Home Blog Solliciteren op afstand

Solliciteren op afstand: hoe pak je dat aan?

Veel sollicitanten lopen rond met vragen over het sollicitatieproces in coronatijd. Moet je nu wel of niet gaan solliciteren in deze tijd? En zo ja, hoe gaat dat dan? Waar moet je op letten en wat als de kat door het beeld loopt? De recruiters van a.s.r. geven antwoord op vijf veelvoorkomende vragen over solliciteren op afstand.

1. Moet ik nu anders te werk gaan als sollicitant?

Als je geen sollicitatiegesprek op locatie hebt, is het nog belangrijker om je goed te verdiepen in de functie en het bedrijf. Je krijgt dan minder mee van de werksfeer en het gesprek bij de koffieautomaat sla je helemaal over. Dan moet je op andere manieren een gevoel krijgen van hoe het is om er te werken. Bijvoorbeeld op social media of Indeed. Misschien is er op YouTube wel een goede sfeerimpressie te vinden of ken je al iemand bij het bedrijf die je kan bellen. Of je maakt een ritje langs het kantoor, dat kan ook helpen.

2. Hoe kan ik nu extra opvallen bij de recruiter?

De concurrentie is hoog in deze tijd, dus het is belangrijk om op te vallen tussen de andere kandidaten. Zeker als je solliciteert voor een creatieve baan is het een goed idee om jouw brief eens in een ander format te gieten. De sollicitatievideo is inmiddels algemeen bekend, maar denk ook eens aan een infographic of een magazine(cover) waarin je laat zien wie jij bent. Door net wat anders te doen dan de andere sollicitanten word je niet snel vergeten, en je laat meteen in de praktijk zien wat je kunt. Toegegeven: dit kost wat extra moeite. Maar die extra moeite geeft je voor een populaire vacature in een creatief vakgebied wél een streepje voor. En je zult zien dat jouw anders-dan-anders sollicitatie nog leuk is om te maken ook!

3. En in het gesprek?

Zorg in ieder geval voor een goede internetverbinding én een back-upplan voor als die verbinding wegvalt. Laat je huisgenoten weten dat je een sollicitatiegesprek hebt, zodat zij even geen films streamen op het Internet en weten dat ze je niet moeten storen. En denk goed na over waar je gaat zitten. Kies een rustige ruimte waar je je prettig in voelt en waar je zo min mogelijk afgeleid wordt. Test van tevoren goed wat jouw gesprekspartners gaan zien: wat staat er in beeld, ben jij goed te zien en ziet het geheel er professioneel uit? Je hoeft echt niet in pak voor je laptop te gaan zitten, maar trek wel een nette blouse aan. Komt er toch een huisdier, kind of partner voorbij? Geen paniek, dat inkijkje in jouw leven vinden we stiekem best leuk.

4. Wordt video-solliciteren het nieuwe normaal?

De afgelopen maanden hebben we bij a.s.r. gezien dat het zowel voor de sollicitant als de recruiter best wat voordelen heeft. Als sollicitant zit je op je gemak in je eigen omgeving en hoef je niet vrij te nemen, te reizen of financieel te investeren in je sollicitatie. Voor de recruiter is het fijn om een kijkje te krijgen in je privésituatie en een authentieke versie van jou als persoon te zien. Grote kans dus dat solliciteren ook na de coronatijd nog vaker via video gaat. Toch vinden managers het soms fijn om de sollicitant even te zien voordat de knoop definitief wordt doorgehakt. Dan kan de manager bijvoorbeeld na de tweede ronde een informele kennismaking op kantoor inplannen.

5. En ten slotte het inwerken. Gaat dat wel goed?

Dat was natuurlijk even wennen, maar we worden er steeds handiger in. Je krijgt je telefoon en laptop thuisgebracht, ontvangt een welkomstmagazine in je brievenbus en je doet mee aan een online introductiedag. Alle a.s.r.-medewerkers kunnen inmiddels prima overweg met Microsoft Teams en ook voor spontane vragen wordt altijd wel even tijd gemaakt. In deze blog vertellen nieuwe collega's hoe ze hun inwerktijd op afstand hebben ervaren.

Heb je nog meer vragen? Neem een kijkje op Instagram en LinkedIn! Daar delen wij regelmatig video's met tips voor sollicitanten.

De recruiters van a.s.r. Recruiters