Home Blog Fiets jij naar je werk?

Fiets jij naar je werk?

Op donderdag 16 mei is het ‘Fiets naar je Werk Dag’, een landelijke dag waarop alle Nederlanders worden aangemoedigd om vaker de fiets naar werk te pakken. Fietsen naar je werk heeft namelijk veel voordelen. Wil je daar meer over weten? En wil je weten hoe we bij a.s.r. fietsen stimuleren? Lees dan verder!

Fietsen: een gezonde optie

Er zijn genoeg redenen om vaker de fiets dan de auto te pakken. Allereerst is het gezonder en word je er gelukkiger van. Van fietsen word je fysiek fitter, omdat je meer in beweging bent. En wist je dat je wel 3% productiever bent als je dagelijks de fiets pakt in plaats van de auto?* Fietsen heeft namelijk ook nog eens een positieve invloed op je mentale gezondheid. Door te fietsen slaap je beter, ben je minder snel moe en heb je minder stress. 
Naast deze voordelen voor jezelf is fietsen ook nog eens een duurzamere vervoerskeuze voor de planeet. Met elke 4 kilometer die je fietst in plaats van autorijdt, bespaar je een hele kilo CO2 uitstoot. Daarnaast mijd je de files en drukte op de weg of in het openbaar vervoer. Hier bovenop komen nog de kosten die je bespaart aan benzine- en parkeerkosten.

Kortom, fietsen naar werk heeft veel voordelen: het is beter voor het milieu én het is de meest gezonde optie voor jezelf.

Collega’s op de fiets

We vroegen een aantal collega’s die regelmatig naar hun werk fietsen wat zij de grootste voordelen vinden. Xaressa van Berkel (Corporate Recruiter): ‘Ik fiets vanuit Amersfoort naar kantoor. Omdat ik overdag veel binnen zit, vind ik het fijn om voor en na werk buiten in beweging te zijn.’ Xaressa heeft gebruik gemaakt van het a.s.r. fietsplan, waarmee medewerkers fiscaal vriendelijk een fiets kunnen aanschaffen. ‘Ik wilde al een tijdje een mountainbike kopen en het fietsplan trok me over de streep. Het is heel fijn om op deze manier in beweging te zijn en mijn hoofd leeg te maken.’ Koen de Koningh (Financial Risk Analist) reist met de trein naar Utrecht en pakt daarna de OV-fiets naar werk. ‘Zo mijd ik de volle bussen in de spits en heb ik even een moment om in beweging te zijn. Dit is voor mij een uitkomst.’

Leenfietsen en fietsenmaker

Naast het fietsplan doet a.s.r. meer om medewerkers op de fiets te krijgen. Zo zijn er elektrische leenfietsen beschikbaar die collega’s kunnen gebruiken voor zakelijke afspraken buiten de deur. Of om gewoon eens uit te proberen voor als ze de aanschaf van een e-bike overwegen. De fietsen zijn ook te reserveren voor een teamuitje. Daarnaast nodigt a.s.r. één keer per maand een fietsenmaker uit op het hoofdkantoor, die tegen gereduceerd tarief reparaties uitvoert. Er is ook een pompstation met professionele pomp plus gereedschappen aan staalkabeltjes. Medewerkers kunnen daarmee zelf eenvoudige reparaties aan hun fiets uitvoeren.

Bij a.s.r. is het dus eigenlijk iedere dag ‘Fiets naar je Werk Dag’. Pak jij vandaag ook de fiets?