Bas van der Vlist
Risk Manager

Mooi dat er zo’n open cultuur heerst waarbij iedereen zo benaderbaar is.

Binnen de financiële wereld zijn veranderingen aan de orde van de dag. Regelgeving die aangepast wordt, een Brexit of een beursgang; en alles wat er binnen de financiële wereld gebeurt of gaat gebeuren, brengt bepaalde risico’s met zich mee. En daar komt Bas van der Vlist om de hoek kijken. Als Senior Risk Management Specialist bij a.s.r. brengt Bas de meest (on)denkbare risico’s in kaart die de doelstellingen van a.s.r. kunnen bedreigen. Zo ondersteunt en adviseert Bas de Raad van Bestuur en het senior management bij uiteenlopende vraagstukken op het gebied van Risk Management.

Mijn baan

Als Senior Risk Management Specialist bij a.s.r. heb ik een diverse, veelzijdige en vooral erg leuke baan. Ik houd me vooral bezig met de belangrijkste strategische, tactische en operationele risico’s van a.s.r. Met ons team ondersteunen we de verschillende bedrijfsonderdelen van a.s.r. bij de identificatie en beoordeling van deze risico’s, bewaken we de beheersing van de risico’s, beoordelen we de kwaliteit van de control raamwerken en voorzien we het decentrale management hierover van advies. Daarnaast voorzien we het Bestuur van onafhankelijke informatie over de (risico)beheersing binnen a.s.r.                                             

Daarvoor werken we vaak mee aan verschillende projecten. Zo heb ik met een aantal collega’s meegewerkt aan de prospectus voor de beursgang van a.s.r. Dan denken we na de over de meest uiteenlopende risico’s die zich in de toekomst bij a.s.r. kunnen voordoen. Plus dat we ook betrokken zijn bij andere belangrijke, strategische initiatieven van a.s.r., zoals het opstarten van APF, een nieuw type pensioenfonds. In zo’n project adviseren we (project)management over de risico’s en monitoren we of risico’s ook adequaat worden beheerst. En dat niet alleen. We maken ook beleid, bedenken controls, stellen vast of we binnen de risicoprofielen blijven en maken periodiek integrale risicorapportages voor verschillende risicocommissies. Alles altijd in nauwe samenwerking met de decentrale riskmanagementafdelingen, het management en de Raad van Bestuur. Uitdagend, interessant en leuk. 

Wat mijn baan zo leuk maakt? Het nadenken over hoe we integraal riskmanagement op een hoger niveau kunnen krijgen en hier zo praktisch mogelijk invulling aan geven. Ik ben ervan overtuigd dat we hiermee een positieve bijdrage gaan leveren aan de toekomst van a.s.r.


Doordat a.s.r. ambitieus en altijd in beweging is, zijn er volop kansen.

Bas van der Vlist, Risk Manager

Mijn reden om bij a.s.r. te solliciteren 

Toen er bij mijn vorige werkgever niet zo heel veel ruimte meer was voor groei en ontwikkeling, besloot ik verder te gaan kijken. Via een oud-collega, waarmee ik altijd contact heb gehouden en die bij a.s.r. is gaan werken, ben ik in gesprek gekomen met a.s.r. Uit de eerste informele gesprekken kreeg ik al snel duidelijk wat riskmanagement voor a.s.r. inhield en wat voor functie ik er eventueel zou kunnen vervullen. Nu had ik van a.s.r. altijd al het beeld dat het wel eens een organisatie zou kunnen zijn, waar ik me goed thuis zou voelen; toen dat beeld tijdens die eerste gesprekken bevestigd werd, stond het voor mij vast dat a.s.r. mijn nieuwe werkgever zou worden.

Gerelateerde vacatures
Mijn collega's

Als Senior Risk Management Specialist werk ik binnen Group Risk Management met zo’n 12 directe collega’s. We zijn een relatief nieuw en jong team. Het afgelopen jaar zijn veel nieuwe mensen, waaronder ikzelf, dit team komen versterken. Binnen het team heerst een hele frisse, energieke en positieve sfeer. Sowieso vind ik het nieuwe kantoor van a.s.r. een hele inspirerende plek om te werken. Het is echt heel mooi geworden en op de een of andere manier helpt dat ook in je werk. Kenmerkend en opvallend vind ik de open, informele cultuur en dat iedereen ook zo benaderbaar en bereidwillig is. Mensen staan hier voor elkaar klaar en willen je echt helpen. Dat vind ik mooi.

Mijn visie op a.s.r. als werkgever

In een ambitieus bedrijf als a.s.r. gebeurt en verandert er vrij veel . Dat geeft veel dynamiek binnen de organisatie. Ik houd wel van een organisatie die volop in beweging is. Waar nieuwe initiatieven ontstaan en volop plannen worden gesmeed. En voor mij is het ‘nieuwe werken’ een enorm voordeel. Thuiswerken, flexibiliteit qua uren: daardoor kan ik mijn kinderen bijvoorbeeld een keer naar school brengen of na/voor de files vertrekken. Aangezien ik niet in Utrecht woon, is dat voor mij heel erg fijn. Net als de kansen en ruimte die je hier krijgt om je te ontwikkelen. Dat ik bij mijn vorige werkgever aan het plafond zat qua groei en ontwikkeling, was voor mij de reden om naar een andere baan uit te kijken. Dus dat ik hier weer volop de kansen en gelegenheid heb om me te ontwikkelen, daar ga ik zeker gebruik van maken.”

Mijn toekomst bij a.s.r.

Bij zo’n levendige organisatie als a.s.r. heb je de mogelijkheid om zelf je carrièrepad uit te stippelen. De kansen liggen voor het grijpen. Die kansen pakken, dat moet je zelf doen. Maar er is veel mogelijk. Je kunt bij a.s.r. zelfs in een hele andere functie terecht komen, die ver af lijkt te staan van je huidige functie. Waar ik zelf over een aantal jaren ben, dat weet ik niet. Misschien doe ik dan wel iets heel anders binnen a.s.r. Vooralsnog voel ik me hier heel erg thuis. Er liggen veel mooie uitdagingen en ik vind dat a.s.r. met leuke, interessante en goede dingen bezig is. Voorlopig ben ik hier dus nog niet uitgekeken.”


Verhalen van andere collega's