Motivatiedip? Zo verdrijf je de ‘blues’!

Heeft de jaarwisseling jou nog niet de reset gegeven die je vooraf had verwacht en vind je het lastig om jezelf te motiveren? Dan ben je niet de enige. De derde maandag van het jaar schijnt de meest deprimerende dag van het jaar te zijn, en wordt daarom ook wel ‘Blue Monday’ genoemd. Tijd voor een oppepper dus! We geven je tips om de ‘blues’ beter te begrijpen en in het ritme van 2022 te komen.

Erken de 'blues'

Als schepen vroeger een op zee overleden kapitein of officier te betreuren hadden, verfden ze een blauwe streep om het schip heen en kwamen ze met een blauwe vlag de haven binnen. Daardoor waren de mensen aan wal voorbereid op de rouwende matrozen. Het gevoel van rouw en verlies erkennen en met de buitenwereld delen dat ze zich ‘blauw voelden’ was voor de matrozen heel normaal. Het was niet erg om even ‘in de blues’ te zijn.

Het treurige gevoel dat gekoppeld is aan Blue Monday is natuurlijk niet te vergelijken met de rouw om een overleden collega. Maar ook als jij in deze tijd met een zwaar gevoel opstaat en treurig wordt van de zoveelste grijze lucht, mag je dat gevoel best even erkennen. Soms komt het met een duidelijke oorzaak, maar vaak ook ‘out-of-the-blue’. Sta ook dan eens stil bij het gevoel waarmee jij achter je laptop duikt en laat het niet zomaar verdwijnen onder je drukke agenda.

Klaar voor een nieuwe uitdaging?
Bekijk de vacatures Vacature-alert aanmaken
Begin met een quick win

Als je eenmaal erkend hebt dat je je ‘blauw’ voelt, kun je actie ondernemen om te zorgen dat het jouw dagen niet te veel beïnvloedt. Als een lange to do-list jou even niet de motivatie geeft om aan de slag te gaan, start je dag dan met een quick win waar je snel en gemakkelijk voldoening uit kan halen. Sta bijvoorbeeld iets vroeger op dan je gewend bent en maak een wandeling, maak ontbijt waar je blij van wordt, haal alle rommel van je bureau of pak dat stoffige muziekinstrument er weer eens bij. Of ga aan de slag met een project waar je al lang je tanden in wil zetten, maar waar je normaal de tijd niet voor kan vinden. Een kleine overwinning aan het begin van de dag geeft vaak veel motivatie voor de rest van de dag. En wie weet heb je ineens een nieuwe hobby te pakken!

Vind jouw ritme

Dat wil niet zeggen dat je elke dag nieuwe creatieve activiteiten moet bedenken om de dag mee te starten. Het gaat erom dat je leert aanvoelen waar jij tijdens je werkdag echt behoefte aan hebt en daar bewust tijd voor maakt. Even lummelen (koffie halen, uit het raam kijken of je huisdier een knuffel geven) hoort daar ook bij, dus probeer aan te voelen wanneer je dat nodig hebt. En weet je dat je altijd rond een bepaalde tijd een energiedip krijgt, accepteer dat dan ook en pas je planning daar zo mogelijk op aan. Dat kan met een korte pauze, maar bijvoorbeeld ook door op dat moment een taak te doen die je wat makkelijker afgaat.

Hoe maak je hier nu concreet werk van? Probeer deze dynamiek eens in te plannen in je agenda. Dat klinkt een beetje tegenstrijdig, maar het kan een goede stimulans zijn om je bestaande ritme te doorbreken. En nee, plan dan niet alleen die lunchwandeling in, maar ook dat kwartiertje met die oude gitaar. Ontdek wat het met je doet!

a.s.r. en Blue Monday

Bij a.s.r. inspireren, motiveren en mobiliseren we collega’s om in beweging te komen en het beste uit zichzelf te halen. Niet alleen op Blue Monday, maar het hele jaar door. Zo kunnen medewerkers gebruik maken van een ruim aanbod aan (online) trainingen en workshops en werden alle collega’s op Blue Monday uitgenodigd om digitaal mee te doen met een vrolijke workout van onze interne sportschool High Five.

Storm Janssen