Home Blog Mindful werken 6 nuchtere tips voor een werkdag zonder stress

Mindful werken? 6 nuchtere tips voor een werkdag zonder stress

Mindful werken helpt je ontspannen en verlaagt de mentale werkdruk op een drukke werkdag. En daarvoor hoef je echt niet in yogahouding achter je bureau te zitten of uitgebreid te mediteren. De collega’s van a.s.r. Vitality geven je 6 nuchtere en makkelijk toepasbare tips voor een dag zonder stress.

Meer resultaat met minder werkdruk

Mindful werken is een methode die je leert rust te pakken in het nu. En dat is iets wat mensen met een drukke baan nog wel eens vergeten te doen. Want het voelt zo productief om de hele dag hard door te werken. Maar af en toe je rust pakken tijdens het werk heeft veel meer voordelen. Kijk maar eens naar deze percentages uit onderzoeken van het Centrum voor Mindfulness en Mindful Centrum bij grote organisaties: 
• 87% zegt rustiger te zijn en meer overzicht te hebben na het toepassen van simpele handelingen om mindful te werken.
• 73% zegt meer gefocust te werken na de oefeningen.
• 69% kan de privé-werkbalans meer in evenwicht houden.
• Stressgevoelens op werk dalen met 36 procent dankzij mindful werken.
• Elke dag mindful werken zorgt ervoor dat collega’s een toename van 50 procent ervaren in elkaars betrokkenheid.  

Mindful werken kan dus zorgen voor meer resultaat met minder werkdruk. Maar hoe doe je dat?

1. Bepaal zelf je agenda

*Pling*, een nieuw mailtje verschijnt op het scherm van je telefoon. En nu: gelijk reageren? Dat is wel klantgericht, maar niet per se mindful. Laat anderen nooit je agenda bepalen, want dat zorgt voor onnodige stress. Als jij even geen zin of tijd hebt om een mail te beantwoorden, doe het dan een uurtje later. Door elke dag twee momenten in te plannen voor het beantwoorden van mailtjes, heb je de rest van de dag ‘vrij’ om de dingen te doen die je zelf belangrijk vindt.

2. Doe die klantafspraak eens tijdens een wandeling

Heb je een één-op-één afspraak op de planning staan? Voer het gesprek eens terwijl jullie een wandeling maken. Door bewust de ruimte te nemen voor een afspraak, kom je tot veel betere gesprekken. Bovendien is even uit de werkomgeving stappen goed voor de ontspanning, en wat beweging op een dag kan nooit kwaad. In de buitenlucht brainstormen werkt vaak ook nog eens een stuk beter!

3. Ga lopend of fietsend naar je werkplek

Of je nu thuis werkt of op kantoor, het is altijd goed om de dag te beginnen met een fietstocht. Beweging in de ochtend brengt je hoofd in een rustige staat voor de rest van de dag. En zeg nou zelf: bewegen in de frisse buitenlucht is toch beter dan chagrijnig voor je uitstaren in de file?

4. Start je dag zonder telefoon

Waarom? Niks is zo stressvol als wakker worden met werkmailtjes. Hierdoor sta je gelijk ‘aan’ en maakt je lichaam stresshormonen aan, waardoor je de rest van de dag een verhoogd stressniveau hebt. Zo ga je nooit mindful werken. Nergens voor nodig! Begin je dag op je eigen tempo zoals jij het wilt en geniet gewoon lekker van je ontbijt met je eerste kop koffie. Dat is nog eens mindful!

5. Doe je taken één voor één

Een browser met 19 tabbladen die openstaan. Dat is niet effectief en zorgt ook nog eens voor chaos in je hoofd. Probeer zoveel mogelijk van taak naar taak te werken in plaats van alles door elkaar. Door je concentratie op één taak te richten, creëer je rust in je hoofd en kan je je veel beter focussen op je taak. En dat is dan weer heel goed voor je productiviteit op een dag.

6. Accepteer de dingen die je niet kan veranderen

Misschien is deze laatste tip toch iets minder nuchter, maar accepteer de dingen zoals ze zijn. Je kan heel veel tijd en energie stoppen in problemen waar je niks aan kunt veranderen, maar waarom zou je? Wensen dat dingen anders zouden zijn, schiet niet op. Wanneer je accepteert dat er altijd problemen zullen zijn en dat die niet altijd direct zijn op te lossen, creëer je een hoop rust in je hoofd.

Welke tips ga jij toepassen?

a.s.r. en vitaliteit

Bij a.s.r. vinden we dat we een verantwoordelijkheid hebben als het gaat om jouw vitaliteit. Daarom investeren we in goede arbeidsomstandigheden en werken we er hard aan om gezondheidsklachten als gevolg van werk te voorkomen. Zo geven we thuiswerktips en kunnen alle medewerkers gratis gebruik maken van online workouts, vitaliteitsworkshops en het gezondheidsprogramma a.s.r. Vitality. Ook besteden we veel aandacht aan werkplekinrichting en halen we via vitaliteitsscans regelmatig ‘de temperatuur op’ binnen de verschillende bedrijfsonderdelen.

a.s.r. Vitality