Home Blog Werken met de wind in je haren

Werken met de wind in je haren

Thuiswerken en mobiel bereikbaar zijn voor je collega’s – er wordt veel over gepraat. De één noemt het een zegen, de ander maakt zich zorgen over de inbreuk op het privéleven. Jenny Schellekens is communicatie-adviseur bij a.s.r. en maakt optimaal gebruik van de mogelijkheden die a.s.r. biedt om tijd- en plaatsonafhankelijk te werken.

Laat me maar op Vlieland zijn

Ik bedacht de inhoud van deze blog op Vlieland, waar ik een paar weken geleden op vakantie was. Ik liep mijn dagelijkse hardlooprondje van Noordzeestrand naar de Waddenzeekust en weer terug. Als ik vanuit het bos in de verte de glinstering van de Waddenzee zie en in de overweldigende stilte richting dorp loop, ben ik altijd heel gelukkig. 

Terug in ons vakantieverblijf sloeg ik mijn laptop open. Mijn man en kind waren nog in het zwembad en ik wilde even mijn werkmail bijwerken. Zodat ik over een week, als ik weer terug zou gaan naar kantoor, niet achter de feiten aan zou lopen. Ik heb die ochtend een uurtje gewerkt. Toen kwam mijn familie thuis en stapten we op de fiets voor een lekker lange fietstocht.

Ik heb die week ook nog een stuk geschreven waar ik op kantoor niet de rust voor kon vinden en een call gedaan met collega’s. Vervelend, werken tijdens de vakantie? Voor mij niet. Toch blijven sommige mensen in mijn omgeving me vertellen dat zij hier anders over denken. En me waarschuwen. Want vakantie is vakantie, en werk en privé moeten toch gescheiden zijn.

Niet conventioneel

Nou vind ik ook dat er een tijd van werken is en een tijd van ontspannen. En dat het belangrijk is om regelmatig de accu op te laden. Maar ik kies er wel voor om ‘tijd’ niet conventioneel in te vullen. Ik werk vrijwel nooit acht uur achter elkaar, maar ik log wel ’s avonds nog even in en ik werk in het weekend een paar uur. En mijn laptop gaat mee naar Vlieland. Zo kan ik mijn privé-leven combineren met een heel leuke en interessante baan. Fulltime werken én zorgen voor mijn zorgintensieve kind. Hem zelf naar school brengen en hem twee keer per week halen. En één of twee keer per week in de ochtend een yogales volgen om wat ruimte in hoofd en lijf te maken. 

Ieder z'n eigen agenda

Ik kan dit zo doen omdat mijn werkgever een goede balans tussen werk en privé erg belangrijk vindt. En zich realiseert dat we allemaal verschillende behoeften hebben. Want starters hebben een andere privé-agenda dan jonge ouders of medewerkers aan het einde van hun loopbaan. a.s.r. geeft medewerkers via tijd- en plaatsonafhankelijk werken de ruimte om keuzes te maken die passen bij hun persoonlijke situatie.

Meer dan een dag thuiswerken

a.s.r. heeft nog een belangrijke reden om deze manier van werken te stimuleren. En dat is dat we de klant en het resultaat op nummer 1 hebben staan. Daarom hebben we vaste roosters losgelaten en werken we zoveel mogelijk waar het werk is en wanneer er werk is. We gaan uit van een jaarurennorm. Zodat je in periodes dat er veel werk is, wat meer kunt werken. Om vervolgens in de weken dat het rustig is weer minder te werken. Bij a.s.r. is tijd- en plaatsonafhankelijk werken dus meer dan een dag per week thuiswerken.

Vertrouwen is de basis

Deze manier van werken vraagt wat van managers en medewerkers. We sturen niet op aanwezigheid, maar op output. We spreken elkaar aan op het resultaat, waar we duidelijke afspraken over maken. En we investeren in de samenwerking. De basis voor zo’n arbeidsrelatie is vertrouwen. En zo kon ik overtuigend ‘ja’ zeggen toen ik vlak voor vertrek het aanbod kreeg om nog een paar extra dagen aan mijn verblijf op Vlieland te plakken, en nog wat langer te genieten van de wind in mijn haren.

Jenny Schellekens Communicatieadviseur