Blog Vijf vragen en antwoorden over effectief solliciteren

Vijf vragen én antwoorden over effectief solliciteren

Solliciteren: hoe doe je dat nou goed? Is het belangrijk om veel aandacht te besteden aan je cv en motivatiebrief of kun je beter meer over jezelf vertellen in een gesprek? En hoe zorg je dat je een goede indruk achterlaat tijdens het sollicitatiegesprek? De Recruiters van a.s.r. geven je vijf tips om succesvol te solliciteren. Wie weet begin jij dan na de zomer met de baan van jouw dromen!

Hoe belangrijk is een mooi opgemaakt cv?

De opmaak van je cv heeft zeker invloed. Zeker als je reageert op een vacature als contentmanager of in de marketing is het belangrijk dat je cv er goed uitziet, want dat geeft ons een beeld van de kwaliteiten die jij in huis hebt. Maar we vinden het nog belangrijker dat je cv compact is en aangepast aan de vacature waarop je reageert. Soms krijgen we cv’s van 8 kantjes! Beperk je tot de laatste paar werkervaringen en zorg dat vooral de door ons gevraagde kennis en skills terugkomen in je cv. Zo zien wij snel of je een goeie kandidaat bent voor de functie.

Waar kijk je naar in een LinkedIn-profiel?

Je profiel op LinkedIn is belangrijk, vooral als je al wat verder in de sollicitatieprocedure bent. We adviseren je om een duidelijke profielfoto te kiezen, met een achtergrond die ervoor zorgt dat je profielfoto goed opvalt. Daarnaast is het belangrijk om tijd te steken in een goede samenvatting. Schrijf een krachtige elevator pitch van minstens 40 woorden waarin je jezelf voorstelt en aangeeft wat je kwaliteiten zijn. Tot slot is het goed om mensen uit je netwerk om aanbevelingen te vragen. Dat maakt je profiel echt compleet.

Waar je let je op in een motivatiebrief?

We willen een aantal dingen uit een brief halen. Ten eerste worden we blij van voorbeelden die aantonen waarom jij denkt dat deze functie goed bij jou past. Ook willen we graag weten waar je energie van krijgt, benoem dat dus. Maar bovenal zijn we op zoek naar een duidelijke en goede argumentatie dat jij de beste kandidaat voor ons bent. En nog een tip: maak je brief niet te lang, bij voorkeur één A4’tje.

Hoe presenteer ik mezelf goed tijdens een online sollicitatiegesprek? 

Waar online sollicitatiegesprekken een paar jaar geleden nog een zeldzaamheid waren, zijn ze inmiddels niet meer weg te denken uit de recruitmentwereld. Ook bij a.s.r. voeren we nog regelmatig sollicitatiegesprekken online, vaak in combinatie met één of meerdere gesprekken op kantoor. Daarbij is het vooral belangrijk is om een plek te kiezen waar jij je op je gemak voelt, of dat nou aan de keukentafel, op zolder of ergens anders is. Het is jouw moment, dus zorg dat je je ontspannen en comfortabel voelt. Dan kun je echt jezelf zijn en kom je vanzelf dichter bij elkaar. Een andere tip is om goed in de camera te kijken. Als je weg kijkt van de camera wordt het gevoel van afstand alleen maar groter, en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Wat is jullie belangrijkste tip?

Ben authentiek en eerlijk. We vragen vaak aan mensen wat hun droombaan is. Daarmee krijgen we een goed beeld van waar iemand energie van krijgt. Dan krijg je ook weleens onverwachte antwoorden, zoals een sollicitant die antwoordde dat zijn droombaan dj was. Die hadden we niet aan zien komen! Vervolgens hadden we een heel leuk gesprek over wat de overeenkomst is tussen het dj’en en de functie waarop hij solliciteerde. Leuk genoeg zaten daar veel raakvlakken. Wees dus niet bang om jezelf te zijn, want dat zorgt juist voor leuke gesprekken die blijven hangen bij ons als recruiters.

Heb je nog meer vragen? Op Instagram beantwoorden de recruiters van a.s.r. regelmatig veel gestelde vragen van sollicitanten.

 

 

De recruiters van a.s.r. Recruiters