Home Blog Effectief werken aan je loopbaan

Effectief werken aan je loopbaan

Een leven lang leren wordt steeds belangrijker. Onze omgeving en de (arbeids)markt veranderen snel en om bij te blijven en mee te groeien is het belangrijk om continu te werken aan je ontwikkeling. Talentadviseurs Fred Beemer en Maaike van de Laar zijn vanuit Human Resources continu bezig om de medewerkers van a.s.r. hierbij te ondersteunen. In deze blog geven ze antwoord op vier veelgestelde vragen over loopbaanontwikkeling uit hun eigen praktijk.

Hoe maak ik een goed persoonlijk ontwikkelingsplan?

In een persoonlijk ontwikkelingsplan beschrijf je wat je wil bereiken op je werk en hoe je dit wil realiseren. Dit kan zowel op korte als op lange termijn zijn. Om een goed persoonlijk ontwikkelingsplan te kunnen maken heb je ten eerste zelfinzicht nodig. Waar sta je nu, waar ben je goed in en wat wil je verbeteren. Kijk vervolgens naar je ambitie. Wat moet je kennen en kunnen om je ambitie te realiseren. Als je dit hebt vastgesteld kun je bepalen waar het gat zit tussen je ambitie en je huidige kwaliteiten. Vervolgens kies je maximaal 3 doelen uit waar je aan wilt gaan werken en formulier je SMART acties om deze te realiseren. Denk eraan om hierbij hulpbronnen in te zetten, mensen met wie je je doelen deelt en toetst, hiermee maak je de kans van slagen groter. Bespreek je  persoonlijk ontwikkelingsplan vervolgens met je leidinggevende om te kijken welke stappen je zelf kunt uitvoeren en waar je ondersteuning nodig hebt.

Hoe zorg ik dat ik meer plezier krijg in mijn werk?

Om meer plezier uit je werk te halen is het belangrijk om je te concentreren op de onderdelen van je werk die je goed kunt, dit zijn vaak ook de dingen die je het leukst vindt. Ken je kwaliteiten en drijfveren. Deel deze kwaliteiten met je collega’s en leidinggevende zodat ze weten wat er aansluit bij jouw persoonlijke behoeftes. Vervolgens is het de kunst om op zoek te gaan naar opdrachten en werkzaamheden die passen bij deze talenten en drijfveren. Dit wordt ook wel job crafting genoemd. Het doel van job crafting is om iedereen zo veel mogelijk de taken te geven die het best aansluiten bij hun persoonlijke behoeften. Zo zorgt job crafting voor duurzaam werk waarbij je beter functioneert en gezonder en gelukkiger werkt. 

Hoe zorg ik ervoor dat ik duurzaam inzetbaar blijf?

Duurzaam inzetbaar betekent dat je zo lang mogelijk gezond en productief aan het werk blijft in functie die goed bij je past. Om zelf te zorgen dat je duurzaam inzetbaar blijft, is het belangrijk om de ontwikkelingen binnen je organisatie en arbeidsveld goed te volgen en hier met anderen over te praten. Kom hierbij uit je comfortzone en doe en leer nieuwe dingen. Ga experimenteren. Dit kan door verdieping of verbreding in je huidige werk, maar ook door privé eens wat uit te proberen. Evalueer regelmatig en kijk wat er goed ging en wat er wellicht beter of anders kan. Belangrijk hierbij is dat je jezelf kleine doelen stelt. Kleine doelen zijn makkelijker te behalen en dit zorgt ervoor dat je zelfvertrouwen ontwikkelt. 

Daarnaast heeft duurzame inzetbaarheid ook voor een groot deel te maken met een gezonde geest in een gezond lichaam. Investeer daarom in vitaliteit. Geef je grenzen op tijd aan als je het druk hebt of voelt dat je je focus kwijtraakt. Hoe je dat doet, lees je hier

Hoe worden mijn kwaliteiten meer zichtbaar?

Om te zorgen dat je kwaliteiten meer zichtbaar worden is het van belang dat je je eigen kwaliteiten goed kent. Houd bijvoorbeeld op een willekeurige werkdag bij waar je energie van krijgt. Of ga eens na wat je de afgelopen maand het leukste project vond. Vind je dit lastig? Probeer dan eens je loopbaan te analyseren door jezelf te vragen: welke werkzaamheden spraken me aan? En waar was ik trots op? Vraag feedback aan anderen, vraag waar je goed in bent en waar je ontwikkelpunten liggen. Of ga brainstormen met mensen die jou goed kennen over wat zij vinden dat bij je zou kunnen passen. 

Als je je kwaliteiten in kaart hebt gebracht kun je eens om je heen gaan kijken naar passende klussen en projecten. Stap vervolgens naar voren als er een project langskomt dat aansluit bij je kwaliteiten. Neem zelf de regie en geef aan dat je hier graag aan wil meewerken. Geef dan vooraf helder aan wat je wil bereiken en neem mensen mee in het proces. Op deze manier kun je je kwaliteiten verder ontwikkelen, anderen laten zien wat je kwaliteiten zijn en van je collega’s leren. 

a.s.r. en ontwikkeling

Bij a.s.r. vinden we het belangrijk om samen te werken aan jouw ontwikkeling. We hebben daarom een ruim aanbod aan opleidingen, workshops, e-learnings en coaching. En omdat de veranderingen in onze omgeving zich steeds sneller opvolgen, investeren we in jouw duurzame inzetbaarheid via loopbaanadvies en loopbaantrajecten. Op ons innovatieve leerplatform, de a.s.r. academy, is er voor ieder wat wils.

Marlon Nijkamp