Home Blog Voor corona was het bij asr het hele jaar door NLdoet

"Voor corona was het bij a.s.r. het hele jaar door NLdoet"

Voorlezen aan kinderen via de VoorleesExpress, klussen op een manege of een gezellige middag organiseren voor ouderen in een verzorgingshuis. Voor corona deden veel a.s.r. collega’s vrijwilligerswerk in de tijd van de baas. Tijdens NLdoet op 28 mei konden a.s.r. collega’s na meer dan een jaar eindelijk weer ‘buitenspelen’.

De grootste vrijwilligersactie van Nederland

Na een jaartje zonder, organiseerde het Oranje Fonds dit jaar weer de grootste vrijwilligersactie van Nederland: NLdoet. Op 28 en 29 mei stond het vrijwilligerswerk weer in de spotlight. Door heel het land klaarden vrijwilligers – op anderhalve meter - klussen waarbij ze anderen helpen. Hiermee laat het Oranje Fonds zien hoe belangrijk vrijwilligerswerk is voor de samenleving. Veel maatschappelijke organisaties en kwetsbare mensen kunnen juist in deze tijd extra ondersteuning gebruiken. Het is nog belangrijker dan voorheen dat mensen naar elkaar omkijken.

Bij a.s.r. het hele jaar door NLdoet

Mandy van Schaaik, projectmanager a.s.r. foundation, is een van de organisatoren van de a.s.r. vrijwilligersactiviteiten. Voor corona organiseerde zij met haar collega’s wekelijks teamuitjes bij maatschappelijke organisaties in de omgeving van Utrecht. De vraag om de handen uit de mouwen te steken was soms groter dan het aanbod. ‘Voor corona was het bij a.s.r. het hele jaar door NLdoet. Helaas was het vorig jaar een stuk minder. Op individuele basis werd er nog wel geholpen.' Mandy bracht zelf bijvoorbeeld voor de Utrechtse maaltijdservice ‘Koks koken voor Utrecht’ maaltijden rond bij hulpbehoevende stadsgenoten zoals eenzame ouderen en mensen met een laag inkomen.

Voor het eerst weer 'buitenspelen'

De eerste officiële activiteit van dit jaar viel samen met NLdoet en werd gehouden in natuurspeeltuin De Hoef. De speeltuin in Hogeweide, een nieuwe buurt van Leidsche Rijn, is in 2018 geopend en ligt op een voormalig boerenerf. Buurtbewoners beheren de speeltuin zelf. Mooi is dat de speeltuin ook toegankelijk is voor kinderen met een beperking. Alle kinderen kunnen hier spelen in een natuurlijke omgeving met heuvels, bomen, verstopplekjes en veel natuur. Het was een feest voor de a.s.r. collega’s om op deze zomerse middag weer ‘buiten te spelen’. Met een groepje collega’s aangevoerd door Daphne Visser van a.s.r. foundation, aangevuld met werknemers van Randstad, actieve buurtbewoners en de Utrechtse wethouders Anke Klein en Lot van Hooijdonk werden de handen flink uit de mouwen gestoken om de speeltuin weer klaar te maken voor het mooie weer. Collega Tarik Bozdag: ‘Het was leuk om samen met collega’s een schaduwdoek op te hangen en andere klussen te doen en daarmee bij te dragen aan de vreugde van de kinderen.’

In de klusstand

Marijke Orthel van de natuurspeeltuin: ‘Met NL Doet sta je in de klusstand en pak je alles op waar je eerder tegenop zag. Het zijn klussen die we allemaal kunnen, maar waar je niet altijd tijd voor kunt vinden. Er is gewoonweg te veel te doen. Een schaduwdoek ophangen, daar heb je hulp bij nodig. Dat kun je niet alleen doen. Een speeltoestel fiksen, jullie 'jongens' deden het! Het gekke is dat consequent maatschappelijk betrokken zijn, gul zijn en geven bij mij wel degelijk doorwerkt in de beeldvorming over een verzekeringsbedrijf als a.s.r. Ik ben erdoor geraakt, het maakt me blij. Volgens mij is dat wederzijds. Het is fijn om echt iets te kunnen doen voor de buurt, zodat kinderen lekker bij ons kunnen spelen en ouders even kunnen bijkomen van de hectiek van de dag. Dus héél erg bedankt voor jullie hulp en gezelligheid.’

a.s.r. en de maatschappij

Maatschappelijk verantwoord ondernemen zit in ons DNA. We werken met respect voor onze omgeving en proberen zoveel mogelijk het goede te doen. Vrijwilligerswerk hoort daar ook bij. Daarom krijg je bij ons een dag per jaar betaald verlof voor een maatschappelijke activiteit, en hebben onze teamuitjes vaak een maatschappelijk karakter. Niet alleen waardevol voor de cliënten of maatschappelijke organisatie, maar ook voor jou als medewerker. Helpen door te doen.

Christel van Capelleveen Contentmarketeer