Yannick Menzing
Cybersecurity Consultant

Mijn vakgebied blijft veranderen: dat vind ik leuk.

Yannick Menzing kwam na zijn afstudeerstage bij a.s.r. vast in dienst als Cybersecurity Consultant. Zijn diploma was voor hem geen reden om te stoppen met leren. ‘In dit vakgebied moet je jezelf blijven ontwikkelen om bij te blijven. Die constante verandering en dynamiek vind ik leuk.’

Dit doe ik

Ik houd me bezig met de cyberweerbaarheid van a.s.r. Samen met mijn team zorg ik dat we bestand zijn tegen cyberdreigingen en weerbaar zijn als we worden aangevallen. Zelf zit ik vooral met mijn handen achter de knoppen en werk ik aan de techniek die daarbij komt kijken. Daarnaast neem ik collega’s in de business mee in het belang van goede security. Cyberweerbaarheid bereik je niet alleen met veilige systemen, het gaat ook om de mindset en het gedrag van medewerkers. Best een uitdaging om daar verandering in te brengen.

Iedereen heeft andere belangen en daardoor is security niet altijd top-of-mind bij het ontwikkelen en gebruiken van systemen. Collega’s hechten vaak meer belang aan goede functionaliteit en gebruiksgemak. Toch is security heel belangrijk en kan het veel geld kosten als het misgaat. Het is aan ons om dan een goede risico-inschatting te maken en een middenweg te vinden tussen functioneel en veilig. Als we dat goed brengen, kunnen we collega’s overtuigen.

Als Cybersecurity Consultant moet je jezelf blijven ontwikkelen om bij te blijven. Die constante verandering en dynamiek vind ik leuk.

Yannick Menzing, Cybersecurity Consultant

Stap voor stap verbeteren

Langzaam maar zeker zie ik de positieve impact die dit heeft op de rest van de organisatie. Het is leuk om te zien dat mensen steeds meer security-minded worden. We zijn nog niet waar we zouden willen, dat kost tijd. Logisch, want het gaat om gedragsverandering. Dat levert soms wel frustratie op: het gevoel dat je tegen dichte deuren aanloopt die maar langzaam opengaan. Dan helpt het om stil te staan bij de kleine stapjes die we zetten. Dat zijn ook overwinningen.

Als ik gestrest ben of een drukke week heb op het werk ga ik graag sporten. Dat doe ik bij de sportschool thuis, want daar hebben ze alle apparaten en gewichten die ik nodig heb. Tijdens het sporten kan ik mijn hoofd leeg maken en daarna weer met energie aan het werk. Iedereen moet daar zijn eigen weg in vinden en dat kan bij a.s.r.

Gerelateerde vacatures
Beschermen voor morgen

Cybersecurity is erg dynamisch en het blijft veranderen, dus als je je vakkennis niet bijhoudt loop je snel achter. Daarom ben ik voortdurend bezig om mezelf te ontwikkelen. Ik volg bijvoorbeeld cursussen in mijn vakgebied en lees veel boeken, artikelen, blogs, noem maar op. Dat vind ik leuk, maar is ook echt nodig in het vakgebied. Als je alleen de dreigingen van vandaag kent, hoe kun je je dan beschermen tegen die van morgen? 

Doordat ik proactief aan mijn ontwikkeling werk, signaleer ik snel veranderingen in het vakgebied en kan ik op tijd reageren. Die proactiviteit is heel belangrijk om mijn werk goed te blijven doen.

Blik op de toekomst

De komende tijd hoop ik mijn kennis op dit gebied nog veel verder te vergroten. Daarna zien we wel waar het schip strandt. Ik ben flexibel met mijn doelen en wil vooral mijn werk goed doen en mezelf blijven ontwikkelen. Dan komt er vanzelf wel weer een interessante kans voorbij.