Home Blog Zo houd je jouw goede voornemens vol

Zo houd je jouw goede voornemens vol

Het nieuwe jaar begint voor veel mensen met een berg goede voornemens. Meer doen aan je persoonlijke ontwikkeling, vaker de trap pakken of de studieboeken in duiken. Maar zodra het gewone leven weer begint, zijn die voornemens vaak weer snel uit beeld. Waarom lukt het niet om ze vol te houden en hoe vergroot je jouw kansen om er wél een succes van te maken? Ontwikkelcoach Maaike van de Laar helpt je op weg.

Goede voornemens

‘Welke voornemens heb jij waargemaakt het afgelopen jaar?’ Zomaar een onschuldige vraag op een kaartje uit een spel dat ik speel op oudejaarsavond. Dit drukt me weer met de neus op de feiten. Ik weet nog dat ik ze vorig jaar vol overtuiging op een briefje heb gezet, maar waar is het briefje…..? Gelukkig ben ik niet de enige: vijf op de zes goede voornemens verdampen op de een of andere manier.

Waarom lukt het niet?

Waarom toch even snel de lift pakken in plaats van de trap, of toch maar niet die opleiding volgen? B.F. Skinner, de grondlegger van het behaviorisme, schreef ooit als verklaring voor dit gedrag dat mensen altijd geneigd zijn om onplezierige situaties te vermijden. We kiezen voor de aantrekkingskracht van de korte termijn. Dus: liever niet moe worden van het traplopen en liever Netflixen dan achter de studieboeken zitten. Moet je dan maar stoppen met die voornemens? Dat zou jammer zijn! Door je goede voornemens slim aan te pakken vergroot je jouw kansen om ze wél vol te houden.

1. Waardenvolle voornemens

Begin bij de kern en start met onderzoeken wat je echt belangrijk vindt: wat zijn je waarden? Niet alleen op de korte termijn, maar vooral ook op de lange termijn. Voorbeelden van waarden zijn vriendschap, persoonlijke groei, gezondheid, creativiteit, betrokkenheid en ambitie.

Om op een vrije manier stil te staan bij je waarden, kun je de volgende zin afmaken: ‘Als alles mogelijk is en er geen obstakels zouden zijn, dan zou ik eigenlijk….’. Zo zet je alle mitsen en maren voor even buitenspel.

Heb je je waarden scherp, stel jezelf dan de vraag: in hoeverre leef en handel ik naar mijn waarden? En wat zou een mogelijk voornemen zijn om nog meer naar mijn waarden te handelen? Je waarden fungeren dan als een kompas: ze geven je richting en houden je op koers.

2. Concreet en haalbaar plan

Het helpt enorm als je vervolgens je waardenvolle voornemens vertaalt naar een plan dat zo concreet en haalbaar mogelijk is. Een voorbeeld:

Waarde
Persoonlijke groei

Voornemen
Ik wil iets leren buiten mijn huidige inhoudelijke vakgebied

Plan

  • Elke maand een keer (virtueel) lunchen met een collega van een andere afdeling
  • Ruimte inplannen in mijn agenda om boeken te lezen
  • Tenminste driemaal een presentatie geven
  • Een workshop volgen op het gebied van .....

Als je deze acties hebt geformuleerd, vraag jezelf dan af welke ‘ja, maars’ je tegen gaat komen. Wat gaat je in de weg zitten om dit plan ten uitvoer te brengen? Je vooraf bewust zijn van je valkuilen helpt als het moeilijk wordt! 

En als er ondanks alles toch een verraderlijke ‘ja, maar…’ opkomt, maak er dan een ‘ja, en…’ van. ‘Ja, maar mijn collega is beter in het geven van presentaties. Ja, en ik doe het toch!’ 

Bedenk ook hoe je omgeving een handje kan helpen. Als we kijken naar voorgaand voorbeeld: leg de boeken die je wil gaan lezen op een zichtbare plek, evenals de brochure met workshops. En vertel je leidinggevende en collega’s over je plannen.

3. Je mag je plan bijstellen!

Tot slot nog een bonus: het mooie aan een plan dat gebaseerd is op je waarden, is dat je het mag bijstellen. Als blijkt dat een specifieke actie niet haalbaar is of toch niet bij je past, vervang je hem gewoon door een andere actie die bijdraagt aan je waardenvolle voornemens!

a.s.r. en ontwikkeling
Bij a.s.r. vinden we het belangrijk om samen te werken aan jouw ontwikkeling. We hebben daarom een ruim aanbod aan opleidingen, trainingen, programma’s en coaching. En omdat de veranderingen in onze omgeving zich steeds sneller opvolgen, investeren we in jouw duurzame inzetbaarheid via workshops, loopbaanadvies en loopbaantrajecten.

Maaike van de Laar Loopbaancoach