Home Blog 5 tips voor een optimale voorbereiding op het sollicitatiegesprek

5 tips voor een optimale voorbereiding op het sollicitatiegesprek

Gefeliciteerd! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. De eerste stap naar die leuke baan die je zo graag wil. Hoe zorg je nu dat je jezelf optimaal voorbereidt? Onze recruiters denken graag met je mee. Met deze vijf tips is jouw volgende sollicitatiegesprek een eitje.

1. Lees je goed in

Je wint veel goodwill als tijdens het gesprek blijkt dat je je hebt verdiept in het bedrijf waar je solliciteert. Bovendien helpt het inlezen je om specifieke vragen over jezelf en je match met deze baan goed te beantwoorden. Bestudeer dus goed de website en eventueel een jaarverslag, en lees natuurlijk ook de vacature nog eens door. Noteer vragen en kijk goed welke competenties daarin worden uitgevraagd, zodat je daarover kan vertellen in het gesprek.

2. Zoek je gesprekspartners op op LinkedIn

Met behulp van LinkedIn kun je je niet alleen inlezen in het bedrijf, maar ook in je gesprekspartners. Welke vragen denk je dat ze kunnen gaan stellen als je hun LinkedIn-profiel en -omschrijving bekijkt? En welke vragen zou je aan hen willen stellen? Bekijk ook of ze toevallig gelinkt zijn met bekenden. Zo ja, dan kun je hen om input vragen.

3. Weet wat je wil vertellen

Zorg dat je voor het gesprek scherp hebt wat jij over jezelf wil overbrengen. Bedenk je wat jouw huidige leidinggevende over jouw goede en minder goede kanten zou vertellen in een referentie, en kijk nog eens naar de competenties uit de vacature. Zorg dat je van die competenties concrete voorbeelden hebt en ze kunt beschrijven aan de hand van de STAR-methodiek (Situatie, Taak, Actie en Resultaat). Maar richt je niet alleen op de inhoud, want sociale vaardigheden en persoonlijke drijfveren worden steeds belangrijker.

4. Bedenk wat jij wil vragen

Met die goede eerste indruk zit het nu wel goed. Maar jouw sollicitatiegesprek is net zo goed een kans voor jou om meer te weten te komen over de baan en over het bedrijf. Bedenk daarom van tevoren welke vragen je minimaal beantwoord wil hebben om met een zo volledig mogelijk beeld en met een tevreden gevoel het gesprek te verlaten.

5. De beste versie van jezelf

Gebruik het sollicitatiegesprek om een zo goed mogelijke, reële versie van jezelf neer te zetten. Misschien word je toch niet aangenomen op de functie waarop je gesolliciteerd hebt, maar laat je wel een positieve indruk achter bij de recruiter en manager. Dan kan het zomaar gebeuren dat je wordt benaderd voor een vacature die mogelijk nog beter bij je past dan die waarop je had gesolliciteerd.


Je weet nu wat je moet doen om een goede indruk te maken op je sollicitatiegesprek. Benieuwd wat je vooral niét moet doen? Daarover lees je binnenkort meer.

De recruiters van a.s.r. Recruiters