Home Blog Maaltijden voor hulpbehoevende stadsgenoten

Maaltijden voor hulpbehoevende stadsgenoten

Vanuit de actie 'Koks koken voor Utrecht' bezorgden a.s.r.-collega's de afgelopen maanden warme maaltijden voor hulpbehoevende stadsgenoten, zoals eenzame mensen en mensen met een laag inkomen. Sinds de start eind maart zijn er al meer dan 1250 gezonde maaltijden bezorgd bij stadsgenoten die het hard nodig hebben.

Koks koken voor Utrecht

De actie 'Koks koken voor Utrecht' is een initiatief van de Vrijwilligerscentrale Utrecht, de Utrechtse Uitdaging en Rabobank Utrecht. Omdat bij een aantal bedrijven in Utrecht de bedrijfskeuken sinds de coronacrisis niet meer gebruikt werd, ontstond het idee om de keuken en het keukenpersoneel in te zetten om gezonde warme maaltijden te bereiden en die thuis te bezorgen bij hulpbehoevende stadsgenoten. Omdat we bij a.s.r. nog steeds veel thuiswerken heeft ook bij ons het koken de afgelopen tijd op een laag pitje gestaan. Reden dus om onze keuken ter beschikking te stellen aan ‘Koks koken voor Utrecht’, waar door de koks Dave, Robin, Patrick, Michel en Cees van onze cateraar Facilicom nu lekkere en gezonde maaltijden worden bereid voor hulpbehoevende stadsgenoten.

Hulpbehoevende stadsgenoten

De actie begon kleinschalig met enkele bedrijfskeukens die via de Vrijwilligerscentrale gezonde maaltijden gingen bereiden en thuisbezorgen bij hulpbehoevende stadgenoten. In eerste instantie werden 25 adressen bediend, maar het idee sloeg ook aan bij de Utrechtse Uitdaging en NL Cares en de bedrijven Sligo en Driessens Food werden bereid gevonden om – in elk geval tijdelijk - gratis ingrediënten beschikbaar te stellen.

Door een stadsbrede samenwerking en de inzet van vrijwillige bezorgers (waaronder 15 a.s.r.-collega's) konden er steeds meer maaltijden uitgedeeld worden aan eenzame mensen, mensen met een laag inkomen, daklozen (via Leger des Heils) en mensen met een fysieke of mentale beperking. Zij maken normaal gesproken gebruik van initiatieven zoals Resto Vanharte en Buurtbuik, die door het coronavirus nog steeds gedeeltelijk gesloten zijn. Het project loopt nog tot eind juli, maar het doel van 1250 maaltijden is al ruimschoots overschreden. 

a.s.r. en de maatschappij
Maatschappelijk verantwoord ondernemen zit in ons DNA. We werken met respect voor onze omgeving en proberen zoveel mogelijk het goede te doen. Vrijwilligerswerk hoort daar ook bij. Daarom krijg je bij ons een dag per jaar betaald verlof voor een maatschappelijke activiteit, en hebben onze teamuitjes vaak een maatschappelijk karakter. Niet alleen waardevol voor de cliënten of maatschappelijke organisatie, maar ook voor jou als medewerker. Helpen door te doen.

Christel van Capelleveen Contentmarketeer