{ "menu": { "text": "Menu" } } { "searchBar": { "placeholder": "Doorzoek de site", "buttonText": "Zoeken", "formAction": "/zoekresultaten" } }
Home Blog Welk persoonlijkheidstype ben jij?

Welk persoonlijkheidstype ben jij?

Solliciteer je bij a.s.r. of ergens anders? Grote kans dat je dan wordt uitgenodigd om een persoonlijkheidsvragenlijst in te vullen. Dat geeft recruiters een eerste indruk of je past in een functie, maar het helpt jou ook op vele fronten als je weet hoe je in elkaar steekt. Met die informatie maak je een pakkende pitch over jezelf, zet je je ontwikkelkoers uit of verbeter je de samenwerking met collega’s. Doe er dus je voordeel mee!

Vertrekpunt van je ontwikkeling

De meeste persoonlijkheidsvragenlijsten zijn gebaseerd op het gedachtengoed van Carl Jung. Jung was een Zwitserse psychiater en psycholoog met als uitgangspunt dat ieder mens psychologische voorkeuren heeft. Uit die voorkeuren komt ons gedrag voort, dat vervolgens bepalend is voor onze manier van besluiten nemen, communiceren, samenwerken enzovoort. Het model van Jung geeft daarmee een kader om meer inzicht in jezelf te krijgen en op basis daarvan verder te werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Daarom gebruiken onze ontwikkelcoaches zo’n assessment regelmatig als vertrekpunt bij loopbaanvragen.

Ontdek jouw type

Een uitgebreid assessment geeft je natuurlijk het beste inzicht. Maar wil je snel en gemakkelijk ontdekken wat jouw voorkeurstype is? Dan helpt deze blog je op weg.

Volgens Carl Jung zijn er grofweg vier persoonlijkheidstypen. Het Insights-model geeft deze vier typen een kleur, waaraan eigenschappen verbonden zijn. Iedereen heeft alle kleuren in zich. Het is de combinatie en volgorde van kleuren die ons uniek maakt. Je persoonlijke voorkeur en de context bepalen welke kleuren meer of minder zichtbaar zijn.

Jung onderkende drie dimensies: Introvert/Extravert, Denken/Voelen en Intuïtie/Gewaarworden. Voor iedere dimensie kun je beide opties inzetten, maar heb je een voorkeur voor één van de twee. Welke zijn dat voor jou?

1. Introvert of Extravert?

Hoe laad je je batterij op? Extraverte mensen halen hun energie uit hun omgeving en andere mensen. Zij zijn energiek, spraakzaam, enthousiast, uitgesproken en gericht op actie. Mensen die introvert zijn doen energie op door alleen te zijn met hun gedachten, gevoelens en ideeën. Zij zijn meestal bedachtzaam, rustig, beschouwend, sensitief en weloverwogen.

2. Denken of Voelen?

Hoe neem je besluiten? Denkers zijn vooral taakgericht en geven de voorkeur aan objectiviteit, analyse en logica. Zij nemen besluiten met hun hoofd. Voelers zijn eerder relatiegericht en laten hun keuze afhangen van hun eigen waarden en een persoonlijke benadering. Zij besluiten met hun hart.

3. Intuïtie of Gewaarworden?

Hoe neem je informatie in je op en verwerk je dit? Het gewaarwordingstype is vooral pragmatisch, nuchter en feitelijk en laat zich leiden door dat wat tastbaar, voelbaar en zichtbaar (zintuiglijk waarneembaar) is. Het intuïtieve type is inventief en origineel, fantasievol en inspirerend en neemt waar met een ‘zesde zintuig’.

Welke kleur ben jij?

Aan de hand van de combinatie van jouw antwoorden op 1 en 2 kun je nu jouw kleur bepalen:

  • Ben je de Introverte Denker? Dan is jouw kleur blauw; het is voor jou belangrijk om de wereld om je heen te doorgronden en je neemt pas een beslissing als je alle juiste informatie voor handen hebt.
  • Ben je de Introverte Voeler? Dan is jouw kleur groen; voor jou is harmonie belangrijk en je gaat graag betekenisvolle relaties aan.
  • Ben je de Extraverte Denker? Dan is rood jouw kleur; je bent resultaatgericht en komt graag in actie.
  • Ben je de Extraverte Voeler? Dan is geel jouw kleur en ben je enthousiast en graag in het gezelschap van anderen.

Bijzonder aan Intuïtie en Gewaarworden is dat zij over het hele wiel voorkomen, terwijl Introvert/Extravert en Denken/Voelen een duidelijke plaats hebben.
In de visual zie je meer eigenschappen die passen bij jouw type: links je kwaliteiten en rechts je valkuilen. Je ziet dat blauw (controle) en geel (flexibiliteit) tegenpolen zijn, net als groen (mensgericht) en rood (taakgericht). Deze typen kunnen het lastig vinden om samen te werken, maar tegelijkertijd kunnen ze elkaar aanvullen.

a.s.r. Persoonlijkheidstypes
En nu?

Herken je jezelf? Kun je goed schakelen tussen je kleuren? Wanneer doe je dat? Wat levert het op? Hoe maken jij en jouw tegenpool verbinding met elkaar? En welke kleur zou je vaker willen laten zien?

Als je weet welk persoonlijkheidstype je bent, kun je op zoek gaan naar een baan waarin je persoonlijkheid zo goed mogelijk tot z’n recht komt. Kijk ook eens vanuit de kleuren naar een vacaturetekst: wat voor een type wordt er gezocht?

Meer weten? Op internet vind veel meer informatie om jouw type verder te onderzoeken.

a.s.r. en ontwikkeling

Bij a.s.r. vinden we het belangrijk om samen te werken aan jouw ontwikkeling en duurbare inzetbaarheid. We hebben een ruim aanbod aan opleidingen, trainingen, programma’s en coaching, zodat er ongetwijfeld iets bijzit dat aansluit bij jouw persoonlijkheid, ontwikkelbehoefte en ambities.

Karen van der Mark Loopbaancoach