Tom van Eijndhoven
Fondsenadministrateur & vrijwilliger

#Tomdoethet: mensen helpen als financieel vrijwilliger

Door corona lag de hulp bij het regelen van geldzaken en administratie maandenlang zo goed als stil. Bewoners in aandachtswijken vielen hierdoor vaak tussen wal en schip. Tom van Eijndhoven besloot deze groep te helpen. Hij draait nu naast zijn werk als Fondsenadministrateur mee met het financieel spreekuur in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. ‘Ik zie hoe moeilijk sommige mensen het hebben. Dan realiseer ik me hoe goed ik het zelf heb en hoeveel voldoening het geeft om anderen te kunnen helpen.’

Dit doe ik bij a.s.r.

In het dagelijks leven werk ik op de afdeling a.s.r. Pensioenfonds Services (APFS) als fondsenadministrateur voor Het nederlandse pensioenfonds. Je kunt mijn werk vergelijken met dat van een boekhouder. Samen met mijn team zorg ik onder meer dat de financiële administratie van Het nederlandse pensioenfonds (Hnpf) op orde is, dat alle betalingen op tijd worden gedaan en ontvangen en dat bijvoorbeeld het jaarverslag van Hnps correct, volledig en tijdig wordt opgeleverd. Hnpf viert in 2021 haar vijfjarig bestaan en ik ben vanaf het prille begin betrokken. Dat schept een bijna persoonlijke band!

Ik doe mijn werk met veel plezier. APFS is een zeer dynamische omgeving waarin het soms flink aanpoten is en waar inspanningen worden gewaardeerd. Ik ervaar veel vrijheid om mijn werk zelf in te delen en een goede balans tussen privé en werk te houden. En het is een goede zaak dat a.s.r. medewerkers actief stimuleert om ook maatschappelijk actief te zijn. Toen ik drie jaar geleden de kans kreeg om me via de a.s.r. foundation in te zetten als financieel vrijwilliger, heb ik dan ook niet lang na hoeven denken.

Financieel vrijwilliger

Stel je voor dat je in Nederland woont, weinig inkomen hebt en de taal niet of niet goed spreekt. Dan heb je vaak geen idee hoe instanties hier werken en is het aanvragen van toeslagen of doen van belastingaangifte een ramp. Als je al weet welke toeslagen voor jou van toepassing zijn. Een fout is zo gemaakt en de gevolgen zijn voor deze groep mensen vaak groot. Het kan voor hen net het spreekwoordelijke zetje over de rand zijn. Deze groep mensen help ik als financieel vrijwilliger.

Af en toe begrijp ík zelfs niks van de formulieren die ze moeten invullen

Tom van Eijndhoven, Fondsenadministrateur & Financieel vrijwilliger

Na een training van U-Centraal kon ik drie jaar geleden voor het eerst aan de slag. In eerste instantie vooral bij mensen thuis, maar inmiddels ook bij het financieel spreekuur in Kanaleneiland. Om de 14 dagen op donderdagochtend help ik dan een aantal mensen bij het op orde krijgen van hun financiën. Vaak betekent dat samen aanvraagformulieren invullen of belastingaangifte doen. Het grootste probleem is dat de formulieren vaak zo ingewikkeld zijn dat zelfs ik moeite heb met begrijpen wat ze nu eigenlijk willen weten. Ik denk dat instanties erop rekenen dat deze groep hulp krijgt bij het invullen, dat kan bijna niet anders.

Naast deze directe hulp proberen we mensen discipline bij te brengen, zodat ze wat zelfredzamer worden en ons minder nodig hebben. Dat is bij deze groep heel belangrijk. Vaak kijken ze niet erg ver vooruit en dat is bij het op orde krijgen en hebben van je financiën juist wel van belang.

Buiten mijn bubbel

In de tijd dat ik dit doe heb ik veel levenservaring opgedaan. Het zorgt ervoor dat ik buiten mijn eigen bubbel kijk en beter zie hoe moeilijk sommige mensen het hebben. Zo heb ik een meneer geholpen die sinds kort werkloos is. Zijn salaris was al geen vetpot, maar nu hij een WW-uitkering krijgt, schommelt hij rond het bestaansminimum. En dat met een vrouw en twee kinderen. Ik probeer hem zo goed mogelijk op de rit te krijgen, zodat er geen grote financiële problemen ontstaan. Dan realiseer ik me hoe goed ik het zelf heb en merk dat het veel voldoening geeft om anderen te kunnen helpen.

Gerelateerde vacatures

Verhalen van andere collega's