Youunis el Atrach
Teammanager AOV

#Youunisdoethet: impact maken als teammanager en docent

Youunis El Atrach (Teammanager Claimbeheer AOV Individueel) stimuleert zijn medewerkers om hun passie te ontdekken en te doen waar ze energie van krijgen. Dat mantra brengt hij zelf in de praktijk door interessante projecten op te pakken en een dag per week voor de klas te staan. ‘Die combinatie zorgt voor nieuwe inzichten en energie. Zo blijf ik scherp en blijf ik mezelf uitdagen.’

Dit doe ik

Ik ben verantwoordelijk voor het team Claimbeheer AOV Individueel. Wij beoordelen arbeidsongeschiktheid onder zelfstandig ondernemers, maar helpen hen ook om hun passie, ondernemen, uiteindelijk weer op te pakken. Die trajecten zijn heel verschillend: de één heeft baat bij hulp van een fysiotherapeut, de ander heeft meer aan begeleiding van een loopbaancoach en weer iemand anders wordt omgeschoold om iets anders te gaan doen. Toch hebben alle trajecten één ding met elkaar gemeen: ‘helpen door te doen’ staat centraal. En dat wordt gewaardeerd. Als we een kaartje krijgen van een verzekerde die we goed hebben geholpen, is dat echt kicken.

In mijn rol als leidinggevende stimuleer ik mijn mensen om te groeien en het maximale uit zichzelf te halen. Dat doe ik vooral door met ze te sparren, complimenten te geven als het goed gaat of op het juiste moment een steuntje in de rug te geven. De beste antwoorden zitten in jezelf, dus ik stel vooral veel vragen. Waar wil je naartoe in je ontwikkeling, wat past bij jou? Vervolgens creëer ik de mogelijkheden om daar te komen. Er is bij a.s.r. heel veel mogelijk als je verantwoordelijkheid naar jezelf toe trekt. En een daad zegt meer dan woorden, dus dat doe ik zelf ook.

Zo heb ik een traject aangestuurd om de duurzame inzetbaarheid en vitaliteit van medewerkers naar een hoger niveau te tillen, meegedacht over een nieuw AOV-product en een minibibliotheek op de afdeling georganiseerd om kennisdeling tussen collega’s te faciliteren. Die projecten maken mijn werk boeiend en leerzaam. Zo blijf ik mezelf prikkelen.

Teammanager en docent

Kennisoverdracht en ontwikkeling staan voor mij centraal. In mijn werk, maar ook daarbuiten. Voordat ik bij a.s.r. kwam werken gaf ik les op de middelbare school en daarnaast ben ik al jaren actief binnen Stichting Dunya, die middelbare scholieren helpt hun toekomst vorm te geven. Als voorzitter zit ik aan de tekentafel bij het uitwerken van projecten en stuur ik coaches aan, maar geef ik ook zelf nog af en toe een training of coach ik iemand één-op-één.

Hoewel ik graag de stap naar het bedrijfsleven maakte, bleef lesgeven een grote hobby die ik wilde blijven uitoefenen. Daarom wissel ik mijn werk als teammanager een dag per week af met een baan als docent, coach en studentbegeleider op de Hogeschool Utrecht. Enerzijds kan ik zo mijn praktijkervaring bij a.s.r. naar de collegebanken brengen, en anderzijds houd ik als docent mijn kennis op peil, blijf ik mezelf prikkelen op intellectueel niveau en leer ik hoe ik mijn rol bij a.s.r. nog beter kan doen. Ik zeg altijd: ik heb 80 adviseurs om casussen aan voor te leggen en nieuwe inzichten van op te doen. Het is verrijkend voor beide kanten en de afwisseling zorgt ervoor dat ik scherp blijf op beide vlakken.

Daarnaast is het voor mij heel ontspannend om mijn kennis mee te geven en te zien dat ik echt impact maak. Ik merk dat studenten met een migratieachtergrond naar me opkijken en trots zijn om iemand met een Marokkaanse achtergrond voor de klas te zien staan. Ik probeer een rolmodel voor hen te zijn, en a.s.r. geeft me daar alle ruimte voor.

Verschillen worden omarmd, dus ik kan lekker mezelf zijn.

Youunis el Atrach, Teammanager AOV

Vrijheid en vertrouwen

Als je twee banen tegelijk hebt, wordt er veel van je gevraagd. Dan is het belangrijk dat het één niet ten koste gaat van het ander en dat je zelf op nummer één blijft staan. Daarvoor moet je goed je grenzen aangeven, kunnen prioriteren en durven loslaten. En je collega’s moeten begrijpen dat je niet overal ‘ja’ tegen kunt zeggen. Gelukkig respecteren mijn leidinggevende en collega’s mijn keuze en houden ze er goed rekening mee. Het helpt ook dat ik van a.s.r. alle vrijheid en vertrouwen krijg om mijn eigen werkweek in te richten en mijn passie te volgen.

Die flexibiliteit zorgt er ook voor dat ik me thuis voel bij a.s.r. Als moslim kun je je moment pakken om je gebed te verrichten en heb je ruimte om later te beginnen tijdens de ramadan, wanneer je weinig slaapt. Daarnaast worden er halal maaltijden geserveerd in het restaurant en feliciteerde RvB-lid Ingrid moslims met het einde van de ramadan. Dat soort kleine dingen hebben een grote impact. Verschillen worden omarmd, dus ik kan lekker mezelf zijn.

Helpen door te doen

Ik denk dat we als a.s.r. op de goede koers zitten. We helpen door te doen en hebben oog voor de ander: dat siert a.s.r. Dat zie je bijvoorbeeld aan de Participatiedesk, waarmee we mensen met een arbeidsbeperking een kans geven, en de aandacht die er ook vanuit het management is voor vrijwilligersactiviteiten van de a.s.r. foundation. Dat zijn voor mij bewijzen dat het niet alleen om de centen gaat. Tuurlijk, er moet geld verdiend worden. Maar als je oog hebt voor de mens, komt de winst vanzelf.

Gerelateerde vacatures

Verhalen van andere collega's