Home Blog Zo zet je deze zomer stappen in je persoonlijke ontwikkeling

Zo zet je deze zomer stappen in je persoonlijke ontwikkeling

Eindelijk… zomervakantie! Een tijd om even op te laden en uit te rusten, nieuwe inspiratie op te doen en aandacht te besteden aan persoonlijke ontwikkeling. Wil je deze zomer werken aan je vitaliteit of je persoonlijk leiderschap? Of juist ruimte maken voor reflectie en nieuwe ideeën? Door deze tips goed te benutten heb jij na de zomer een voorsprong op je ontwikkeldoelen.

Vitaliteit: de basis voor ontwikkeling

Vitaliteit is misschien niet het eerste waar je aan denkt als het gaat om persoonlijke ontwikkeling, maar fysiek en mentaal gezond zijn is de basis voor persoonlijke groei. En een vakantie is hét moment om wat meer aandacht te geven aan je lijf en je brein. Ga bijvoorbeeld lekker vaak wandelen of plan twee keer per week een work-out in. En probeer als je op reis gaat geen Netflix-afleveringen te downloaden om de tijd te doden. Daardoor ga je in de auto, de trein of het vliegtuig vanzelf meer om je heen kijken. En dat is goed voor je! Het zien van nieuwe dingen zorgt namelijk voor een toename van activiteit in je hersenen, waardoor ze beter functioneren. En het is ook nog eens beter voor je ogen. 

Voor een optimale vitaliteitsboost kun je het werk het beste even helemaal loslaten in de vakantie. Hoe je dat doet, lees je hier.

Van reflecteren kun je leren

Door de hectiek van alledag kom je vaak niet toe aan reflectie. Als je in de zomer meer tot rust komt, is dit het ideale moment om terug te kijken en jezelf vragen te stellen als:

Hoe gaat het met mijn ontwikkeldoelen?
Wat wil ik op persoonlijk vlak nog bereiken dit jaar?
Wat ging er het afgelopen jaar goed en wat kan beter?
Wat heb ik de afgelopen tijd geleerd?
Krijg ik nog energie van mijn werk?

Misschien kom je er tijdens die reflectie achter dat het tijd is om een volgende stap te maken: een andere functie, een opleiding of een nieuwe uitdaging binnen je huidige functie. Als je twijfelt of je klaar bent voor zo'n stap, kan deze blog je misschien helpen. Is het antwoord 'ja'? Dan is het tijd om een ontwikkelplan te maken of je bestaande ontwikkelplan aan te scherpen. Een loopbaan- of ontwikkelcoach kan je daarbij helpen. Een mooi doel voor na de vakantie!

Skills van de toekomst

Weet jij welke ontwikkelingen van invloed zijn op jouw vakgebied? En heb je scherp welke vaardigheden en competenties je nodig hebt om ook in de toekomst je werk goed te blijven doen? Gebruik deze zomer om eens uit je dagelijkse werkzaamheden te stappen, je blik te verbreden en te kijken wat er om je heen gebeurt. Welke technologieën zijn in opkomst? Hoe verandert de manier van (samen)werken? Welke kansen bieden die ontwikkelingen voor jou als professional en wat kun je dit jaar nog doen in je persoonlijke ontwikkeling om daarop in te spelen?  

Niemand weet precies hoe de toekomst eruit ziet. Maar je hebt echt geen glazen bol nodig om regisseur te worden van je eigen toekomst. Hoe? Een van onze Talentadviseurs legt het uit in deze blog.

Vergeet niet te lummelen

Wist je dat even helemaal niks doen heel goed is voor je persoonlijke ontwikkeling? Door even op een bankje zitten of te wandelen door de natuur en je gedachten helemaal de vrije loop te geven, heb je de tijd om alle informatie en indrukken van hiervoor te verwerken. Je hersenen kunnen even ontspannen, en dat maakt je creatiever, effectiever en meer gefocust. Ga maar eens na: tijdens een drukke werkweek komt er maar weinig zomaar in je op, terwijl je op vakantie ineens met hele goeie ideeën kan komen. Dus lummel erop los deze zomer, en maak ruimte in je hoofd voor persoonlijke ontwikkeling. En beter nog: zorg dat die lummeltijd in je systeem komt te zitten, zodat je ook na de zomer op de juiste momenten je rust pakt en gefocust kan blijft op je doelen. 

Nog niet overtuigd? Ontdek wat lummeltijd doet met je creativiteit en focus.

a.s.r. en ontwikkeling
Bij a.s.r. vinden we het belangrijk om samen te werken aan jouw ontwikkeling. We hebben daarom een ruim aanbod aan opleidingen, trainingen, programma’s en coaching. En omdat de veranderingen in onze omgeving zich steeds sneller opvolgen, investeren we in jouw duurzame inzetbaarheid via workshops, loopbaanadvies en loopbaantrajecten. Kom jij ook groeien bij a.s.r.? Bekijk onze vacatures!

 

 

Marlon Nijkamp