Home Blog 5 tips om je kansen te vergroten om door te groeien binnen je organisatie

5 tips om je kansen te vergroten om door te groeien binnen je organisatie

In de Week van de Loopbaan geven we je tips, trucs en inspiratie om jezelf op professioneel gebied te blijven ontwikkelen. Vandaag geeft Ontwikkelcoach Maaike van de Laar vijf tips om je kansen te vergroten om door te groeien binnen je organisatie.

Op het terras in de lentezon word ik getrakteerd op flarden van een gesprek. ‘Ja joh, dat is heel belangrijk’, zegt een man op redelijk dwingende toon, tegen zijn tafelgenoot. ‘Wil je het maken, dan móet je er echt voor zorgen dat je een stip op de horizon hebt. Je móet een plan hebben én je móet die opleiding volgen.’ Het wordt stil en na even hoor ik zijn vriend diep zuchten. Dat waren tenminste twee ‘moeten’ teveel.

Het gesprek in het lentezonnetje zet me aan tot wat overpeinzingen. Zijn er gouden regels om door te kunnen groeien binnen je organisatie of spelen een beetje geluk en toeval ook een rol? En wat kun je dan doen om het toeval een handje te helpen? Graag deel ik 5 ervaringstips met je die mijns inziens werken om je kansen te vergroten (en die niet moetenšŸ˜‰).

1. Deel je verhaal

Natuurlijk is het belangrijk om je werk heel goed te doen en zo nodig een tandje bij te zetten. Is dit genoeg om ook ‘gezien’ te worden als er een mooie klus of functie langskomt? Niet alleen. Wat helpt is anderen deelgenoot maken van jouw ‘verhaal’. Wie ben je, wat drijft je, wat interesseert je, waar wil je graag aan bijdragen. Dit vraagt om zelfkennis. Het geeft je ‘kleur’ en zorgt ervoor dat beslissers op het juiste moment aan jou denken.

2. Fouten maken moed

Stap eens uit je comfortzone. Het vergt moed om ‘ja’ te zeggen tegen een klus die je nog nooit gedaan hebt en waarvan je geen idee hebt hoe je het aan kunt pakken. Het hoeft niet vlekkeloos te lopen, gun jezelf de kans om fouten te maken. Je leercurve stijgt enorm en de kans is groot dat dit wordt opgemerkt.

3. Wees nieuwsgierig

Focus kan belangrijk zijn, maar blijf ook om je heen kijken. Waar zijn andere afdelingen/disciplines mee bezig of je vakgenoten in andere organisaties. En kijk ook eens naar heel andere bedrijfstakken. Welke ideeĆ«n doe je op en wat kun je toepassen in je eigen werk? Je kunt dit doen door het voeren van netwerkgesprekken, het volgen van LinkedIn groepen, boeken/vakliteratuur lezen, het bezoeken van een seminar, etc. Je kunt je vervolgens onderscheiden met de ideeĆ«n die je inbrengt.  

4. Werk aan je T-profiel

De verticale streep van de T staat voor de diepte van je profiel: je expertise, deskundigheid. Zorg ervoor dat je ergens verstand van hebt en dat je door je omgeving herkend wordt om je expertise. De horizontale streep staat voor de breedte van je profiel: ontwikkel ook generalistische vaardigheden. Voorbeelden hiervan zijn communicatieve vaardigheden en (interdisciplinair) samenwerken. Deze vaardigheden worden steeds belangrijker en zijn voorwaarden voor doorgroei.

5. Doe alsof je het al bent

Last but not least: laat het gedrag zien dat hoort bij de functie die je ambieert zodat het vanzelfsprekend is dat jij hiervoor wordt gevraagd. Het klinkt zo logisch, maar doe je het ook? 

Veel plezier en succes!

a.s.r. en ontwikkeling

Bij a.s.r. vinden we het belangrijk om samen te werken aan jouw ontwikkeling. We hebben daarom een ruim aanbod aan opleidingen, trainingen, programmaā€™s en coaching. En omdat de veranderingen in onze omgeving zich steeds sneller opvolgen, investeren we in jouw duurzame inzetbaarheid via workshops, loopbaanadvies en loopbaantrajecten.

Maaike van de Laar Loopbaancoach