Home Blog 10x duurzaam bij asr

10x duurzaam bij a.s.r.

Bij a.s.r. vinden we het belangrijk om bij te dragen aan een eerlijke en duurzame maatschappij. Als verzekeraar, maar ook als werkgever. Daarom dragen we zoveel mogelijk bij aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken die een link hebben met onze kernactiviteiten. Hoe? We geven je 10x duurzaam bij a.s.r.

1. Duurzame bedrijfsvoering

Bij a.s.r. gaan we efficiënt om met drinkwater, zijn we bewust bezig met afval- en energiereductie en spannen we ons in voor het verduurzamen van mobiliteit en het verlagen van CO2-emissies. Toen we enkele jaren geleden toe waren aan een nieuw pand, hebben we bewust gekozen om duurzaam te renoveren in plaats van een nieuw pand neer te zetten. Zo werd ons gebouw maar liefst 50% zuiniger. We vangen warmte en koude op, hebben 1.200 zonnepanelen op het dak en hebben de tuin zo ingericht dat het de lokale biodiversiteit ondersteunt. En sinds een jaar zijn we van het gas af.

2. Duurzame inzetbaarheid medewerkers

Duurzame inzetbaarheid houdt in dat medewerkers zo goed mogelijk, zo lang mogelijk en zo vitaal mogelijk deel uitmaken van de arbeidsmarkt. Om de vitaliteit van onze medewerkers te stimuleren, kunnen medewerkers onder andere gebruik maken van het bewegingsprogramma a.s.r. Vitality en organiseren wij verschillende activiteiten, zoals de jaarlijkse Traploopweek. En met een uitgebreid aanbod van workshops, cursussen en opleidingen en de inzet van loopbaancoaches investeren we in jouw persoonlijke ontwikkeling en wendbaarheid. Zodat je ook in de toekomst het beste uit jezelf kan blijven halen.

3. Duurzaam reizen

Met het programma Duurzame Mobiliteit stimuleren we duurzame keuzes op het vlak van woon-werkverkeer en zakelijk vervoer. Bijvoorbeeld met een fietsplan, waarmee je als medewerker met flinke korting een goede (elektrische) fiets aanschaft. Of door jou de keuze te geven voor een NS-Business Card met OV Vrij abonnement. En moet je echt met de auto naar een afspraak? Dan reserveer je gratis een volledig elektrische BMW van Drive Amber.

Daarnaast denken we mee over het Fietspad van de Toekomst, een regionale snelfietsroute tussen Utrecht en Veenendaal, en is a.s.r. lid van Anders Reizen. Dat is een coalitie van inmiddels meer dan veertig grote bedrijven die zich hebben gecommitteerd om de CO2-uitstoot van zakelijk reizen te halveren in 2030 ten opzichte van 2016.

Lees onze 10 tips voor duurzaam reizen en 10 tips voor duurzaam vervoer.

4. Toekomststoel

Bij a.s.r. heeft de toekomst letterlijk een plek aan de vergadertafel. Niet om op te gaan zitten, want deze stoel blijft altijd leeg. Daarmee geven we de toekomst een stem, want bij a.s.r. vinden we het belangrijk om de toekomst mee te wegen in de beslissingen van vandaag. De Toekomststoel is een initiatief is van collega Lizzy Butink, samen met 3 collega’s uit de sector en oud-politicus en schrijver Jan Terlouw.

5. Duurzaam beleggingsbeleid

Bij a.s.r. vinden we dat beleggingen moeten bijdragen aan een betere wereld en het terugdringen van CO2-uitstoot. En dat geldt voor al onze beleggingen en voor al onze verzekeringen. Of het nou om een woonhuisverzekering, een zorgverzekering, een pensioenvoorziening of een hypotheek gaat, alle premies worden duurzaam belegd. Zo willen we Nederland verzekeren van een duurzame toekomst. Voor de huidige generatie en voor de generaties na ons. Niet voor niets hebben we de hoogste positie in de Eerlijke Verzekeringswijzer.

6. Duurzaam vastgoed

We investeren bij a.s.r. in vastgoed waarin retailers, bedrijven, agrariërs en huishoudens nu en in de toekomst willen werken, winkelen of wonen. We beleggen al meer dan 125 jaar met eeuwigheidswaarde en daardoor is duurzaamheid automatisch een belangrijke factor in onze projecten. De afgelopen 3 jaar zijn circa 1.000 woningen verduurzaamd naar energielabel A(+) en wordt er volop geïnvesteerd in het duurzaam opwekken van energie op locatie. De afgelopen jaren werden al 4.000 zonnepanelen op bestaande woningen en kantoren gelegd. Ook investeren we in duurzame nieuwbouw. Denk aan het project Wonderwoods in Utrecht. Het gebouw met groen op de gevel wordt een plek met heel veel groen waar mensen kunnen wonen en werken.

7. Verduurzamingshypotheek

Vaak wordt bij het afsluiten van een hypotheek vergeten om een energiebespaarbudget te regelen. Daarom biedt a.s.r. de Verduurzamingshypotheek standaard aan bij een a.s.r. hypotheek. Zo willen we voor onze klanten drempels verlagen om hun huis te verduurzamen en hanteren we voor deze hypotheek een extra lage rente. Het geld staat 2 jaar klaar en over geld dat niet wordt gebruikt, hoeft de klant geen rente te betalen.

8. Duurzaam schadeherstel

Bij schade kunnen klanten ervoor kiezen deze te laten herstellen door een bedrijf met een Groengedaan! keurmerk. Deze schadeherstellers herstellen de schade natuurlijk zo snel mogelijk,  maar ze helpen ook het milieu en de maatschappij op de langere termijn. Bij schade door een lekkage wordt bijvoorbeeld niet de hele houten vloer vervangen, maar alleen die delen die beschadigd zijn. Dat is een vorm van duurzaam schadeherstel: dat je niet alles wat niet kapot is ook vervangt.

9. Financiële zelfredzaamheid

Binnen ons duurzaamheidsbeleid hebben we uiteraard ook oog voor wat er in de maatschappij speelt. Zo zet a.s.r. zich in voor klanten die hun rekeningen slecht of niet kunnen betalen, door ze proactief te helpen een oplossing te vinden voor hun problemen. Daarnaast stimuleren we medewerkers om zich individueel en in teamverband vrijwillig in te zetten voor maatschappelijke activiteiten en projecten om financiële zelfredzaamheid (verder) te ontwikkelen en te ondersteunen. Medewerkers van a.s.r. krijgen jaarlijks een dag betaald verlof voor het uitvoeren van maatschappelijke activiteiten. En via het a.s.r. Stimulansplan kunnen medewerkers een voorstel doen voor een financiële bijdrage van a.s.r. aan een project of maatschappelijk doel van hun keuze.

10. Duurzaam bos

Al sinds 2016 is a.s.r. partner van Trees for All. Onze CO2-uitstoot compenseren we met het planten van bomen via Trees for All. Onze klanten doen ook mee door producten bij ons af te sluiten of over te stappen op digitale post. Zo kunnen we samen bijdragen aan onze ambitie tot het verminderen van negatieve impact op het milieu. En laten we bossen in Nederland, Zuid-Amerika en Afrika groeien. Er komt zelfs een heus a.s.r.-bos in Limburg.

Christel van Capelleveen Contentmarketeer