{ "menu": { "text": "Menu" } } { "searchBar": { "placeholder": "Doorzoek de site", "buttonText": "Zoeken", "formAction": "/zoekresultaten" } }
Home Blog 3 handige sollicitatietips

3 handige sollicitatietips

Solliciteren op je ideale baan blijft spannend. Ga je wel of niet bellen met de recruiter? Hoe val je op met je motivatiebrief? En het belangrijkste doel, hoe sleep je die perfecte job binnen? Grote kans dat je jezelf deze vragen stelt bij het solliciteren. Met deze drie tips zorg je dat jouw sollicitatie eruit springt.

1. Bel met de recruiter voor meer informatie

Weet je niet zeker of je in aanmerking komt voor een functie omdat je niet aan alle functie-eisen voldoet? Of wil je een beter beeld krijgen van de werkzaamheden? Dan kun je eerst de recruiter bellen om meer informatie te krijgen. Bereid je wel goed voor op het gesprek, want je gaat een eerste indruk maken met dit telefoontje. Zorg er dus voor dat je weet wat je wilt vragen door van te voren een lijstje te maken. Beschrijf bijvoorbeeld wat jouw ervaring en achtergrond is, en vraag of de recruiter een match ziet. Of check of je een goed beeld hebt van de functie. Vraag geen dingen die je al weet of zelf terug kunt vinden op de website, daar maak je geen goede eerste indruk mee.

Wil je gewoon snel antwoord op een specifieke vraag maar krijg je de recruiter niet te pakken? Dan kun je natuurlijk ook even een appje sturen. Geef daarbij aan welke vacature je hebt gezien. Vergeet niet je naam (en achternaam) erbij te vermelden. Het voordeel is dat de recruiter meteen je LinkedInprofiel kan opzoeken en een concreter beeld heeft van jouw achtergrond. Bovendien zal de recruiter je zo beter onthouden, dat is wel zo handig als er veel belangstelling is voor deze vacature. 

2. Laat je cv en motivatiebrief aansluiten bij de vacature

Zeker als je regelmatig solliciteert kan het verleidelijk zijn om steeds dezelfde cv en motivatiebrief op te sturen. Toch is het beter om je cv specifiek naar de vacature te schrijven. Zorg dat de relevante zaken die worden genoemd in de vacature opvallen in jouw cv. Vermeld als eerste je recente werkervaring en bouw af naar het verleden. Minder relevante ervaring kun je weglaten. Voeg ook een open, vriendelijke foto van jezelf toe zodat jouw cv meer opvalt.

In je motivatiebrief kun je je richten op de competenties die in de vacaturetekst worden genoemd. Vertel aan de hand van concrete voorbeelden uit je eerdere werkzaamheden hoe je deze competenties toepast. Overweeg je een carrière switch of een vervolgstap waarvoor je nog niet de juiste ervaring hebt? Laat dan zien dat je actief stappen aan het nemen bent om deze switch te maken, bijvoorbeeld door het volgen van opleidingen of cursussen. Door aan te geven waarom je juist bij dit bedrijf wil werken, laat je zien dat je je hebt verdiept in het bedrijf.  

3. Geef goede referenties

Het helpt als je goede referenten op je cv vermeldt die jou kunnen aanbevelen. Het hoeft geen hele waslijst te zijn, twee namen zijn al genoeg. Bijvoorbeeld je huidige leidinggevende. Of ga na of je mensen kent die al bij de organisatie werken waar je gaat solliciteren, zoals een oud-collega, studiegenoot of kennis. Je kan hen dan direct vragen of ze meer kunnen vertellen over de functie, het bedrijf en de werksfeer. 

Deze tips kunnen je helpen om je droombaan te bemachtigen. Succes!

De recruiters van a.s.r. Recruiters