Home Blog Leiderschap ken jezelf en inspireer anderen

Leiderschap: ken jezelf en inspireer anderen!

In de Week van de Loopbaan geven we je tips, trucs en inspiratie om jezelf op professioneel gebied te blijven ontwikkelen. Persoonlijk leiderschap is daarin een belangrijk thema. Want wie persoonlijk leiderschap toont kent zichzelf, staat aan het roer van zijn eigen loopbaan en kan anderen inspireren. In deze blog vertelt Marianne Hijman, Adviseur Beleid & Strategie Human Resources Development, hoe zij persoonlijk leiderschap ziet en hoe je het ontwikkelt.

Leiderschap in alle soorten en maten

Heb je wel eens het woord ‘leiderschap’ gegoogeld? Dan vond je ongetwijfeld een zee aan definities en allerlei verschillende vormen. Dienend leiderschap, coachend leiderschap, situationeel leiderschap, authentiek leiderschap, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Dat geeft een beetje een idee van hoeveel er geschreven, onderzocht en gediscussieerd wordt over wat een goede leider nou precies is. Soms zie je door de leiderschapsbomen het bos niet meer! En de discussies zijn nog lang niet over. 

Het begint bij jezelf

Als je het mij vraagt begint leiderschap bij jezelf, en heeft het niets met je rol of functie te maken. Of je dat nu authentiek, persoonlijk of coachend leiderschap noemt, vind ik niet belangrijk. Het gaat namelijk om jou: de beste versie van jezelf willen zijn en daarop blijven reflecteren. Door feedback te vragen aan mensen in je omgeving bijvoorbeeld en door je persoonlijk verder te ontwikkelen. Ga aan het roer staan van je eigen loopbaan, neem initiatief en wacht niet af. Stel jezelf steeds de vraag of je nog energie krijgt van de dingen die je doet. Want pas als je lekker in je vel zit en een goed beeld hebt van wie jij bent en waar je voor staat, kun je anderen inspireren en motiveren. Dat is leiderschap, en dat zit in iedereen.

Ben nieuwsgierig

Ook als je directeur of teamleider bent, begint leiderschap bij jezelf en bij de drive om samen een resultaat neer te zetten. Hierbij is een nieuwsgierige houding belangrijk, zowel naar anderen als naar de toekomst. Zorg ervoor dat je bijblijft, dat je weet wat er leeft en communiceer open en transparant om de samenwerking nog verder te bevorderen. Het allermooiste is als deze formele leider van zijn ‘volgers’ ook nog leiders weet te maken. Pas dan haal je het beste uit ieders kwaliteiten, drijfveren en vaardigheden. Dan komt de essentie van samenwerking op de eerste plek te staan, boven macht en hiërarchie. 

In gesprek over leiderschap

Weten we nu precies wat een goede leider is, wanneer je het goed of fout doet? Dat zal wel altijd een discussie blijven, en dat is juist goed. Het dialoog voeren met anderen is een belangrijk punt van persoonlijk leiderschap. Dus laten we er vooral over in gesprek blijven! Ga samen op zoek naar de leider in jezelf en blijf elkaar inspireren, dan zijn we zeker op de goede weg.


a.s.r. en leiderschap
Bij a.s.r. vinden we leiderschap erg belangrijk. Niet alleen van leidinggevenden, maar van iedereen. De manier waarop we binnen a.s.r. met elkaar omgaan past hier bij: we delen dilemma’s die we in de dagelijkse praktijk tegenkomen. Tegenstrijdige belangen, meningsverschillen, nieuwe vragen en fouten bespreken we open met elkaar. Hiërarchie mag hierbij geen rol spelen. Het uitgangspunt is daarbij dat we elkaar helpen en van elkaar leren en samen werken aan een oplossing. We geven elkaar daarbij ruimte voor dialoog en reflectie. We stellen vragen en luisteren, zonder meteen te oordelen. We geven en vragen duidelijke kaders van waaruit we werken en we leggen verantwoordelijkheden zo laag mogelijk in de organisatie. We doen. We zijn geen praatclub maar we ondernemen actie.

Marianne Hijman HR Manager