2 of 3 maanden vrij nemen met gedeeltelijke salarisdoorbetaling: het kan bij a.s.r., en steeds meer collega’s maken er gebruik van. De een kiest voor extra tijd thuis, de ander gebruikt de tijd voor een verbouwing en weer een ander streept een mooie reis van de bucketlist. Deze collega’s kozen voor het laatste, om daarna weer vol energie en inspiratie aan het werk te gaan.
Product Owner Luc Nibbeling nam afgelopen zomer twee maanden sabbatical op. ‘Ik was één van de eersten bij mij op de afdeling, dus sommige collega’s waren verrast. Maar iedereen vond het gaaf dat ik de stap zette en wilde me daarbij steunen. Wat ik ging doen? Een vriend van de middelbare school woont al 5 jaar in Canada, die konden we in augustus eindelijk met de hele vriendengroep opzoeken. Doordat ik langer vrij kon nemen, kon ik daar een roadtrip van Toronto naar Montreal van maken. Iedereen haakte aan wanneer die kon, en we namen echt de tijd om met elkaar te praten over het leven en onze dromen. Daarna ben ik met mijn vriend gaan backpacken in Peru. Twee dingen die ik al een tijd wilde doen en dankzij de sabbatical perfect kon combineren.
Ik vond het ontzettend leuk om te reizen, maar heb ook ontdekt dat ik de structuur van het werken fijn vind en na twee maanden weer echt zin had om mijn baan weer op te pakken. Dat was een fijne bevestiging. Nu ik weer aan het werk ben, moedig ik mijn collega’s aan om een sabbatical te nemen. Dankzij hen kon ik twee maanden vrij nemen, en het heeft me zo veel gebracht. Als ik tijdelijk wat werk kan overnemen om hen diezelfde kans te geven, doe ik dat met plezier.’
Lees ook: Van wonen op Curaçao tot duurzaam leven in een tiny house: zo besteden collega’s hun sabbatical.
Waar de sabbatical voor Luc een manier was bestaande dromen waar te maken, was het voor Ingeborg Mellaart (Marketeer Vermogensbeheer) de sabbatical zelf die haar aantrok, en kwam de invulling later. ‘Werk, sport, een gezin met pubers: het raast allemaal voorbij. De sabbatical was mijn kans om even stil te staan, om tijd door te brengen met mijn zoon, dochter en man en ook met mezelf. Dankzij mijn nieuwe collega, die het werk in mijn afwezigheid kon overnemen, was het mogelijk.
Na een weekend weg met het hele gezin ben in mijn eentje het vliegtuig op gestapt voor een rondreis door Kenia, Tanzania en Zanzibar. Zonder gezin, helemaal los van thuis en werk: letterlijk afstand nemen. Ineens had ik tijd om te reflecteren en na te denken, zonder alle meningen van anderen. Sommigen dachten dat ik na mijn sabbatical mijn baan zou opzeggen om yogadocent te worden op Ibiza, maar ik realiseerde me juist dat mijn huidige baan veel positieve kanten heeft en wat ik nog zou willen leren. Nu ik weer aan het werk ben probeer ik die ambities waar te maken. En ik probeer dingen efficiënter te doen en me minder druk te maken, zodat ik blij ben met wat ik doe en ook tijd heb voor collega’s, familie en mezelf. Werk is één pad: de andere paden moeten we niet vergeten.’
a.s.r. en vitaliteit
Bij a.s.r. vinden we de vitaliteit van medewerkers belangrijk. Daarom is er in onze cao veel aandacht voor duurzame inzetbaarheid, werkgeluk en vitaliteit. Naast de mogelijkheid voor een sabbatical en flexibiliteit in waar en wanneer je je werk doet biedt a.s.r. onder andere een thuiswerkregeling met aandacht voor een gezonde en veilige thuiswerkplek, een werkplek- en vitaliteitscheck en workshops en trainingen over fysieke en mentale gezondheid.