Home Blog Breng een stukje natuur in je werkweek

Breng een stukje natuur in je werkweek

Nu het buiten kouder wordt, de vogels zich klaarmaken voor hun reis naar het zuiden en de verwarming steeds vaker aangaat, is het extra verleidelijk om tijdens een thuiswerkdag lekker behaaglijk binnen te blijven. Toch is het voor je productiviteit, je gezondheid en je stressniveau superbelangrijk om een stukje natuur in je werkweek te brengen. En daar hoef je geen urenlange boswandelingen voor te maken. Sterker nog, je hoeft er niet eens voor naar buiten! In deze blog geven we je 5 tips om dat voor elkaar te krijgen.

De kracht van de natuur

De kracht van de natuur is eeuwenoud. In de middeleeuwen maakten patiƫnten gebruik van de kloostertuin om al hun zintuigen te gebruiken en pijn te verzachten. Later bouwde men sanatoria en kuuroorden aan zee of in de bergen, omdat frisse (schone) lucht een heilzame werking zou hebben bij herstel. Inmiddels is al door verschillende onderzoeken bewezen dat de natuur een kalmerende werking heeft.

Het aandachtsysteem in de hersenen speelt hierbij een belangrijke rol. De hele dag voed je (onvrijwillig) je hersenen met prikkels van buitenaf. Dat is ongemerkt hard werken!

De natuur is een prikkelarme omgeving, waarin je brein niet continue overladen wordt met prikkels en tot rust kan komen. Die rust geeft ruimte voor meer concentratie, gerichte aandacht en reflectie. Lichamelijk verlaagt het je hartslag en je bloeddruk en vermindert het stresshormonen. Mensen die dicht bij de natuur wonen hebben daardoor minder kans op overlijden door kanker, nieraandoeningen en longziekten dan stedelingen.

Een groenere werkweek

Uitzicht op de natuur of zelfs een afbeelding met een natuurlijke omgeving is voldoende om veranderingen in het lichaam te meten. Het is dus helemaal niet zo moeilijk om je werkweek een beetje groener te maken. Om je op weg te helpen geven we vijf simpele tips voor een groenere werkweek! En ja, deze tips zijn best cliché. Soms zit de kracht in de eenvoud en maken we het onszelf onnodig moeilijk.

1. Werkplek met uitzicht. Zorg bij voorkeur voor een werkplek met uitzicht op de natuur. Zet je bureau bijvoorbeeld bij een raam met uitzicht op de tuin en zet voldoende beplanting op en rondom je werkplek neer om de natuur naar binnen te halen. Heb jij echt groene vingers? Maak dan een kruidentuin of richt je werkplek zelfs helemaal botanisch in. Laat die urban jungle maar komen!

2. Groene kerstversiering. Nu veel mensen volledig thuiswerken, is het extra verleidelijk om het huis alvast gezellig in de kerststemming te brengen. Doen, want daarmee breng je vaak automatisch natuurlijke elementen in huis. Misschien is het nog wat te vroeg voor een volledig versierde kerstboom, maar word je wel blij van wat groene dennetakjes of een guirlande. Doe waar jij vrolijk van wordt.

3. Natuurgeluiden. Ook natuurgeluiden hebben een positief effect op je welzijn. En die hoor je niet alleen maar buiten. Als je via YouTube zoekt op 'nature sounds' vind je direct uren aan rustgevende natuurgeluiden, van fluitende vogels tot kabbelende beekjes en ritselende bladeren. Met één druk op de knop waan je jezelf in een prachtige groene omgeving. Dag werkstress, hallo zen-moment!

4. Start de dag met een green-break. Het grootste effect merk je natuurlijk wel door echt even naar buiten te gaan. Dus neem de tijd om ’s ochtends te genieten in plaats van direct je mailbox in te duiken. Laat de hond uit in het bos, rijd een stukje op de fiets of haal een frisse neus met een koffie to go van een lokaal koffietentje (zo steun je ook de lokale economie!). Zoek een mooi plekje op en geniet van het ontwaken van de natuur.

5. Overleg in de natuur. Zeker tijdens het thuiswerken zijn (telefonische) wandelafspraken buiten een fijne manier om je in de natuur te begeven. Je komt even achter je laptop vandaan en hebt tegelijkertijd op een andere manier contact met een collega. Heb je toch je laptop nodig? Zoek dan een mooie natuurfoto uit als achtergrond op Teams. Zo breng je de natuur naar je eigen werkplek en hebben je collega's er ook wat aan.

a.s.r. en vitaliteit
Bij a.s.r. vinden we dat we een verantwoordelijkheid hebben als het gaat om jouw vitaliteit. Daar hoort ook een groene werkomgeving bij. Daarom is ons kantoor voorzien van binnentuinen en een grote buitentuin en kun je tussendoor lekker wandelen in Park Bloeyendael en de Voorveldse Polder. Ook nu we thuiswerken hebben we veel aandacht voor vitaliteit. Zo bieden we korte, laagdrempelige workouts aan die medewerkers gewoon achter hun bureau kunnen doen.