Blog Weg met de winterdip

Weg met de winterdip

Tijdens het thuiswerken is het extra verleidelijk om vlak voor de start van je werkdag het bed uit te komen en de hele dag lekker warm binnen te blijven. We weten allemaal wel dat het voor je energieniveau en productiviteit beter is om de deur uit te gaan en wat daglicht mee te pakken. Maar waarom eigenlijk? Monique Groen, Specialist Vitaliteit & Verzuim bij a.s.r., legt het uit.

Wintertijd versus winterdip

Door corona is het beduidend stiller op straat en zo komt het dat ik in mijn diepste slaap heerlijke dromen droom terwijl de wekker blijft piepen. Ik wil nog niet! Het lijkt wel alsof ik nog steeds niet gewend ben aan de wintertijd. Maar deze winterdip hoeft niet verbonden te zijn aan het verzetten van de klok.

Mensen die gevoelig zijn voor de welbekende winterdip hebben last van de donkere maanden van het jaar. Er zijn minder uren daglicht en de lichtsterkte van de zon neemt af. En omdat de regelkamer van je biologische klok zich in de hersenen net boven je ogen bevindt, is deze zeer gevoelig voor licht. Overdag zorgt voldoende blootstelling aan daglicht dat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine wordt geremd. Een verstoring in je (slaap)hormoonhuishouding, bijvoorbeeld door een tekort aan daglicht, kan dus de oorzaak zijn dat je overdag vermoeid, prikkelbaar of somber achter je laptop zit.

Lichtpuntjes

Licht is dus de belangrijkste factor om van een winterdip af te komen en weer vol energie aan het werk te gaan! Absorbeer daarom meteen na het opstaan zoveel mogelijk (dag)licht. Zet de lampen aan, doe de gordijnen meteen open en maak een ochtendwandeling zodra de zon opkomt. Door buiten te bewegen sla je twee vliegen in één klap. Want zowel zonlicht als beweging zorgen voor de aanmaak van serotonine, beter bekend als het gelukshormoon. Daarnaast pak je door buiten te bewegen de nodige vitamine D mee. Een tekort aan deze vitamine kan voor vermoeidheid en depressieve gevoelens zorgen, dus het kan in de donkere wintermaanden ook geen kwaad om extra vitamine D te slikken. Zonlicht in een potje!

Vitamine A van aandacht

Een extra vitamineboost helpt ook om je weerstand een oppepper te geven. De beste manier om dat te doen is door goede keuzes te maken in je voedingspatroon. Eet eieren en vette vis voor je portie vitamine D en zaden en noten voor de nodige vitamine B. Wortel- en koolgroenten zorgen voor vitamine C. 

De laatste vitamine zit niet in je voeding of een potje, maar helpt je wel de winter door: de vitamine A van Aandacht. Maak jezelf belangrijk. Sta eens bewust stil bij hoe jij je voelt en bedenk waar je blij van wordt. Zo breng je je hersenen in een positievere mindset. En ben je gevoelig voor de winterdip? Accepteer het van jezelf. Door de situatie te accepteren creëer je rust en dat helpt je om gezondere keuzes te maken. Lukt dat alles niet en wil je ondanks deze tips de wintermaanden het liefst overslaan? Ook dan is er een lichtpuntje. Want hopelijk kunnen we eind dit jaar weer even uit Nederland ontsnappen en onze vitamine D aanvullen met een zonvakantie.

a.s.r. en vitaliteit
Bij a.s.r. vinden we dat we een verantwoordelijkheid hebben als het gaat om jouw vitaliteit. Daarom investeren we in goede arbeidsomstandigheden en werken we er hard aan om gezondheidsklachten als gevolg van werk te voorkomen. Zeker nu thuiswerken de norm is. Zo geven we thuiswerktips en kunnen alle medewerkers gratis gebruik maken van online workouts, vitaliteitsworkshops en het gezondheidsprogramma a.s.r. Vitality. Ook besteden we veel aandacht aan werkplekinrichting en halen we via vitaliteitsscans regelmatig ‘de temperatuur op’ binnen de verschillende bedrijfsonderdelen.

Monique Groen Adviseur Vitaliteit en Verzuim