{ "menu": { "text": "Menu" } } { "searchBar": { "placeholder": "Doorzoek de site", "buttonText": "Zoeken", "formAction": "/zoekresultaten" } }
Home Blog Groener leven, geen gedoe

Groener leven, geen gedoe

Wij Nederlanders praten maar al te graag over het klimaat. Over de impact van multinationals, de keuzes van overheden en de rol van de media, bijvoorbeeld. Toch heb je als individu maar weinig invloed op die enorme partijen, en kun je vaak meer bereiken door je eigen acties onder de loep te nemen. Daarom organiseerden onze jongerenvereniging NeXus en het mvo-team afgelopen donderdag een ‘groene borrel’. 40 collega’s gingen in gesprek met Jos Baeten (CEO a.s.r.), Maarten Labots (voorzitter Jonge Klimaatbeweging) en Janneke Postulart (spreker van De Verborgen Impact), om te ontdekken wat we zelf kunnen doen. Als maatschappij en als organisatie, maar vooral als individu. Want we kunnen allemaal een steentje bijdragen: dit is de tijd van doen.

Een goed begin

Vooral het begin is voor veel mensen lastig. Waar doe je nu het beste aan: meer vega, minder vliegvakanties, met de fiets naar het werk of iets heel anders? Janneke legde uit dat veel CO2-uitstoot niet zichtbaar is wanneer je producten gebruikt, maar verborgen zit in het productieproces. Daardoor is het is onduidelijk hoeveel impact je nu écht maakt met je keuzes.

Daarom is het belangrijk om je eerst te verdiepen in je de impact die je nú maakt. Met de impactcalculator op mijnverborgenimpact.nl reken je dat eenvoudig uit. Je ziet in een oogopslag welke aspecten van jouw leven de meeste uitstoot produceren en waar je nog het meeste op kunt winnen. En ben je eenmaal bezig met verduurzamen? Dan reken je ook gemakkelijk uit hoeveel impact je daarmee maakt. Geen gokjes meer, maar echte resultaten. Dat motiveert!

Geniet van het proces

Nu je inzicht hebt in je eigen impact is het tijd voor actie. Janneke raadt aan om te starten met de dingen die goed voelen. Leef je voor verre reizen? Dwing jezelf dan niet meteen om die luxe op te geven, maar volg eens een vegetarische kookcursus of neem vaker de fiets naar het werk. Ga steeds een stapje verder, dan hou je het behapbaar voor jezelf. Wees ook niet te streng, maar geniet van het proces en experimenteer ermee. Je zult zien dat sommige veranderingen makkelijker gaan dan verwacht, terwijl je op andere vlakken minder vooruitgang boekt. En dat is oké.

Schreeuw het van de daken

Wil je anderen ook motiveren? Schreeuw je successen dan van de (digitale) daken, maar deel ook eens een tegenvaller. Maarten is hier een groot voorstander van: “Je hoort vaak wat er goed gaat, maar ik zou graag horen dat Jesse Klaver ook wel eens hunkert naar een stukje vlees.” Die tegenvallers horen erbij, en doen minder pijn als je je realiseert dat zelfs je grootste rolmodel ermee te maken heeft.

Realistisch dus, maar ook positief. De doemscenario’s kennen we ondertussen wel, maar volgens Maarten motiveert het veel meer om te praten over de goeie dingen die duurzame keuzes met zich meebrengen. Janneke vertelde bijvoorbeeld hoe haar veganistische dieet en een dagelijkse fietstocht naar het werk haar gezondheid verbeterden, en de Jonge Klimaatbeweging brengt in de campagne #ikreisanders de mooie kanten van treinvakanties in beeld. Ook a.s.r. benadert duurzaamheid met een positieve blik, door bijvoorbeeld vooral de gezondheidsvoordelen van fietsen naar het werk te benadrukken. En tijdens de deelname aan de nationale ‘week zonder vlees’ te zorgen voor volop heerlijke alternatieven in het bedrijfsrestaurant. Want zeg nou zelf, dan geven duurzame keuzes toch veel meer voldoening?

a.s.r. en duurzaamheid

Bij a.s.r. belasten we de natuur en het milieu zo weinig mogelijk. Zo evalueren we al onze investeringen aan de hand van de Environmental, Social, and Governance (ESG) criteria, werken we in een van de duurzaamste kantoren van Nederland, stimuleren we elektrisch rijden en fietsen naar het werk en drinken we uit CO2-neutrale recyclebare bekertjes. Maar duurzaamheid betekent hier meer dan aandacht voor het milieu. Wist je bijvoorbeeld dat we ook een duurzame werkgever zijn?

Yanniek van Dooren Communicatieadviseur