbeheer (AVB). Hier ben ik vooral bezig met het uitdenken en implementeren van een Azure Cloud omgeving waar ontwikkelaars en bedrijfseconomen productiewaardige software en analyses op kunnen draaien. Ik vind het heel gaaf om als trainee zo’n impact te hebben en al echt als expert te worden gezien.

Proeven van alle IT-domeinen

Na mijn Master Data Science was ik op zoek naar uitdaging op het gebied van IT, maar wilde ik niet meteen specialist worden. Ik wilde me ontwikkelen als T-shaped professional, met kennis over Data Science, maar ook Software Development en DevOps. Het IT Talent Traineeship van a.s.r. sprak me aan, omdat hier alles langskomt. Aan de slag gaan als data-analist, spelen met Azure Cloud, een Scrumteam ondersteunen als Business Analist en ervaring opdoen in Web Development of Cybersecurity: binnen het IT Talent Traineeship kan het allemaal. Dat is voor mij een grote luxe. Daarnaast is a.s.r. voor mij een plek waar ik mijn interesse in IT en Finance kan combineren.

Gaaf om als trainee impact te hebben en al echt als expert te worden gezien

Dusko Trajkov, IT Trainee

Maatwerk traineeship

Voordat ik aan mijn traineeship begon, dacht ik dat al grotendeels bedacht zou zijn waar ik zou komen te werken, welke opdrachten ik zou gaan doen en welke trainingen ik wanneer zou gaan volgen. Maar niets is minder waar. Tijdens het traineeship ga je zelf op zoek naar opdrachten en alle trainingen zijn maatwerk, afgestemd op je eigen talenten en ontwikkelbehoeften. 

Zelf heb ik bijvoorbeeld de basistraining Python, die standaard in het eerste jaar van het traineeship wordt aangeboden, overgeslagen. Maar ik had wel veel aan de basistraining Scrum en heb uit eigen initiatief extra cursussen gevolgd over bepaalde packages van Python en Azure DevOps, die ik meteen kon gebruiken in mijn werk. Daarnaast word ik continu uitgedaagd om dingen te doen die ik nog niet eerder heb gedaan. Een presentatie voor het MT is voor mij bijvoorbeeld minstens zo leerzaam als een communicatietraining. Leren door te doen, dat vind ik waardevol.

Keuzestress

Zelf kiezen waar je werkt, welke trainingen je volgt en hoe en in welke richting je jezelf ontwikkelt: voor iemand die moeite heeft met keuzes maken is die vrijheid heel fijn, maar ook moeilijk. Daarom praat ik tijdens mijn traineeship met zo veel mogelijk collega’s binnen verschillende afdelingen en spar ik regelmatig met de andere trainees. Elke vrijdag komen we bij elkaar om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Zeker in coronatijd was dat een fijne manier om met elkaar in contact te blijven en een netwerk op te bouwen. In mijn eentje kan ik nooit met iedereen binnen a.s.r. praten, maar met zijn vijven komen we al veel verder. 

Daarnaast heb ik veel aan de ontwikkelgesprekken met HR en mijn leidinggevende en aan de collega’s in mijn team. Iedereen denkt mee over mijn ontwikkeling. Ik werd bijvoorbeeld uitgenodigd voor een training in Cybersecurity, waar ik veruit de minst ervaren collega was. Ik wist nog niets van Cybersecurity, maar mijn collega’s dachten dat ik het leuk zou vinden en nodigden me uit. Dat vind ik mooi. Maar het allerbelangrijkste voor een succesvol traineeship is proactief handelen en uit je comfortzone stappen. Niet afwachten tot iemand anders je meeneemt, maar zelf kansen pakken. Als je dat doet, is het IT Talent Traineeship een mooie plek om je IT-breed te ontwikkelen en te ontdekken wat het beste bij je past.

Wil jij net als Dusko een ontdekkingsreis door het IT-landschap maken en je IT-carrière een vliegende start geven? Bekijk dan het IT Talent Traineeship van a.s.r.!

Gerelateerde vacatures

Verhalen van andere collega's