Home Blog Hoe geluk in een pannenkoek zit

Hoe geluk in een pannenkoek zit

Een pannenkoek is niet de eerste geluksmaker die bij je opkomt. Maar bij Willem Dieleman is dat wel het geval. Tijdens zijn vele reizen ontdekte hij wat een geluk het bakken van een stapel pannenkoeken hem en anderen brengt. Sindsdien gaat zijn koekenpan altijd mee op reis en is het zijn levensmissie om mensen gelukkig te maken met een pannenkoek.

Het begin van de pannenkoek

Willem Dieleman wilde het maken in het leven. Maar al snel kwam hij erachter dat het streven naar succes en geld hem niet bracht wat hij hoopte. Hij pakte zijn rugzak en ging op reis. Tijdens zijn vele reizen maakte hij gebruik van het online gastvrijheidsnetwerk CouchSurfing. Als bedankje zette hij regelmatig de pannenkoekenpan op het vuur. Dit bracht Willem op het idee om dit ook voor de minderbedeelden te doen. Zo kwam hij erachter dat geluk ook in iets kleins als een pannenkoek kan zitten.  Dat een klein gebaar heel krachtig kan zijn. Het werd zijn levensmissie om met het geven van iets simpels met mensen in contact te komen en culturen met elkaar te verbinden.

Pancake Adventures

Zijn vele reisavonturen , die soms hilarische situaties met zich meebrachten, leverden Willem een hoop schrijfmateriaal op. Dat resulteerde in het boek de Pancake Adventures, met als ondertitel ‘hoe ik pannenkoeken aan de wereld gaf en wat ik ervoor terugkreeg’. Hij vertelt hierin hoe zijn talent om heerlijke pannenkoeken te bakken hem in verbinding bracht met andere mensen uit allerlei culturen. Het boek gaat vooral over de eerste zes maanden van zijn reis en laat zien hoe hij transformeerde van een najager van succes tot een levensgenieter die de kleinste dingen in het leven al kan waarderen. Willem bakte pannenkoeken in zo’n beetje heel Azië, Australië en in diverse Europese en Afrikaanse landen.

a.s.r. vrijwilligers

Ook veel collega’s van a.s.r. zetten zich vrijwillig in. Als dank voor hun inzet in 2018 kreeg iedereen een speciale pannenkoekenpan en pannenkoekenmix, met daarbij een uitnodiging voor de lezing van Willem Dieleman over zijn ‘pancake adventures’. Waarom? Omdat Willem vertelt hoe pannenkoeken bakken hem met mensen uit allerlei culturen in verbinding bracht. Dat geven tot verbinding kan leiden en compassie geluk geeft. Een gegeven dat veel vrijwilligers zullen beamen.

a.s.r. en maatschappelijke betrokkenheid
a.s.r. stelt jaarlijks uren en financiële middelen beschikbaar voor maatschappelijke activiteiten, om zo de maatschappelijke betrokkenheid te vergroten. Er zijn dan ook veel collega’s die zich vrijwillig inzetten voor een goed doel, zoals een maatschappelijke teamactiviteiten en ondersteuning voor financiële zelfredzaamheid.

Christel van Capelleveen Contentmarketeer