Home Blog 5 tips om in ontwikkeling te blijven

5 tips om in ontwikkeling te blijven

Nu het coronavirus Nederland in zijn greep heeft, liggen veel dingen tijdelijk stil. Maar dat betekent niet dat jij ook stil moet staan. Sterker nog: een tijdje thuis kan je net de ruimte geven om goed na te denken over je ontwikkeling en eindelijk eens die stappen te zetten die al zo lang in je hoofd zitten. Inspiratie nodig? We geven je 5 tips om op gang te komen.

1. Zorg voor rust in je hoofd (en je werkplek)

Deze eerste stap heeft eigenlijk nog maar weinig met ontwikkeling te maken, maar is wel noodzakelijk als je iets voor elkaar wil krijgen. Na een drukke dag even diep ademhalen, je telefoon met nieuwsupdates aan de kant, de kinderen naar bed en je bureau leeg. Zo, nu is er weer ruimte voor nieuwe plannen.

2. Werk aan je persoonlijke ontwikkelplan

Dit is echt een denkoefening, dus ideaal om thuis te doen. Neem jezelf en je omgeving eens goed onder de loep: wie ben je, wat zijn je drijfveren en wat voeg je toe aan de wereld om je heen? En welke vaardigheden, competenties en talenten kun je verder ontwikkelen om optimaal te blijven functioneren? Schrijf je eigen ideeën op en vraag daarna je collega’s en familieleden om input. Kies hier voor jezelf de twee of drie belangrijkste punten uit en verbind er concrete, realistische doelen aan. 

Daarna ga je nadenken wat je nodig hebt om die doelen te halen. Moet je een klassikale training volgen of is er ook een virtuele workshop of seminar? Zijn er online cursussen of (e-)boeken over jouw doelen? En wat kunnen je collega’s en familieleden doen om je te steunen? Maak een lijstje van acties die je nu al kan doen en acties die moeten wachten. En als je toch bezig bent: zet de acties die je al kan doen meteen in je agenda, zodat je ze ook echt gaat doen.

3. Ontdek jouw manier van leren

Iedereen leert op een andere manier: door boeken te lezen, podcasts te luisteren of webinars te bekijken, met of zonder anderen en met of zonder toets om de opgedane kennis te bewijzen. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, dus gebruik deze tijd om te experimenteren en te ervaren wat voor jou het beste werkt. Vaak is dat een combinatie van luisteren, zien en oefenen, maar in welke vorm? Als je dat weet, heb je daar de rest van je leven plezier van.

4. Breid je netwerk uit

De netwerkborrels zijn even vooruitgeschoven, maar des te belangrijker wordt LinkedIn. Werk je profiel bij en laat de wereld weten wat je te bieden hebt! Post bijvoorbeeld over dingen waar je veel van weet, meng je in discussies, voeg je bij groepen en deel tips en ideeën. En wil je zelf op zoek naar interessante mensen om mee te netwerken? Bekijk dan eens de connecties van jouw connecties. Zit daar iemand tussen met jouw droombaan? Vraag jouw connectie om jullie in contact te brengen en nodig hem of haar uit voor een (video)belletje om al je vragen te stellen. Een koffiedate, maar dan virtueel.

5. Help je collega's

Vraag ten slotte ook eens om je heen wie er nog wat extra hulp kan gebruiken in deze gekke tijd en spring in waar nodig. Ook daarmee ontwikkel je jezelf, want door dingen te doen die je normaal gesproken niet doet, leer je weer eens wat nieuws en ontdek je misschien wel nieuwe dingen die je leuk vindt om te doen. En het mooiste: je staat voor je collega’s klaar.

a.s.r. en ontwikkeling
Bij a.s.r. vinden we het belangrijk om samen te werken aan jouw ontwikkeling. We hebben daarom een ruim aanbod aan opleidingen, trainingen, programma’s en coaching. En omdat de veranderingen in onze omgeving zich steeds sneller opvolgen, investeren we in jouw duurzame inzetbaarheid via workshops, loopbaanadvies en loopbaantrajecten.

Yanniek van Dooren Communicatieadviseur