Anne Seijkens
Talentadviseur

Ik wil alles uit mijn werk en mijn leven halen!

Na diverse bijbaantjes, onder andere bij een zorgverzekeraar en een ziekenhuis, ging Anne Seijkens in 2014 bij a.s.r. aan de slag in een ‘echte grote-mensenbaan’, zoals ze het gekscherend noemt. “Ik koos voor een traineeship. Want al had ik onderwijskunde en organisatiewetenschappen gestudeerd, ik wilde graag eerst rondkijken in de organisatie en ontdekken waar ik echt gelukkig van zou worden.”

Zeg nooit 'het is maar werk'

Sinds een jaar werkt Anne als Talentadviseur bij HR Development, waar ze samen met zeven andere talentadviseurs verantwoordelijk is voor de leer- en ontwikkeltrajecten voor heel a.s.r.  Anne: “We helpen collega’s bij het maken van keuzes die passen bij hun functie en bij wat zij belangrijk en leuk vinden. Uitgangspunt is dat iedereen goed op zijn plek zit. Dat is goed voor a.s.r. én voor de medewerkers zelf. Je hoort mensen weleens zeggen ‘Ach joh, het is maar werk’, maar daar denk ik heel anders over. Je besteedt een groot deel van je leven aan werken en je ontleent daar ook voor een belangrijk deel je identiteit aan. Het doet er dus echt toe hoe je je werk ervaart en hoe je je hierin verder kunt ontwikkelen. Daarom hebben we bij a.s.r. veel aandacht voor ontwikkeling, duurzame inzetbaarheid en mobiliteit. Mijn collega’s en ik maken daar beleid voor, en geven hier praktische invulling aan. Bijvoorbeeld door zelf workshops te ontwikkelen en te geven. Daarnaast selecteren we opleidingen bij externe leveranciers en kopen die in. Dat gaat van teamontwikkeling tot individuele coachingtrajecten waarin je bijvoorbeeld ontdekt waar je de meeste energie van krijgt.”

Verder specialiseren in het coachen van collega's

In de tijd dat Anne bij a.s.r. werkt, heeft ze zelf allerlei opleidingen en trainingen mogen volgen. Nu verzorgt ze zelf loopbaan- en talentcoaching. Anne: “Vooral een-op-een coaching vind ik erg leuk om te doen. Daarin wil ik me nog verder specialiseren. Het is zo mooi om te zien dat mensen door de persoonlijke aandacht openbloeien en vol enthousiasme een nieuwe richting inslaan! Ik heb een eigen coachstijl: ik ben direct, meelevend en ga moeilijkere onderwerpen niet uit de weg. Het kan soms best aangrijpend zijn,maar als de situatie het toelaat zorg ik met humor voor de nodige luchtigheid.” Dat zij zelf door dit werk ook enorm is gegroeid, staat voor Anne als een paal boven water. “In mijn opleiding tot gecertificeerd coach kwam ik mezelf best weleens tegen, want tijdens zo’n traject neem je jezelf ook onder de loep. Ik ben er achter gekomen dat dit is wat ik wil en waar ik goed in ben.”

Uitgangspunt is dat iedereen goed op zijn plek zit, zowel voor a.s.r. als de medewerkers zelf.

Anne Seijkens, Talentadviseur

Meedoen aan maatschappelijke projecten

Dat a.s.r. een bijzonder goede werkgever is, hoort Anne vaak terug van relaties en externe adviseurs. “Misschien is dat zo, maar het mes snijdt aan twee kanten. Medewerkers voelen zich ook erg verbonden met a.s.r. en geven veel terug.” Zelf koos ze ooit voor a.s.r. vanwege de duurzame ambities. Nu ziet ze dat haar werkgever daar extra stappen in zet door iedereen de kans te geven om bij te dragen aan een maatschappelijk project. “Zelf kies ik altijd voor een project in de zorg. Bijvoorbeeld pannenkoeken eten of naar de dierentuin met mensen met een verstandelijke beperking. Of wandelen en lunchen met senioren. Ik kom dan altijd terug met een enorm respect voor de mensen die in de zorg werken. Ongelooflijk wat een werk zij verzetten!” 

Gerelateerde vacatures
a.s.r. campagne 'Jij doet het bij a.s.r.'

Anne speelt de hoofdrol in de employer branding campagne ‘Jij doet het bij a.s.r. Deze campagne speelt in op vraagstukken van deze tijd. Het gaat over het maken van keuzes, terwijl mensen eigenlijk niet wíllen of kúnnen kiezen. Eigenlijk willen we alles, en daarom hoef je bij a.s.r. niet te kiezen, maar kun je én carrière maken én iets goeds doen voor de samenleving. Krijg je én tijd voor ontspanning én ruimte voor persoonlijke groei. Toevallig houdt me dat de laatste tijd ook erg bezig: ik vind mijn werk zo leuk, dat ik er vaak en veel tijd aan kwijt ben. Daardoor is de balans tussen mijn werk en mijn leven buiten a.s.r. weleens een puntje van aandacht. Soms plof ik op de bank na een drukke werkweek en zou ik het leuk vinden als er iemand naast me zit, maar aan daten kom ik niet toe. We hebben het bij talentontwikkeling veel over talenten en kwaliteiten, maar soms ook over valkuilen. Dit is de mijne! Hier moet ik mee aan de slag en gelukkig krijg ik daar ook ruimte voor. En ik zit dan zo in elkaar dat ik denk: ‘zodra ik weet hoe ik een betere balans tussen werk en privé bereik, kan ik anderen daar ook mee helpen’.


Verhalen van andere collega's