Home Blog Zo haal je met mindful werken meer resultaat onder minder werkdruk

Zo haal je met mindful werken meer resultaat onder minder werkdruk

Blue Monday is de zogenaamde meest deprimerende dag van het jaar. Of dit fenomeen nu bewezen is of niet, januari is in ieder geval de minst productieve maand van het jaar. Daarom geven we je 6 nuchtere en makkelijk toepasbare tips voor een werkdag zonder stress.

Minder werkstress met mindful werken 

Mindfulness gaat over de kunst aanwezig te zijn in het hier en nu, en niet in het verleden of de toekomst. Je leert om je bewust te worden van je patronen van denken en doen die stress veroorzaken. De bewustwording geeft je de ruimte om er anders mee om te leren gaan. Zo kun je je beter concentreren en ontspannen.

Als je een hoge werkdruk ervaart, is het verleidelijk om de hele dag hard door te werken. Met het idee dat je zo extra productief bent. Maar af en toe je rust pakken tijdens het werk heeft juist meer impact op je productiviteit. Er is ondertussen al veel bewijs verzameld dat mindful werken zorgt voor meer focus, overzicht en evenwicht in je werkprivé-balans. Zo haal je het maximale resultaat in minder tijd.

6 mindful tips om je productiviteit op het werk te verhogen

Mindful werken kan dus zorgen voor meer resultaat met minder werkdruk. Maar hoe doe je dat? Deze tips kunnen je daarbij op weg helpen.

1. Start je dag goed zonder telefoon

Niks is zo stressvol als wakker worden met werkmailtjes, zeker als je erachter komt dat het er meer zijn dan waar je op hoopte. Je staat gelijk ‘aan’ en je lichaam komt in actie door stresshormonen aan te maken. Het gevolg is dat je de rest van de dag een verhoogd stressniveau hebt. Geen goed begin als je mindful wil werken. Het is daarom veel beter om je dag ontspannen te beginnen door de tijd te nemen voor een rustig ontbijtje.

2. Begin de dag mét beweging

Beweging in de ochtend brengt je hoofd in een rustige staat voor de rest van de dag. Dus laat die auto staan en pak de fiets. Ook als je niet om de auto heen kunt of thuis werkt, is dat geen excuus om niet in actie te komen. Parkeer bijvoorbeeld eens wat verder weg of doe eerst lopend wat boodschappen voor de lunch.

3. Bepaal zelf je agenda

Laat jij meteen alle ballen uit de lucht vallen als er een nieuw mailtje verschijnt door meteen erop te reageren? Dat is wel klantgericht, maar niet perse mindful. Je verliest zo niet alleen je focus, maar laat ook anderen je agenda bepalen. Dat zorgt voor onnodige stress. Door elke dag twee momenten in te plannen voor het beantwoorden van mailtjes, kan jij de rest van de dag gebruiken om de belangrijkste taken van je to-do lijst te strepen.

4. Beweeg bewust

Medewerkers die voldoende beweging gedurende de werkdag hebben, zijn vrolijker, actiever en vooral productiever. Dus breek je dag op door regelmatig in beweging te komen. Strek de benen wat vaker met een extra kopje thee of maak een klein ommetje na dat lange overleg. Heb je een één-op-één afspraak op de planning staan? Voer het gesprek eens terwijl jullie een wandeling maken – samen of telefonisch op afstand. Door bewust de ruimte te nemen voor een afspraak, kom je tot veel betere gesprekken. In de buitenlucht brainstormen werkt vaak ook nog eens een stuk beter!

5. Doe je taken één voor één

Een browser met 19 tabbladen, 15 documenten en 10 geopende mailtjes is niet productief en zorgt ook nog eens voor chaos in je hoofd. Probeer zoveel mogelijk van taak naar taak te werken in plaats van alles door elkaar. Door je concentratie op één taak te richten, creëer je rust in je hoofd en kan je je veel beter focussen op je taak. Zo vink je in dezelfde tijd meer taken af.

6. Tachtig is prachtig

Als je accepteert dat je niet altijd alles perfect én binnen de gewenste deadlines kunt afmaken, creëer je een hoop rust in je hoofd. Perfectionisme gaat vaak ten koste van andere belangrijke dingen die blijven liggen, of van jouw werk-privébalans. Voor een betere productiviteit is het daarom handiger om prioriteiten te stellen en keuzes te maken. En te beseffen: tachtig is ook prachtig.

Welke tips ga jij toepassen om zo met mindful werken jouw productiviteit op te krikken? 

a.s.r. en vitaliteit

Bij a.s.r. vinden we dat we een verantwoordelijkheid hebben als het gaat om jouw vitaliteit. Daarom investeren we in goede arbeidsomstandigheden en werken we er hard aan om gezondheidsklachten als gevolg van werk te voorkomen. Zo geven we thuiswerktips en kunnen alle medewerkers gratis gebruik maken van online workouts, vitaliteitsworkshops en het gezondheidsprogramma a.s.r. Vitality. Ook besteden we veel aandacht aan werkplekinrichting en halen we via vitaliteitsscans regelmatig ‘de temperatuur op’ binnen de verschillende bedrijfsonderdelen.