Patrice Schutte-Bosma
Senior Actuaris

‘Geen quick fixes, maar gaan voor kwaliteit’

Professioneel met cijfers bezig zijn, processen optimaliseren en ruimte krijgen om verantwoordelijkheid te pakken: daar wordt Senior Actuaris Patrice Schutte-Bosma blij van. Die combinatie vond ze bij a.s.r., waar ze op dit moment samen met het project en haar team de basis legt voor een hele nieuwe verslagleggingsstraat. ‘Ik word nog iedere dag uitgedaagd.’

Dit doe ik

Op de afdeling SCC Actuarial Reporting Non Life houden we ons bezig met de actuariële verslaglegging op het gebied van arbeidsongeschiktheid. Daar komt veel onderzoek en rekenwerk bij kijken. Wat betekent het voor onze voorziening als mensen langer ziek zijn dan we verwachten? En hoeveel kapitaal moeten we aanhouden om schokscenario’s zoals de huidige pandemie goed op te vangen? Daarbij maken we gebruik van complexe modellen en parameters, die we continu moeten onderhouden en valideren. En daarnaast werken we mee aan grote projecten. 

Zelf werk ik als product owner mee aan een nieuwe verslagleggingsstraat ter voorbereiding op IFRS17, waarmee alle berekeningen straks sneller en efficiënter kunnen worden gedaan binnen de nieuwe wetgeving. Dat is een heel karwei, en de wetgeving wacht niet. Maar het is gaaf om met elkaar een heel nieuw proces op te zetten, oplossingen te bedenken waar alle stakeholders zich in kunnen vinden en samen steeds weer nieuwe mijlpalen te behalen. Geen quick fixes, maar gaan voor kwaliteit. Daar krijg ik energie van.

Gerelateerde vacatures
Professioneel en betrokken

Veel mensen denken dat de verzekeringswereld saai is, maar als je graag professioneel met cijfers bezig bent, kun je je bij een verzekeraar helemaal uitleven. Je hebt altijd sparringpartners met wie je over complexe vraagstukken kunt praten, maar je maakt ook de vertaalslag naar buiten toe en zit dus niet alleen maar in de formules. Die combinatie vind ik erg leuk. Mede daardoor word ik na 24 jaar in de verzekeringssector nog steeds heel enthousiast van mijn werk.

Als je graag professioneel met cijfers bezig bent, kun je je bij een verzekeraar helemaal uitleven

Patrice Schutte-Bosma, Senior Actuaris

Wat a.s.r. onderscheidt van de andere verzekeraars waarvoor ik heb gewerkt, is de grote maatschappelijke betrokkenheid. a.s.r. doet het, dat merk je echt. Maar ook het type mensen: a.s.r. is een soort grote familie. Ik ben in juni 2020 bij a.s.r. begonnen, en moest dus iedereen online leren kennen. Maar toch kreeg ik een warm welkom en voelde ik me al heel snel onderdeel van het team. De leuke initiatieven op de afdeling hielpen daar ook bij. We dagen elkaar regelmatig uit met sportieve challenges, waardoor je al gauw met iedereen aan de praat raakt. Hiërarchie speelt daarbij geen rol, dat is ook typerend voor a.s.r. Even bellen met de CFRO is hier heel normaal, terwijl dat bij andere verzekeraars niet zo snel gebeurde.

Aan uitdaging geen gebrek

Ik vind het leuk om dingen te blijven verbeteren en mee te denken over hoe we processen zo goed, makkelijk en transparant mogelijk kunnen laten verlopen, met zo min mogelijk kans op fouten. Er kan nog genoeg verbeterd worden, dus voorlopig heb ik uitdaging genoeg. De grootste uitdaging op dit moment is om het IFRS17-project goed neer te zetten. Om te zorgen dat alle modellen gevalideerd worden en een optimaal proces neer te zetten, zodat we snel de cijfers hebben en er meer tijd overblijft voor analyse. Als dat lukt, is dat supergaaf.


Verhalen van andere collega's