{ "menu": { "text": "Menu" } } { "searchBar": { "placeholder": "Doorzoek de site", "buttonText": "Zoeken", "formAction": "/zoekresultaten" } }
Home Blog Ook op afstand in contact

Ook op afstand in contact

Bij a.s.r. is in deze periode van thuiswerken extra veel aandacht voor informeel contact. Zo kregen leidinggevenden vorige week een toolkit thuisgestuurd met tips om op afstand bij te dragen aan de verbinding in het team. Ook is op het intranet van a.s.r. een inspiratieplein ingericht met tips en ideeën over verbinding in coronatijd en kregen alle collega’s recent een snackbox voor bij de teamborrel thuisgestuurd. En we kijken uit naar een virtuele kerstviering met alle collega’s aan het einde van het jaar. Wil jij ook op afstand in contact blijven met je collega’s? Dan delen we graag onze 5 beste tips met je!

1. Creatief teamoverleg

Virtuele teamoverleggen zijn vaak heel efficiënt. Maar maak je ook echt contact met je collega’s? Wel als je het teamoverleg creatief aanpakt. Maak bijvoorbeeld iedere week een andere collega ‘host’ van het teamoverleg en start met een digitale rondleiding bij diegene thuis. Of spreek af dat iedereen een Teams-achtergrond kiest die past bij zijn of haar stemming en gebruik die beelden om te bespreken hoe het met iedereen gaat. Heb je een relatief nieuw team of zijn er nieuwe collega’s? Dan is een rondje ‘two truths, one lie’ een leuke en laagdrempelige manier om elkaar wat beter leren kennen. Alle collega’s krijgen één minuut de tijd om twee waarheden en één leugen over zichzelf te vertellen en de groep raadt welk van de drie de leugen was. Er zijn mogelijkheden genoeg. Kijk gewoon eens wat er bij jouw team past en probeer het uit!

2. Hobby's delen

Hoe breng jij je tijd thuis het liefst door? Op de bank met je favoriete Netflix-serie, op de yogamat, in de keuken, achter een schildersezel met de aanmoedigingen van Bob Ross, aan de knutseltafel met de kinderen of in je gloednieuwe kruidentuin? Wat jouw coronahobby ook is, er zijn vast collega’s die hem delen. Maak daar gebruik van! Bel elkaar terwijl jullie je gezamenlijke hobby uitoefenen of schiet achteraf een date in om jullie ervaringen en/of creaties met elkaar te delen. Zo maak je op een andere manier contact met elkaar en blijf je gemotiveerd om je hobby ook echt te blijven uitoefenen.

3. Koffiemomentjes

Heb je een collega al lang niet meer gesproken, omdat je werkinhoudelijk geen aanleiding had? Trek de stoute schoenen aan en stel voor om telefonisch of via Teams bij te praten. Klinkt logisch, maar vaak wordt dat in de waan van de dag toch vergeten. Voor een extra stok achter de deur zijn (twee-)wekelijkse koffiemomentjes met willekeurige collega’s een uitkomst. Dat kun je zelf regelen met een namenlijst in Excel, maar ook met gespecialiseerde software als Donut en Mystery Coffee. De belangrijkste spelregel: het gesprek gaat even niet over de inhoud van het werk.

4. Out-of-the-box borrel of teamactiviteit

Digitale borrels, bingo’s en pubquizzen zijn niet meer weg te denken uit het sociale leven. Hapje en drankje erbij, je collega’s op het scherm en spelen maar. Ben je op zoek naar een nieuwe invulling voor de vrijdagmiddagborrel? Zoek dan ook eens samen het avontuur op in een online escape room. Of spijker je presentatie- en improvisatieskills bij met een avondje PowerPoint Karaoke: een improvisatiespel waarbij deelnemers presentaties moeten geven met slides die ze nog nooit gezien hebben. Durf jij de uitdaging aan?

5. Virtueel kijkje achter de schermen

Wat we misschien nog wel het meest missen op afstand, is het kijkje achter de schermen bij collega’s. Met welke werkzaamheden zijn ze eigenlijk bezig? Wat doen ze naast hun werk en hoe ziet hun thuiswerkplek eruit? Er zijn veel leuke manieren om een kijkje achter de schermen te geven. Denk aan vlogs, blogs, selfies, gedichten, leuk/stom-lijstjes en infographics. En het is heel simpel te organiseren. Deel je eigen bijdrage via Teams of e-mail met je collega’s en geef het stokje door aan iemand anders. Laat de creatieve kijkjes achter de schermen maar komen!

Of je nu een koffiemomentje inschiet bij jouw lievelingscollega, een persoonlijk tintje aan het teamoverleg geeft of een spectaculaire vrijdagmiddagborrel organiseert voor de hele afdeling, maakt eigenlijk niet uit. Het belangrijkste is om oog te blijven hebben voor elkaar. Om werkinhoudelijk én persoonlijk in contact te blijven, ook als we elkaar even niet fysiek kunnen ontmoeten.

Yanniek van Dooren Communicatieadviseur