{ "menu": { "text": "Menu" } } { "searchBar": { "placeholder": "Doorzoek de site", "buttonText": "Zoeken", "formAction": "/zoekresultaten" } }
Home Blog 6 donts voor het sollicitatiegesprek

6 dingen die je beter kan laten in je sollicitatiegesprek

In onze vorige blog gaven onze recruiters vijf absolute “do’s” om jou te helpen goed voorbereid naar je volgende sollicitatiegesprek te gaan. Lees je in, weet wat je wil vertellen, bereid vragen voor… allemaal acties die jouw kans op een vervolggesprek of aanbieding vergroten. Maar sommige dingen kun je beter laten. Wat moet je vooral níet doen tijdens je sollicitatiegesprek? Ook dat zetten onze recruiters voor je op een rijtje.

1. Onverzorgd of te laat komen

Een inkoppertje, maar o zo belangrijk: te laat komen of opdagen in een versleten jeans, sneakers en een polo komt die belangrijke eerste indruk niet ten goede. Zorg dus dat je op tijd bent en er verzorgd en representatief uit ziet! Plan je reis zorgvuldig en calculeer vertragingen in, dan kom je niet voor verrassingen te staan. Verwacht je toch te laat te komen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met het bedrijf waar je een afspraak hebt.

2. Het gesprek domineren

Je gesprekspartners willen jou graag leren kennen, maar ze willen zelf ook graag nog wat kunnen vragen of vertellen. Zorg dus dat je niet te veel aan het woord bent en geef je gesprekspartners ook de ruimte. Wijk in je antwoorden niet te veel af van de vraag en zorg dat je snel je punt maakt, des te meer tijd is er dan over voor vragen van jou. 

3. "Zo ben ik nou eenmaal"

Dit is nooit het antwoord wat recruiters willen horen. We zijn geïnteresseerd in wat jij doet aan zelfontwikkeling, hoe je omgaat met feedback van anderen en hoe je jezelf scherp houdt; vertel daar dus ook over.

4. Negatief zijn over je huidige werkgever

Recruiters zijn natuurlijk altijd zeer benieuwd naar je motivatie en de reden van vertrek bij je huidige of laatste werkgever. Maar het kan zijn dat er sprake was van een conflict. Benoem dat, maar blijf positief, ongeacht hoe jullie uit elkaar zijn gegaan. Je bent niet de enige die met een conflict zijn of haar werkgever heeft verlaten, en niemand zit te wachten op een zuurpruim.

5. Solliciteren zonder motivatie

Het is misschien verleidelijk om op zo veel mogelijk vacatures te reageren, zonder goede motivatie of affiniteit met de functie. Maar recruiters prikken daar zo doorheen. Zorg dus dat de functie waarop je solliciteert je ook echt aanspreekt en dat je kan vertellen waarom hij bij jou past.

6. In paniek raken

Komt er een vraag voorbij waarop je het antwoord even niet weet? Of ben je erg zenuwachtig, waardoor je niet uit je woorden komt? Dat is helemaal geen probleem; geef het gewoon aan. We kunnen dan de vraag parkeren en er later op terugkomen. Dat is voor iedereen beter dan dat jij gehaast en in paniek iets zegt waar je helemaal niet achter staat.

 

Benieuwd wat je ook alweer allemaal wél moet doen? Dat lees je in onze vorige blog.

De recruiters van a.s.r. Recruiters