Home Blog Even offline ook in coronatijd

Even offline, ook in coronatijd

Het afgelopen jaar zijn we meer dan ooit online geweest. Niet alleen voor werk, maar ook om in contact te blijven met vrienden en familie, om te sporten en om de laatste corona-updates te volgen. Misschien heb je zelfs vakanties uitgesteld totdat je met een goed gevoel naar het buitenland kan gaan of die ene verre reis kan maken. Verleidelijk, maar voor je productiviteit en je mentale gezondheid is het beter om er tóch even tussenuit te gaan. Tijd voor een digitale detox!

Geen overbodige luxe

Dat vakantie geen overbodige luxe is, weten de meeste mensen maar al te goed. Toch zijn er het afgelopen jaar minder vakantiedagen opgenomen dan normaal. We lijken te vergeten dat ‘downtime’ ook heel belangrijk is als je veel thuiswerkt. Het helpt je om bij te komen van werkstress en alle hectiek van de coronatijd, met plezier en energie terug te keren naar je werk en op de lange termijn productief en gezond te blijven. En daarvoor hoef je helemaal geen verre reis te maken. Die voordelen bereik je namelijk ook al met een vakantie in eigen huis, als je het werk maar even helemaal loslaat. 

Nu kan het best een uitdaging zijn om helemaal los te komen van het werk. Als je veel thuiswerkt en je vakantie ook in eigen huis en tuin viert, blijf je in je fysieke werkomgeving en is het extra verleidelijk om mentaal met je werk bezig te blijven. Met deze drie tips laat je je werk wél helemaal los.

1. Even echt offline

Je werklaptop en -telefoon liggen tijdens je vakantie binnen handbereik. Kleine moeite om je mail in de gaten te houden en toch dat kleine klusje voor je collega op te knappen, toch? Hoewel daar zeker een kern van waarheid inzit, laad je jezelf beter op als je even écht offline gaat. Daarbij is goed verwachtingenmanagement wel belangrijk. Zorg dat je out-of-office aanstaat, dat jouw collega’s weten dat je jouw mail niet leest en dat collega’s en relaties weten bij wie ze wel terecht kunnen. Zo schakel je met een goed gevoel af en kun je echt van je rust genieten.

2. Toerist in eigen stad

Toe aan het echte vakantiegevoel? Laat de huishoudelijke klusjes dan even links liggen (of doe ze voordat je vakantie begint!) en hang de toerist uit. Welke plekken of activiteiten zou je aanraden aan iemand die nog nooit in jouw woonplaats is geweest? Welk natuurgebied heb je tot je eigen verbazing al die tijd nog nooit bezocht? Kijk eens met een nieuwe blik naar je eigen woonplaats en geniet van de Nederlandse natuur en de plekjes in de buurt waar je in het dagelijks leven niet komt. En heb je echt de smaak te pakken? Dan zorgen een tentje en een vuurkorf in de achtertuin pas echt voor een gezellige campingsfeer. Even tijd om de nieuwe ervaringen van de dag te verwerken en contact te hebben met je familie – zonder telefoon natuurlijk.

3. Een andere wereld

Heb je een rustdag of een avondje voor jezelf? Dan kun je op de bank ploffen met een Netflix-serie, maar ook een goed boek uit de kast halen. Een goed verhaal neemt je mee naar een andere wereld, wat het makkelijker maakt om de stressoren in het echte leven los te laten en je helpt ontspannen. Bovendien draagt het lezen van fictie bij aan je empathisch vermogen, creativiteit en probleemoplossingsvermogen. Niet zo’n fan van fictie? Ook non-fictie kan je helpen je dagelijks werk los te laten, nieuwe dingen te leren en waardevolle inzichten en motivatie op te doen. Zorg wel dat wat je leest niet te veel met je werk te maken heeft, zodat je niet alsnog met je hoofd op je werkplek zit.

Door even echt offline te gaan, open te staan voor nieuwe ervaringen in je eigen omgeving en jezelf op te laden met een goed boek, laat je de stress van het werk en de coronacrisis even los en kun je na je vakantie weer vol nieuwe energie met je werk beginnen.


a.s.r. en werk-privébalans

Bij a.s.r. vinden dat we een goede balans tussen werk en privé erg belangrijk. We werken waar het werk is en wanneer er werk is, zodat je wat meer kan werken in drukke periodes en wat minder als het rustig is. Daarnaast kun je workshops en trainingen over werk-privébalans volgen en kregen medewerkers tijdens het fulltime thuiswerken de mogelijkheid om een paar uur per dag te besteden aan bijvoorbeeld gezinstaken, een zorgtaak of een wandeling.

Yanniek van Dooren Communicatieadviseur