Blog Baas over je eigen agenda

Baas over je eigen agenda

Bij a.s.r. ben je de baas over je eigen agenda. Als het werk het toelaat heb je de vrijheid om tussendoor even lekker te gaan sporten, bij mooi weer de laptop eens wat vroeger dicht te slaan en in het weekend nog wat werk af te maken. Dat geeft ook verantwoordelijkheid. Want hoe vul je die agenda op een manier die past bij jou, je team en je werkzaamheden? Met de tips in deze blog komt dat zeker goed.

Nu we steeds meer thuiswerken, ervaren veel mensen extra vrijheid om hun eigen agenda vorm te geven. Tussendoor een wandeling maken of een kind van school halen en ’s avonds of in het weekend nog wat werk afmaken: het wordt steeds meer de norm. Bij a.s.r. is dat al jaren zo: we werken zoveel mogelijk waar het werk is en wanneer er werk is, tijd- en plaatsonafhankelijk. Maar hoe deel je nu je dag het beste in, op een manier die jou past? We geven je vier tips.

1. Ken jezelf

Het begint met inzicht in de dingen die jij nodig hebt om je beste werk te doen. Ben je een ochtendmens of kom je pas in de loop van de dag goed op gang? Sport je graag voor het werk of ben je dan juist uitgeput voordat je aan de dag begint? En werk je beter in korte sprints met mini-breaks, of in grotere blokken met een lange pauze tussendoor? Houd eens een week bij wanneer je jouw beste werk doet en kijk hoe je die momenten vaker voor jezelf kunt creëren. De volgende tip kan daarbij helpen.

2. Ken je werk

Nu je je eigen behoeften scherp hebt, kun je deze matchen met wat het werk van je vraagt. Misschien moet je op bepaalde momenten beschikbaar zijn voor klanten of heb je wekelijkse deadlines die gehaald moeten worden. En natuurlijk zijn er vaste contactmomenten met je team of je leidinggevende. Welke werkzaamheden zijn echt concentratieklussen en wat doe je samen met collega’s? Wat moet sowieso binnen de reguliere werktijden gebeuren en wat kan ook ’s avonds of in het weekend? Probeer out of the box te denken en je af te vragen: hoe kan het ook? Dat een bepaalde klus altijd op maandagochtend is gedaan, betekent niet per se dat dat zo moet blijven.

3. Maak duidelijke afspraken

Heb je een idee van hoe jouw ideale werkritme eruitziet? Bespreek dat dan met je collega’s en je leidinggevende en kijk of het past in het totale plaatje. Hebben jullie overeenstemming, zet je planning dan in de gedeelde agenda. Niet alleen omdat het fijn is dat je collega’s aan boord zijn met je nieuwe schema, maar ook om misverstanden te voorkomen. Misschien ben jij al helemaal gewend aan je vierdaagse werkweek en je werkdag in het weekend, maar verwachten jouw collega’s je nog altijd doordeweeks tussen 9 en 5 te kunnen bereiken. Door duidelijke afspraken te maken over wanneer je wel en niet werkt, voorkom je teleurgestelde collega’s én zorg je dat je in privétijd niet te veel gestoord wordt.

4. Afspraak is afspraak

Een ingeplande afspraak met een klant of collega laat je niet zo snel schieten. Hoe zit dat met een afspraak met jezelf? Vaak weet je heel goed dat een uurtje sporten tussen de middag of een wandeling tussendoor je productiviteit ten goede komt, maar schiet dat er in de waan van de dag toch bij in. Natuurlijk kan er wel eens een spoedklus tussenkomen, want flexibiliteit blijft belangrijk, net als klaarstaan voor collega’s als dat nodig is. Maar zeg die afspraak met jezelf niet voor alles af: jij bent ook belangrijk! En heb je echt een stok achter de deur nodig? Maak je wandel- of sportafspraak dan met een huisgenoot of buurman die je achter je laptop vandaan haalt als het nodig is.

a.s.r. en werk-privébalans

Bij a.s.r. vinden we een goede balans tussen werk en privé erg belangrijk. We werken waar het werk is en wanneer er werk is, zodat je wat meer kan werken in drukke periodes en wat minder als het rustig is. Daarnaast kun je workshops en trainingen over werk-privébalans volgen en kregen medewerkers tijdens het fulltime thuiswerken de mogelijkheid om een paar uur per dag te besteden aan bijvoorbeeld gezinstaken, een zorgtaak of een wandeling. Lees meer.

Yanniek van Dooren Communicatieadviseur