Blog Onze recruiters over online solliciteren

Tips om vol zelfvertrouwen het sollicitatiegesprek in te gaan

Solliciteren met zelfvertrouwen: dat willen we allemaal wel! Maar hoeveel sollicitatiegesprekken je ook al gevoerd hebt, ze brengen altijd weer wat zenuwen met zich mee. Een beetje gezonde spanning hoort erbij en kan zelfs motiverend zijn. Maar te veel spanning kan zorgen dat je jezelf niet laat zien zoals je graag zou willen. Jammer! Daarom geven de recruiters van a.s.r. je 6 praktische tips waarmee je vol vertrouwen je volgende sollicitatiegesprek in gaat.

Klaar voor je volgende uitdaging? 
Bekijk de vacatures Vacature-alert aanmaken
Tip 1: Bereid je goed voor op het sollicitatiegesprek

Een goede voorbereiding is het beste middel tegen zenuwen. Begin dus op tijd en zorg dat je duidelijk voor ogen hebt wat je wil, wat je kan en wat je meebrengt voor je gesprekspartners en de organisatie waar je solliciteert.

 

Lees ook: 5 tips om je optimaal voor te bereiden op het sollicitatiegesprek

Tip 2: plan voor succes 

Houd in je agenda rekening met het sollicitatiegesprek en plan, als het kan, geen afspraken direct voor en na het gesprek. Zo bouw je voldoende ruimte in om je hoofd leeg te maken en hoef je je geen zorgen te maken over eventuele uitloop. Gebruik die extra tijd voorafgaand aan het gesprek bijvoorbeeld voor een korte wandeling of een andere fysieke oefening, om los te komen van waar je mee bezig was en in de juiste mindset te komen. Lees vlak voor het sollicitatiegesprek nog eens je notities, je vragen en de vacature door en je bent klaar om te knallen!

Tip 3: Blijf bij jezelf

De verleiding is groot om tijdens het solliciteren een rooskleurig beeld van jezelf neer te zetten, maar durf naast jouw positieve punten ook te benoemen waar je niet goed in bent. Niemand is perfect, en door je grenzen aan te geven laat je zien dat je zelfkennis hebt en zelfverzekerd bent. En daarmee benadruk je jouw sterke punten nog beter.

Tip 4: Neem initiatief in het sollicitatiegesprek

Ben je bang dat je tijdens het solliciteren niet alles van jezelf kunt laten zien wat je wil laten zien? Onthoud dan dat een goed sollicitatiegesprek tweerichtingsverkeer is. Beantwoord de vragen van je gesprekspartner, maar geef het ook aan als er onderwerpen zijn die je zelf nog graag wil belichten, of functie-eisen in de vacature waar jullie het nog niet over hebben gehad. Het laat zien dat jij duidelijk hebt welk beeld jij van jezelf over wil brengen en toont jouw motivatie voor de functie.

Tip 5: Benoem je zenuwen

Merk je tijdens het sollicitatiegesprek toch dat je vastloopt en dichtklapt? Het beste wat je dan kan doen is het benoemen. Het uitspreken helpt vaak al tegen de zenuwen. Een goede gesprekspartner reageert begripvol en vraagt wat je nodig hebt om de draad weer op te pakken. Bedenk maar zo: ook de managers of recruiters aan de andere kant hebben ooit op jouw stoel gezeten en weten dat solliciteren spannend is.

Tip 6: Evalueer het sollicitatiegesprek

Tot slot kan het je zelfvertrouwen goed doen om je te realiseren dat jij ook kritisch mag zijn. Kijk na afloop van het gesprek nog eens naar je notities. Heb je een antwoord gekregen op al je vragen, en werd je daar enthousiast van of juist niet? Waar lag dat aan? Geef het ook duidelijk aan als dit niet de functie of het bedrijf voor jou is. Niemand is erbij gebaat als jij na een paar maanden weer weg bent. Was het sollicitatiegesprek dan zonde van je tijd? Zeker niet. Jij hebt mogelijk nieuwe inzichten gekregen over wat je zoekt in een functie of een baan. En dat maakt je weer zelfverzekerder in toekomstige gesprekken.

 

Veel succes met je sollicitatie!

 

De recruiters van a.s.r. Recruiters