De perfecte pauze

Het is twaalf uur: de werkdag is halverwege. Je knorrende maag vertelt je dat het tijd is voor een boterham, maar er moet nog zó veel gebeuren. Toch maar achter je bureau eten dan, en ondertussen wat mailtjes wegwerken. Weer wat acties van je to-dolijst afgestreept. Kijk, dat voelt productief! Maar is het dat ook?

Een productieve werkdag

Eigenlijk weten we allemaal wel dat pauzes essentieel zijn voor een productieve werkdag. Ze stimuleren de mentale verwerking van informatie en zorgen voor een verhoging van je concentratie en creativiteit, waardoor je werk na een rustmoment sneller gaat én kwalitatief beter is. Bovendien helpt regelmatig pauzeren spanningsklachten en burn-out te voorkomen. Niets nieuws, toch? 

En toch komt het scenario hierboven nog vaak genoeg voor. Multitasken en doorwerken voelt nu eenmaal efficiënter dan het werk laten liggen en de deur uitgaan om te resetten. Hoe doorbreek je die gewoonte? De truc is om de pauze te vinden waarmee jij jezelf het beste oplaadt: jouw perfecte pauze. We vroegen collega’s hoe hun ideale pauzemoment eruit zag, en wat blijkt? Hoewel iedereen zijn eigen manier heeft om op te laden, waren er best wat overeenkomsten te vinden.

Een frisse neus

Veruit de meeste pauzemomenten speelden zich buiten af. Een wandeling door de tuin, een stukje fietsen of de hond uitlaten in het bos. En dat is niet gek ook: verschillende wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat de buitenlucht het stressniveau verlaagt, focus en creativiteit verhoogt en het kortetermijngeheugen verbetert. Bovendien zorgt het verlaten van je werkplek ervoor dat je je werk echt even los kan laten, om later weer met een frisse blik te beginnen. Een hoop voordelen dus, en bonuspunten als die frisse neus ook nog gecombineerd wordt met beweging!

In beweging

Ook als het weer een lange wandeling of fietstocht in de weg staat kun je aan je portie beweging komen. Sommige collega’s kozen voor een potje tafeltennis of badminton, anderen deden een tripje naar de sportschool. Fysieke beweging maakt je hersenen weer actief én verbetert je humeur: fijn voor jezelf en voor je collega’s. En is een complete work-out net iets te veel van het goede? Dan kun je ook even door het kantoor lopen. 20 minuten wandelen maakt al verschil.

Creatief bezig

Ga je voor een echte creatieve boost? Neem dan een voorbeeld aan de collega’s die zich in hun lunchpauze lieten inspireren door de architectuur rondom het a.s.r.-kantoor, die erop uit gingen voor een mooie foto of die de tijd namen om even te tekenen. Dit soort creatieve activiteiten kunnen je helpen je zinnen te verzetten en met vernieuwde inspiratie weer terug aan het werk te gaan. Dit werkt trouwens het beste als de pauze-activiteit heel anders is dan het soort werk wat je doet, zodat je hersenen even helemaal wakker geschud worden.
 
Of je nu gaat fietsen in de buitenlucht, alle hoekjes van je kantoor gaat fotograferen of iets heel anders gaat doen, dat maakt eigenlijk niet uit. Het belangrijkste is dat je bewust een moment pauze neemt van je drukke werkzaamheden, je werkplek inruilt voor een andere omgeving en iets doet wat jou energie geeft. Een gezellige lunch met een grote groep collega’s, of juist even helemaal alleen zijn. Ook dat bleek uit de inzendingen: de een kwam helemaal tot rust van een wandeling met de hond, terwijl een andere groep collega’s het liefst met het hele team aan de lunchtafel zat. Smaken verschillen, en dat is top.

Wat is jouw perfecte pauze?

a.s.r. en vitaliteit
Bij a.s.r. vinden we dat we een verantwoordelijkheid hebben voor jouw vitaliteit. Daarom besteden we veel aandacht aan goede werkplekinrichting en arbeidsomstandigheden. We hebben een interne sportschool en met ons gratis vitaliteitsaanbod kun je meedoen met bokslessen, hardlooptrainingen en workshops over bijvoorbeeld mindfulness, slapen en stress. En doordat we tijd- en plaatsonafhankelijk werken kun je jouw pauzes helemaal zelf plannen en invullen, zodat ze helemaal passen bij jou en je werk.

Yanniek van Dooren Communicatieadviseur