{ "menu": { "text": "Menu" } } { "searchBar": { "placeholder": "Doorzoek de site", "buttonText": "Zoeken", "formAction": "/zoekresultaten" } }
Home Blog Wat ik leerde van ouderen met een verstandelijke beperking

Wat ik leerde van ouderen met een verstandelijke beperking

Begin juli reisden we met 70 HR-collega’s af naar Huis ter Heide voor de jaarlijkse HR-dag. Daar vertelde stressexpert, auteur en key-note spreker Suzan Kuijsten hoe we stress voor ons kunnen laten werken. Ik werd er weer even aan herinnerd om soms even te stoppen met haasten en ‘nee’ te zeggen. Makkelijk gezegd, maar in mijn ervaring lastig om in de praktijk te brengen. Gelukkig kon ik diezelfde middag al de kunst afkijken, van ouderen met een verstandelijke beperking die dit helemaal onder de knie hadden

Gek op stress

Het uitgangspunt van deze workshop was dat stress hele goeie dingen teweeg kan brengen, als het maar gebalanceerd wordt met voldoende periodes van herstel. Écht herstel. Waar wij bezige bijen massaal ‘herstelden’ door nog even flink te sporten, vrienden op te zoeken, in huis te werken of iets anders actiefs te doen, stond Suzan erop dat herstel pas echt plaatsvindt als je iets doet waar je hartslag van omlaag gaat. Dat betekent ook nee zeggen, tegen anderen en tegen je eigen drive om ‘nuttig’ bezig te zijn. En dat is nu juist zo moeilijk!

"Nee, dat wil ik niet."

Met dit nieuwe inzicht op zak staken we ’s middags de handen uit de mouwen om zorginstelling Abrona op allerlei manieren te helpen: door mee te denken over een HR-vraagstuk, door te klussen op en rond het terrein en door te helpen bij de dagbesteding van cliënten. Ik hield me zelf bezig met campingspelletjes voor een groepje ouderen met een verstandelijke beperking. Blikgooien, frisbeeën, ringwerpen, noem maar op. Vol enthousiasme liet ik cliënt Rob zien wat we allemaal voor hem hadden klaargezet. “Zullen we dan maar?!”

Maar Rob was niet onder de indruk. Hij wilde liever wat drinken, rustig een rondje wandelen en kletsen over voetbal, reizen en politiek. Hij dacht geen seconde aan wat er van hem verwacht werd of wat anderen zouden denken als hij ‘nee’ zei, en kwam voor zichzelf op. Hij deed het gewoon! Daar kan ik nog wat van opsteken.

Dus de volgende keer als ik weer te veel hooi op mijn vork heb genomen, keihard heb gewerkt en ook nog een uitputtende activiteit op het programma heb staan, dan denk ik aan Rob. Dan zeg ik “nee, dat wil ik niet” en duik ik lekker met een goed boek in bed.

 

 

a.s.r. en 'helpen door te doen'

a.s.r. stimuleert medewerkers om zich naast hun werk in te zetten voor de maatschappij. Dat kan individueel, maar ook in teamverband. Via ‘Handen uit de mouwen’ en ‘Frisse blikken!’ ondersteunen a.s.r. teams maatschappelijke organisaties met menskracht en denkkracht. Via ‘Handen uit de mouwen’ klussen we of bezorgen we kwetsbare doelgroepen een fijne dag. In 2018 hebben maar liefst 52 teams en 826 collega’s hier een bijdrage aan geleverd. Bij Frisse Blikken koppelen we menselijk kapitaal aan praktische en/of strategische vraagstukken van maatschappelijke organisaties. Samen met de organisaties gaan de teams hier in een pressure cooker van één dagdeel aan werken. Geen luchtkastelen, maar concrete oplossingen! 

Yanniek van Dooren Communicatieadviseur