Home Blog functie-eisen in je sollicitatiebrief

functie-eisen in je sollicitatiebrief

Je bent zowel prestatiegericht als resultaatgericht. Een echte teamplayer die goed zelfstandig kan werken. En dan ben je ook nog analytisch, accuraat en communicatief sterk. Herkenbaar? Vacatures staan vaak bol van zulke eigenschappen die je allemaal moet hebben. Wat bedoelen ze eigenlijk precies met daarmee? En hoe ga je bij het solliciteren om met die waslijst aan functie-eisen?

Analytisch talent

‘Je bent analytisch’ of ‘je hebt een sterk analytisch denkvermogen’ zijn zinnen die in veel vacatures voorkomen. Het is ook een handige eigenschap om te hebben. Met een goed analytisch inzicht kun je namelijk problemen goed doorgronden en oplossen door hoofd- en bijzaken van elkaar te onderscheiden. Maar als je een stap verder gaat, kijk je ook naar de lange termijn en kom je met verschillende alternatieve oplossingen. Zijn jouw analytische skills uitmuntend? Dan bekijk je problemen vanuit verschillende invalshoeken en scenario’s’ om zo tot de allerbeste mogelijkheden te komen.

Pietje-Precies

'Accuraat' is ook zo'n vaak gezochte eigenschap. Dit houdt in dat je nauwkeurig en geordend bent, en problemen herkent. Je gaat daarbij altijd voor de hoogste kwaliteit en bent continu bezig om de huidige situatie te verbeteren. Als accuratesse echt jouw ding is, kun je ten alle tijden en onder hoge tijdsdruk niet alleen zelf structuur houden, maar ook orde houden in werkzaamheden en activiteiten van anderen.

Prestatiedrang

Ben jij prestatiegericht? Dan ben je ambitieus en ga je steeds voor het beste. Je zet graag die extra stap. In het beste geval kun je daarin anderen ook meenemen en zorg je met verbetervoorstellen ervoor dat zij ook beter gaan presteren.

Beschrijf je kwaliteiten

Bij het schrijven van je sollicitatiebrief is het belangrijk dat je niet lukraak een lijst maakt van eigenschappen die je hebt. Laat in plaats daarvan zien hoe je de gevraagde competenties in je carrière hebt toegepast. Dat kun je doen door een bepaalde situatie ter illustratie te gebruiken, waarin je vertelt wat je taken waren en wat je concreet hebt gedaan om tot een goed resultaat te komen. 

a.s.r. en persoonlijke ontwikkeling
Bij a.s.r. willen we dat collega’s ‘in beweging’ blijven en zelf de regie nemen over hun carrière. Daarom bieden we een persoonlijk opleidingsbudget, een ruim opleidingsaanbod, ontwikkel coaching en interne workshops en trainingen. Ook zijn er allerlei academies gericht op specifieke vakgebieden.

Alice de Kimpe Communicatieadviseur