Home Blog Hoe ziet jouw werkdag eruit

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Vink je tijdens het thuiswerken razendsnel de taken van je to-dolijst af of is je productiviteit de laatste weken juist flink gedaald? In het laatste geval kan het helpen om even kritisch naar je planning en tijdsbesteding te kijken. Met de juiste voorbereiding haal je alles uit je thuiswerkdag.

Een kwestie van plannen

Een belangrijk onderdeel van een efficiënte thuiswerkdag of -week is een goede planning. Met een haalbare en duidelijke planning weet je precies wat je in een bepaalde tijd moet doen, en dat komt extra van pas als je geen collega’s om je heen hebt. Met deze vier stappen maak je in een handomdraai een waterdichte planning.

  • Zet je doelen op een rij. Wat moet je doen, hoelang doe je daarover en wat heb je ervoor nodig? Zorg ervoor dat je doelen realistisch zijn, maar niet te makkelijk. Lief zijn voor jezelf is goed, maar jezelf uitdagen is ook belangrijk!
  • Plan je doelen in. Van vergaderingen, taken en projecten tot beweegchallenges en andere dingen die je op een dag gedaan wil krijgen. Door alles in te plannen weet je precies hoeveel tijd je tekort of over hebt en voorkom je onverwachte tijdnood. Zo heb je na je werkdag mooi nog even tijd om van de laatste zonnestraaltjes te genieten in je tuin of op je balkon!
  • Verwerk slimme pauzes in je planning. Werk jij het beste als je ieder uur vijf minuten pauze neemt of heb je meer aan een micropauze van twee minuten na een half uur knallen? En wanneer ben je toe aan lunch of een spelletje met de kinderen? Verwerk het allemaal in je planning, zodat je niet per ongeluk je pauzes overslaat. Vind je het moeilijk om je hieraan te houden? Zet dan een wekker op je telefoon of maak gebruik van WorkRave. Dit programma geeft je automatisch een seintje als het tijd is om even op te staan of pauze te nemen.
  • Deel je planning. Stel je collega’s, huisgenoten en/of gezinsleden op de hoogte van je planning, zodat zij weten wanneer je beschikbaar bent voor werk, tijd hebt voor koffie of kan lunchen met het gezin. Dan is het makkelijker vol te houden én heb je meer motivatie om je aan je werktijden te houden.

Houd in je planning zo veel mogelijk je normale ritme aan. Dan komen je lichaam en je brein automatisch in werkmodus en houd je je productiviteit beter vast. Dus kom op tijd je bed uit, boots je fietstocht naar het werk na met een half uurtje op de hometrainer en trek je beste werkoutfit aan. Dat doet je zelfvertrouwen en motivatie ook nog goed.

Bewaar je rust

Voldoende rust start met het inplannen van je pauzes, maar is daarmee nog niet vanzelfsprekend. Er zijn in huis nu eenmaal veel prikkels die kunnen zorgen voor drukte in je hoofd. De kat kruipt over je toetsenbord, de vaatwasser piept en als je nét zit komen je kinderen melden dat ze zich vervelen. Bovendien wil je het liefst de hele dag het nieuws in de gaten houden. Dat is ook wel heel verleidelijk. Maar altijd ‘aan’ staan is niet goed voor je. Zo bewaar je wél rust tijdens je thuiswerkdag:

  • Houd je aan je schema. Doe je laptop dus ook dicht als je klaar bent en open je werkmail niet meer, hoe verleidelijk het ook is. Morgen weer een dag!
  • Stel specifieke momenten in waarop je je mail en het nieuws mag checken. Werk je mail bijvoorbeeld alleen om 9 uur ’s ochtends en 4 uur ’s middags bij, en spreek met jezelf af dat je het nieuws alleen voor en na je werk een keer checkt. Zo blijf je voldoende bij, maar kun je in de tussentijd wel productief werken.
  • Maak afspraken met collega’s over wanneer jullie elkaar spreken en met huisgenoten over wanneer je samen pauze houdt en wie wanneer voor de kinderen zorgt. Zo voorkom je onnodige prikkels tussendoor zo veel mogelijk.

Met deze tips krijg jij je eerstvolgende werkweek ongetwijfeld veel gedaan. Heb je toch nog een extra boost nodig? Dan kan wat extra beweging je misschien helpen. In een vorige blog vertellen we je hoe je extra beweging in je thuiswerkdag verwerkt.

a.s.r. en vitaliteit
Bij a.s.r. vinden we het belangrijk dat medewerkers fysiek en mentaal gezond blijven, zeker nu we vanwege de coronamaatregelen thuiswerken. Daarom mogen alle medewerkers nu twee à drie uur per dag vrij nemen om met de kinderen te spelen, een boodschap te doen of simpelweg een frisse neus te halen. Ook in normale tijden investeren we in goede arbeidsomstandigheden en werken we er hard aan om gezondheidsklachten als gevolg van werk te voorkomen. Bijvoorbeeld met een interne sportschool, gezonde bedrijfsrestaurants en uitgebreid gratis vitaliteitsaanbod.