Home Blog Met aandacht voor je werkplek presteer je meer

Met aandacht voor je werkplek presteer je meer

Een thuiswerkdag zo nu en dan kan heel goed zijn voor je productiviteit. Even niet van afspraak naar afspraak hollen, geen afleiding van collega's om je heen en eindelijk de tijd en focus om die moeilijke klus te klaren. Maar nu de meeste kantoren in Nederland hun deuren gesloten hebben, werken veel mensen ineens fulltime thuis. En dat kan toch ineens teveel van het goede zijn! Met deze 5 tips haal je in deze tijd het beste uit jezelf én je thuiswerkplek.

Zorg voor een goede zithoogte

Als je even een mail moet typen kun je best even aan de keukentafel zitten of op de bank ploffen. Maar als je lange dagen thuis moet werken, is aandacht voor je werkplek een must. Een slechte zithouding zorgt op de lange duur voor gezondheidsklachten. Zorg daarom voor een bureaustoel die je kan verstellen, of kies een stoel met de juiste hoogte: je voeten moeten plat op de grond staan terwijl je bovenbenen een hoek van 90 graden maken met je onderbenen. Kijk ook naar de hoogte van je werkblad: zorg ervoor dat als je polsen op je tafelblad steunen, je ellebogen een hoek van ongeveer 90 graden maken. De armsteunen van je stoel moeten op dezelfde hoogte staan als je tafelblad.

Take a break

Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar neem genoeg pauzes. Als je op kantoor zit gaat het vaak automatisch: je maakt even een praatje met je collega, haalt een kop koffie en je hebt verschillende afspraken. Deze korte momenten geven je hersenen even wat rust, zodat je productiever bent en minder fouten maakt. Maar als je geen collega’s om je heen hebt, loop je het risico dat je lang achter elkaar achter je computer blijft zitten. Zeker als het druk is. Probeer toch regelmatig even wat anders te doen. Ruim de afwasmachine even uit, hang de was op, en neem tijd voor je lunch. Zet desnoods elk uur de wekker.

Ga sporten

De sportscholen zijn dicht, maar dat is geen excuus om stil te zitten! Leg een yogamat in de woonkamer, loop een paar keer de trap op en neer of ga een rondje buiten hardlopen. Door te sporten kun je namelijk werkgerelateerde vermoeidheidsklachten te lijf gaan. Verschillende onderzoeken tonen aan dat een half uur beweging ervoor zorgt dat je je minder moe voelt. Ook zorgt sporten ervoor dat je je hoofd lekker leegmaakt en ruimte maakt voor creatieve oplossingen!

Zet een plant op je bureau

Planten verbeteren de luchtkwaliteit doordat ze extra zuurstof produceren. Hierdoor krijg je meer energie. Bovendien vermindert een groene kleur stress. Heb je geen groene vingers en is een plant gedoemd dood te gaan onder jouw hoede? Dan kun je ook nepplanten neerzetten of andere groene accessoires in huis halen voor meer ontspanning en positiviteit. 

Geef je huisdier aandacht (of kijk naar dierenfilmpjes)

Dat een huisdier stress vermindert is al lang bewezen. Als je een hechte band hebt met je huisdier zorgt alleen al de gedachte aan je geliefde viervoeter voor een lagere bloeddruk en minder stress. Een kwartier de hond uitlaten zorgt bovendien voor beweging. Heb je zelf geen huisdier? Dan kun je altijd nog foto’s of video’s van een schattige kitten bekijken. Het zien van een puppy of kitten zorgt voor meer focus en aandacht.

a.s.r. en vitaliteit

Bij a.s.r. vinden we dat we een verantwoordelijkheid hebben als het gaat om jouw vitaliteit. Daarom investeren we in goede arbeidsomstandigheden en werken we er hard aan om gezondheidsklachten als gevolg van werk te voorkomen. We hebben een interne sportschool, waar je tegen een goed tarief kunt sporten en in onze bedrijfsrestaurants eet je gezond. In ons vitaliteitsaanbod, waar je gratis gebruik van kunt maken, vind je onder meer workshops mindfullness, beter slapen en voorkomen van stress. Ook kun je bokslessen volgen en meedoen met hardlooptrainingen. 

Alice de Kimpe Communicatieadviseur