Petra van Leersum is zorginkoper bij a.s.r. Maar dat niet alleen: naast haar dagelijks werk zet ze zich actief in als vrijwilliger via de a.s.r. foundation. Van voorlezen aan kleuters tot knutselen met ouderen en meedenken om een maatschappelijke organisatie uit de brand te helpen: Petra is er wel voor te porren. Waar ze al die energie vandaan haalt, vertelt ze in deze blog.
De meeste dingen die ik doe, kosten helemaal niet veel tijd. Zo begon ik twee jaar geleden als buddy voor de peer educators van MoneyWays, het financieel lesprogramma voor jongeren. Af en toe krijg ik een appje met een verzekeringsvraag, en eens per jaar komen wij samen met de peer educators om casussen en updates te bespreken. Kleine moeite, en toch wordt het heel erg gewaardeerd: door de peer educators die nieuwe dingen leren, en door de scholen waar zij lesgeven aan andere jongeren over omgaan met geld. En het voorlezen aan kleuters kostte me al met al een uur of twee, en ik werd beloond met 26 blije koppies en een liedje als bedankje. Die waardering is onbetaalbaar.
Ik doe natuurlijk mijn best om anderen iets bij te brengen, maar leer zelf ook een hoop. Als vrijwilliger kom ik in situaties die ik anders niet had meegemaakt en krijg ik een beter beeld van wat er speelt in de wereld. Ik leer dingen van een ander perspectief te bekijken. Zo heb ik bijvoorbeeld door het voorlezen en het lesgeven over verzekeren enorm veel respect gekregen voor leerkrachten, en heb ik via MoneyWays vertrouwen gekregen in de nieuwe generatie. Ik zie hoe gedreven die jonge peer educators zijn om andere jongeren iets bij te brengen over geld, en hoe ze zichzelf kwetsbaar durven op te stellen door hun eigen ervaringen te delen. Dat vind ik zo mooi. Daar kan ik echt van genieten.
Daarnaast merk ik dat ik als vrijwilliger ook echt een impact maak. Tijdens de zorgweek bijvoorbeeld. Toen dachten we met 18 collega’s van Zorg mee met Stichting Vrienden van de Inwendige Pomp, een patiëntenplatform dat opkomt voor diabetespatiënten die afhankelijk zijn van een inwendige pomp. Ze stonden voor een probleem en het lukte ze niet om door te pakken, maar na de sessie hadden ze niet meer het gevoel dat ze er alleen voor stonden. Ze hadden veel aan onze input en frisse blik, en kregen zelf ook weer volop energie en vertrouwen. Ze konden weer op eigen kracht vooruit. Dat heeft me heel erg geraakt.
Maar ook de kleine beetjes helpen. Picknicken met ouderen die anders maar weinig buiten komen. Aandacht voor een kind dat dat even nodig heeft, zodat hij straks als volwassene goed met geld omgaat. Ik verwacht niet dat ik dat met een keer voorlezen of een gastles voor elkaar krijg, maar alle beetjes helpen en die beetjes stapelen op. Als er maar één kind is dat later niet in de schulden komt, of iemand die jaren later nog eens terug denkt aan die ene les, dan ben ik blij.
Want als we allemaal maar zoiets kleins doen, dan kunnen we heel veel bereiken.
a.s.r. en de maatschappij
Maatschappelijk verantwoord ondernemen zit in ons DNA. We werken met respect voor onze omgeving en proberen zoveel mogelijk het goede te doen. Vrijwilligerswerk hoort daar ook bij. Daarom krijg je bij ons een dag per jaar betaald verlof voor een maatschappelijke activiteit, en hebben onze teamuitjes vaak een maatschappelijk karakter. Niet alleen waardevol voor de cliënten of maatschappelijke organisatie, maar ook voor jou als medewerker. Helpen door te doen.