Paul van den Berg
Actuaris

Ik wilde aan grote projecten bouwen binnen een solide organisatie.

Als actuaris bij de afdeling Financieel Risk Management Schade doet Paul samen met vijf directe collega’s naar eigen zeggen vooral aan ‘toekomst voorspellen’ binnen de club Reporting. Geen dag is hetzelfde. Een flinke storm kan zomaar de weekplanning op zijn kop zetten. Een calamiteitenplan treedt in werking en Paul moet aan de bak om alles door te rekenen. Welke impact heeft de storm op de winstcijfers? Wat is de invloed op de tariefstelling? Paul zocht een solide baan, die tegelijkertijd voldoende hectiek en uitdaging kon bieden. Die heeft hij duidelijk gevonden bij a.s.r.

Mijn baan

Simpel gezegd bereken ik de schade die a.s.r. in de toekomst kan verwachten. Op basis van modellen maak ik de meest uiteenlopende inschattingen. Mijn grootste uitdaging is om uit complexe gegevens begrijpelijke managementinformatie samen te stellen. Ik moet daarbij goed mijn hersens gebruiken, want op basis van mijn input moet het management belangrijke beslissingen nemen. Bijvoorbeeld welke voorziening op de balans moet worden aangehouden om aan alle verplichtingen te voldoen of welke tarieven worden gehanteerd naar de klant. Het is echt heel afwisselend werk. We hebben zoveel soorten verzekeringen met ieder een ander risicoprofiel. Letselschade heeft natuurlijk weer andere aspecten dan een brand of windhoos. Maar je moet natuurlijk wel affiniteit hebben met modellen en cijfers, anders vind je dit werk niet leuk. 

Ik voel me serieus genomen en uitgedaagd.

Paul van den Berg, Actuaris

Mijn reden om te solliciteren bij a.s.r.

Na mijn studie econometrie werkte ik als pensioenactuaris bij een internationaal consultancy-bedrijf. Ik vond het daar wat oppervlakkig en te commercieel worden. Ik zocht verdieping, wilde ook aan grotere projecten bouwen binnen een solide organisatie. Onderdeel worden van een grotere product- en modellijn bij een verzekeraar, dat wilde ik echt een keer meegemaakt hebben. Mijn overstap naar a.s.r. sloot helemaal aan bij mijn wensen.

Gerelateerde vacatures
Mijn collega's

Wij werken bij FRM Schade met twaalf man, verdeeld over de twee teams Pricing en Reporting. Iedere collega heeft een andere achtergrond en persoonlijkheid, maar we zijn allemaal actuarieel geschoold. Daardoor begrijpen we elkaar. De onderlinge sfeer is informeel. Toch houden we op een natuurlijke manier altijd de focus op onze taken. Er wordt lekker doorgewerkt, in een fijne omgeving. In de toekomst willen we wat meer gaan rouleren tussen de teams. Dat lijkt mij prima, het maakt mijn werk alleen maar nóg afwisselender.

Mijn visie op a.s.r. als werkgever

Ik ervaar a.s.r. als een organisatie met een prettige, open cultuur waar ik alle ruimte krijg om me te ontwikkelen. Ook als nieuwe werknemer word je aangemoedigd om met open vizier te kijken naar processen en structuren. En vooral initiatieven te ontplooien als je denkt dat je het verschil kunt maken. Dat vind ik mooi, daardoor voel ik me als medewerker serieus genomen en uitgedaagd om het beste uit mezelf te halen.

Mijn toekomst bij a.s.r.

Op korte termijn hoop ik door het MT te worden bestempeld als de expert, de actuaris die mensen verbindt en moeilijke zaken duidelijk uitlegt. En wie weet is er voor mij over een aantal jaar een leidinggevende functie weggelegd. We zullen zien hoe het zich ontwikkelt!


Verhalen van andere collega's