{ "menu": { "text": "Menu" } } { "searchBar": { "placeholder": "Doorzoek de site", "buttonText": "Zoeken", "formAction": "/zoekresultaten" } }
Home Blog asr toont meeste vooruitgang in Europa met vrouwen op topposities

a.s.r. toont meeste vooruitgang in Europa met vrouwen op topposities

Genderdiversiteit in de top van het Europees bedrijfsleven is nog lang geen realiteit, blijkt uit de European Women on Boards Gender Diversity Index 2020. Uit onderzoek onder de grootste Europese bedrijven van de STOXX 600 index blijkt dat slechts 28% van de beschikbare posities in de raad van bestuur (RvB) en raad van commissarissen (RvC) bekleed wordt door een vrouw. Slechts 6% van de bedrijven heeft een vrouwelijke CEO. Nederland scoort gemiddeld een 7de plaats in de ranglijst. a.s.r. staat bovenaan de lijst van bedrijven die de meeste progressie lieten zien.

De landen die het beste scoren zijn Noorwegen, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Nederland staat, net als in 2019, op een gemiddelde plek. Opvallend daarbij is de ondervertegenwoordiging van vrouwen in de RvC. Nederland scoort daarentegen met 8% beter dan gemiddeld als het gaat om vrouwelijke CEO’s. Ook op individueel bedrijfsniveau zijn verbeteringen te zien. Van de bedrijven die ook in 2019 werden beoordeeld (23 van de 26) deed 78% het beter, met a.s.r. als grote uitblinker. 

Bij a.s.r is tweederde van de RvB en eenderde van de RvC vrouw. Daarmee liet a.s.r. de meeste vooruitgang zien van alle deelnemende bedrijven in Europa als het gaat om genderdiversiteit aan de top van het bedrijfsleven.
Ingrid de Swart, COO a.s.r.:  ‘Meer vrouwen op senior posities trekt ander talent aan. Dat is belangrijk, want diverse teams zorgen voor betere resultaten. Het is een kwestie van bewustwording en vervolgens gewoon doen. Een effectief middel bleek het Boardroom Coaching programma van Talent naar de Top. Alle deelnemers zetten binnen twee jaar een substantiële carrièrestap en een aanzienlijk deel heeft daadwerkelijk een boardroom positie kregen.’

European Women on Boards

De missie van European Women on Boards is het vergroten van genderdiversiteit aan de top van het Europese bedrijfsleven. EWoB doet dit door het delen van good practices, een actieve rol te spelen in het publieke en politieke debat en bij te dragen aan de ontwikkeling en empowerment van vrouwen. EWoB wordt ondersteund door organisaties in de verschillende Europese landen, zoals Talent naar de Top in Nederland.

a.s.r. en diversiteit
Bij a.s.r. geloven we dat verschillen ons samen sterker en beter maken en staan we voor gelijke carrièrekansen voor iedereen. We streven naar een inclusieve cultuur, waarin verschillen worden herkend, gewaardeerd en benut. En we sluiten niemand buiten. Iedereen die zijn talenten wil inzetten om onze doelstellingen te realiseren krijgt de ruimte om dat te doen, ongeacht gender, leeftijd, afkomst of geaardheid. Lees meer over diversiteit en inclusie bij a.s.r.